Ημερολόγιο κορονοϊού από μια «Τσαρίνα»

Η Ευγενία Πουστνίκοβα του ΝΟΛ καταγράφει στην «ΕτΔ» πώς περνάει τις ημέρες τις καραντίνας του ιού στη Λάρισα - «Εγκαιρα τα μέτρα που πήραν Μητσοτάκης και Πούτιν. Ενωμένα τα κράτη να αντιμετωπίσουν την πανδημία. Ψυχραιμία, υπομονή και να εκπέμπουμε θετική ενέργεια», τονίζει η Ρωσίδα πολίστρια

Δημοσίευση: 05 Απρ 2020 22:08

Το όνομά της και μόνο (Ευγενία) δείχνει πως είναι ένας άνθρωπος ευγενέστατος, που σε αυτές τις δύσκολες ώρες της δίνης του κορονοϊού, με το χαμογελό της στέλνει μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλο τον κόσμο.


Η Ρωσίδα αθλήτρια της ομάδας πόλο του ΝΟΛ Ευγενία Πουστνίκοβα, δέχθηκε να ανοίξει την καρδιά της στην «ΕτΔ» και να μιλήσει για το πώς περνάει τις τρεις εβδομάδες της καραντίνας στη θεσσαλική πρωτεύουσα.
Με ηθικό… ακμαιότατο, συναντήσαμε μια γυναίκα που όπως ανέφερε, είναι αλλά δεν αισθάνεται μόνη της στη Λάρισα, όπου θέλει να μείνει και του χρόνου, χαρακτήρισε πολύ σωστά και έγκαιρα τα μέτρα που πήραν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, συνέστησε ψυχραιμία, υπομονή και θετική ενέργεια στην παρούσα φάση, τονίζοντας πως ενωμένα τα κράτη μπορούν να νικήσουν στον… πόλεμο αυτό τον κοινό εχθρό.
Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού, κρατώντας αποστάσεις με την Ευγενία Πουστνίκοβα, είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση παρουσία του υπευθύνου  τμήματος της γυναικείας ομάδας πόλο του ΝΟΛ Στέλιου Χασιώτη, ο οποίος έκανε τη μετάφραση σε άπταιστα Ιταλικά.
Να λοιπόν τις μας είπε η Ρωσίδα αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λάρισας:
-Πώς βιώνεις τον εφιάλτη του κορονοϊού παραμένοντας στη Λάρισα; Ποια είναι τα συναισθήματα που νιώθει μια αθλήτρια κλεισμένη στο σπίτι της;
«Είναι ασφαλώς λίγο δύσκολο, διότι βρίσκομαι αυτές τις ημέρες μακριά από τους δικούς μου. Προσπαθώ παρ’ όλα αυτά να είμαι ψύχραιμη και ήρεμη, ελπίζοντας να πάνε όλα κατ’ ευχήν, να τελειώσουν όλα ομαλά. Εννοείται ότι μου λείπει πάρα πολύ η προπόνηση, μου λείπει η πισίνα και φυσικά οι αγώνες με την ομάδα μου. Δεν ξέρω τι να κάνω, προσπαθώ να προπονούμαι όσο μπορώ μέσα στο δωμάτιο, αλλά σίγουρα αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη».
-Το γεγονός πως είχαμε αναγκαστική παύση στις αγωνιστικές δραστηριότητες επηρέασε και το ψυχολογικό κομμάτι;
«Δυστυχώς δεν προλάβαμε να τελειώσουμε το πρωτάθλημα, όπως έγινε σε όλα τα πρωταθλήματα και λογικό είναι να έχουμε στεναχωρηθεί. Πάνω από όλα όμως είναι η υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και όλα τα υπόλοιπα μετά έρχονται. Ελπίζουμε να επανεκκινήσει και να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα, η σεζόν γενικότερα, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Τα πρωταθλήματα έχουν σταματήσει μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας μέχρι τις 15 Ιουνίου, έχουν ανασταλεί τα πάντα. Θα δούμε, ελπίζω να αγωνιστούμε και πάλι στην πισίνα. Η καλή ψυχολογία είναι συνάρτηση και των καλών ειδήσεων».
-Αισθάνεσαι μόνη σου σε μια ελληνική πόλη που είναι πάντα φιλόξενη; Πώς περνάει η ημέρα, υποχρεωμένη να τηρήσεις τα αυστηρά μέτρα;
«Μπορεί να είμαι μόνη μου, αλλά δεν αισθάνομαι κάτι τέτοιο εδώ στη Λάρισα, όπου με έχουν αγκαλιάσει όλοι από την πρώτη ημέρα που ήρθα στον ΝΟΛ. Η ομάδα, οι συμπαίκτριές μου και οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στον σύλλογο.
Ελπίζω δε, επειδή μου αρέσει πάρα πολύ η Λάρισα, από τον Σεπτέμβριο να τα ξαναπούμε, να είμαστε όλοι υγιείς πάνω από όλα, για να ξεκινήσουμε την καινούρια σεζόν».
-Πώς σχολιάζεις τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση; Θεωρείς πως τα πήρε νωρίς, ήταν προς τον σωστό δρόμο οι κινήσεις της σε σχέση με άλλες χώρες όπου λόγω καθυστερημένων αποφάσεων υπάρχουν χιλιάδες θύματα του φονικού ιού;
«Σίγουρα αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ σωστό, πάρα πολύ καλό. Πρόλαβε και έλαβε τα κατάλληλα μέτρα, πιο νωρίς, καθώς προέβλεψε σε συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες που έχει στο πλευρό του, πως τα πράγματα ήταν εξαρχής πάρα πολύ δύσκολα. Βλέπουμε δε τι γίνεται στις άλλες χώρες που ίσως δεν το πήραν αυτό και τόσο στα σοβαρά.
Ελπίζουμε δε να αντιδράσουν το ίδιο καλά εδώ στην Ελλάδα, όταν θα αρχίσουμε να μπαίνουμε σιγά-σιγά στην καθημερινότητα και να βοηθήσουν όσο πρέπει όλους αυτούς τους ανθρώπους, τον καθένα στον τομέα και στον κλάδο του, για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε μπροστά».
-Αγωνίστηκες για πέντε χρόνια στην Ιταλία που έχει χιλιάδες θύματα. Υπήρξε επικοινωνία με πρώην συμπαίκτριές σου, για την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα;
«Μίλησα πριν από λίγο με μια φίλη μου που μένει πολλά χρόνια στην Ιταλία και με μια ακόμη Ιταλίδα συμπαίκτριά μου.
Είναι κλεισμένες στα σπίτια τους σχεδόν τρεις εβδομάδες και βιώνουν μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που δεν μπορούν να περιγράψουν. Έχω ακούσει, μιλάω με τις φιλενάδες μου και βλέπω πως υπάρχουν πολλά θύματα στην Ιταλία. Όμως το ευχάριστο στην όλη αυτή δραματική κατάσταση για ανθρώπους που γνωρίζω στην Ιταλία είναι ότι ευτυχώς δεν έχουν προσβληθεί.
Το σημαντικότερο όλων να είναι υγιείς, αυτό μετράει πάνω από όλα στην πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε».
-Στην πατρίδα σου τη Ρωσία ακούμε και βλέπουμε πως κατάφερε μέχρι στιγμής να αποφύγει την εκρηκτική ανάπτυξη του ιού. Έχεις κάποια επικοινωνία με δικούς σου ανθρώπους, όντως είναι αλήθεια όλα αυτά; Ενήργησε έγκαιρα ο πρόεδρος κ. Πούτιν;
«Ο πρόεδρός μου ο κ. Πούτιν ασφαλώς και λέει αλήθεια, διότι ακούμε πάντα γύρω γύρω διάφορα fake news, που δεν ισχύουν. Από αυτά που διαβάζω σε ρωσικά σάιτ και που μιλάω με τους δικούς μου στη Ρωσία, οι επιστήμονες και οι γιατροί, λένε ότι αυτή η εβδομάδα θα βρίσκεται στο top της έξαρσης του ιού. Από ό,τι γνωρίζω ήταν λίγο πάνω από τις 4.000 τα κρούσματα την Παρασκευή και χθες ξεπέρασαν τα 5.300. Πιστεύω πως είναι αλήθεια. Ούτως ή άλλως αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε κοιτάζοντας τον χάρτη, τα σάιτ που δείχνουν παγκοσμίως την επέκταση του ιού.
Έμαθα πως ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε πως πρέπει να μείνουν οπωσδήποτε σε καραντίνα τουλάχιστον μέχρι τις 30 Απριλίου. Γιατί κανείς ούτε και οι ειδικοί δεν ξέρουν, πώς αντιδρά αυτός ο ιός και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί, αποτελεσματικά».
-Βρισκόμαστε στην άνοιξη, σε δύο μήνες έρχεται και το καλοκαίρι. Θάλασσα και πισίνα για να δροσιστούμε από τη ζέστη. Φοβάσαι πλέον μήπως και τότε παραμονεύει ο κορονοϊός; Να είμαστε επιφυλακτικοί;
(Χαμογελώντας τόνισε): «Το γνωρίζω αυτό πολύ καλά, ελπίζω να μην έχουμε κανένας μας φόβο, αλλά διάβασα ένα ανέκδοτο σε ένα σάιτ, ρωτώντας μεταξύ δύο ανθρώπων τι θα κάνετε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Και ένας εκ των δύο είπε πως Ιούνιο, Ιούλιο θα είμαστε σπίτι μας, δεν βγαίνουμε έξω και οπότε τον Αύγουστο περιμένουμε για να βγούμε έξω και να κάνουμε τα ψώνια μας».
Και κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή συζήτησή μας, η Πουστνίκοβα έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Το σημαντικότερο σε αυτά που συζητάμε είναι πως όλα τα κράτη πρέπει να είναι ενωμένα, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό, αυτόν τον εφιάλτη. Πιστεύω πως αυτό θα γίνει στο τέλος για να βρεθεί ένα αντίδοτο, να τον εξοντώσει.
Παρουσιάστηκε αυτός ο ιός. Τόσα χρόνια έχουμε τόσους θανάτους παγκοσμίως από καρκίνο, καρδιά, εγκεφαλικά, κάπνισμα και δεν ανησυχούσαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό, δεν χάσαμε την ελπίδα μας. Τώρα γιατί να ανησυχούμε άραγε; Εγώ πιστεύω πως με ηρεμία, με ψυχραιμία και ενωμένα όλα τα κράτη σαν μια γροθιά, θα βρεθεί κάτι και θα προχωρήσουμε μπροστά.
Και εγώ φοβάμαι, σίγουρα εννοείται πως είναι ένας μεγάλος κίνδυνος, αλλά προσπαθώ μέσα μου και καλώ όλους να έχουμε το χαμόγελο στα χείλη, να βγάζουμε θετική ενέργεια προς τα έξω, στους φίλους μας, στους δικούς μας ανθρώπους, γιατί κακά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο, όμως πάντα κάποια στιγμή τελειώνουν. Ευελπιστώ πως και αυτό κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα είναι όπως ένα άσχημο όνειρο, ένας εφιάλτης. Υπομονή και θετική ενέργεια. Πρέπει οπωσδήποτε να εκπέμπουμε θετική ενέργεια, διότι αν βγάζουμε πάντα αρνητικά πράγματα, δεν κάνει καλό στην υγεία μας, πρέπει για μας τους ίδιους ο καθένας μας να βλέπει πως μετά από μια καταιγίδα, βγαίνει και ο ήλιος που θα μας ζεστάνει.
Όλοι έχουμε τα προβλήματά μας, άλλος μικρότερα και άλλος μεγαλύτερα, αλλά με το χαμόγελό μας είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε δύναμη σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αυτούς που βλέπουμε απογοητευμένους σε ουρές των φαρμακείων ή άλλων καταστημάτων. Θα έρθουν και πάλι καλύτερες ημέρες, αρκεί να σκεφτόμαστε θετικά και να είμαστε άνθρωποι, γιατί η ζωή είναι γλυκιά για όλους μας…».
*Επίλογος με συγκινητικά λόγια από μια αθλήτρια που δείχνει πως έχει μεγαλείο ψυχής, που αντιλαμβάνεται όπως όλος ο κόσμος πως μόνο με σκληρή μάχη, με υπομονή και αν είμαστε ενωμένοι, θα μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και πάνω από όλα ανθρώπινο αύριο.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΥΣΤΝΙΚΟΒΑ
Η Ευγενία Πουστνίκοβα ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στη γυναικεία ομάδα πόλο του ΝΟΛ, ενισχύοντας σημαντικά τον λαρισινό σύλλογο.
Για πέντε χρόνια η 35χρονη Ρωσίδα αμυντικός αγωνίστηκε σε διάφορες ιταλικές ομάδες της Α1 και της Α2, κάνοντας γεμάτες χρονιές σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα του κόσμου.
Έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Εθνική ομάδα της χώρας της το 2010 στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, αποτελώντας ένα από τα μέλη της ομάδας, ενώ έχει συνολικά με τις Εθνικές ομάδες της Ρωσίας όλων των κατηγοριών δέκα διεθνείς διακρίσεις.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ:
Μέλημά μας να επιστρέψουμε υγιείς στην καθημερινότητα
«Γυμναζόμαστε σωστά μένοντας σπίτι»

Σε δηλώσεις που έκανε και ο υπεύθυνος τμήματος της γυναικείας ομάδας πόλο του ΝΟΛ Στέλιος Χασιώτης για τις επιπτώσεις που είχε γενικά η έξαρση του κορονοϊού, επισήμανε τα εξής: «Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το θέμα με την εξάπλωση του κορονοϊού τα πάντα άλλαξαν, όσον αφορά στις προπονήσεις της ομάδας. Κι ενώ ως σύνολο είχαμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ρυθμό έχοντας εκπληρώσει και με το παραπάνω τους στόχους μας, δυστυχώς συνέβη αυτό το σοβαρό και πρωτόγνωρο γεγονός της πανδημίας, και ξαφνικά ανατράπηκε ο προγραμματισμός, με συνέπεια η ΚΟΕ να αναβάλει μέχρι τις 15 Ιουνίου όλες τις εγχώριες διοργανώσεις. Όπως γνωρίζετε, το πόλο ως άθλημα έχει ιδιαίτερες συνθήκες προπόνησης που απαιτούν την ύπαρξη κολυμβητηρίων για να πραγματοποιηθούν κι έτσι λόγω του κλεισίματος των αθλητικών εγκαταστάσεων από την Πολιτεία είναι αδύνατο. Ωστόσο δεν μείναμε απλοί παρατηρητές καθώς δόθηκε η οδηγία στους προπονητές μας να οργανώσουν προπονητικά προγράμματα με απλές ασκήσεις που μπορούν να γίνουν στο σπίτι. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι οι αθλήτριές μας να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση σε σχετικά καλό επίπεδο, ώστε να βρίσκονται στο σωστό αγωνιστικό επίπεδο όταν και αν διεξαχθούν ξανά τα πρωταθλήματα. Σύνθημά μας είναι: «Γυμναζόμαστε σωστά μένοντας σπίτι». Ευχή μας είναι το γεγονός της πανδημίας να τελειώσει γρήγορα και να είμαστε όλοι καλά, δυνατοί και υγιείς από αυτή την περιπέτεια. Όπως φαίνεται από τις μέχρι τώρα ενέργειες οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν ομαλότερα το πρόβλημα του κορονοϊού σε σύγκριση με άλλες χώρες. Τα μέτρα θα λέγαμε ότι λήφθηκαν στη σωστή στιγμή και δρουν στην κατεύθυνση προάσπισης της δημόσιας υγείας. Τέλος, μέλημά μας είναι να μείνουμε προστατευμένοι από τη φονική πορεία του ιού και να επιστρέψει ο καθένας μας υγιής στην καθημερινότητά του και οι αθλητές στον χώρο, που δεν είναι άλλος από τις πισίνες».

 

Συνέντευξη στον Χρήστο Αρχοντούλη
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass