Πώς ο κορονοϊός άλλαξε τα αθλητικά έθιμα της Μ. Εβδομάδας

*ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΗ Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ *ΠΩΣ ΣΧΟΛΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ Ν. ΛΙΟΥΠΑΣ, Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΩΑΝ. ΑΛΕΞΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Κ. ΚΟΛΟΜΗΤΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Μ. ΑΛΕΞΟΥΔΗΣ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2020 18:29

Η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει με βίαιο τρόπο την καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να διαχειριστούν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που μέχρι τώρα ήταν άγνωστη.

Ο περιορισμός στην ελευθερία κινήσεων και στην εκ του σύνεγγυς συναναστροφή, η υποχρεωτική παραμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σπίτι, αλλά και ο περιορισμός ή η παύση της εργασίας διαμόρφωσαν ένα νέο σκηνικό με τεράστιες επιπτώσεις στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Μέσα λοιπόν στη δίνη της πανδημίας του κορονοϊού, η χριστιανοσύνη βιώνει με έναν διαφορετικό και εντελώς πρωτόγνωρο τρόπο τις άγιες ημέρες του Πάσχα. Με έναν τρόπο πολύ πιο κλειστό και λιγότερα εορταστικό, που μας αναγκάζει να αλλάξουμε τα έθιμα που τηρούμε τις ημέρες αυτές.
Ο αθλητισμός, ως κοινωνικός θεσμός, δεν ήταν δυνατόν να μείνει ανεπηρέαστος από όλη αυτήν την κατάσταση και κατά συνέπεια αναγκάστηκε να... ξεχάσει αυτές τις ημέρες τα δικά του έθιμα. Τη Μ. Εβδομάδα, λόγω της παύσης των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων, υπήρχε η δυνατότητα για μία διαφορετική αθλητική δραστηριότητα. Στη Λάρισα, όπως και σε πολλές περιοχές του νομού, οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές διάφορων συλλόγων είχαν την ευκαιρία να «αναμετρηθούν» με τους νέους, σε άλλες πάλι περιπτώσεις διεξάγονταν αγώνες στη μνήμη παραγόντων, ποδοσφαιριστών, προπονητών που έφυγαν από τη ζωή, ενώ την τιμητική τους είχαν και διοργανώσεις με φιλανθρωπικό σκοπό. Παράλληλα στο μπάσκετ και το βόλεϊ διοργανώνονταν πασχαλινά τουρνουά, αρκετά εκ των οποίων είχαν πανελλαδικό χαρακτήρα, για τα παιδιά των ακαδημιών των σωματείων. Όλα αυτά φέτος δεν τηρήθηκαν, αφού ο αθλητισμός τηρεί και αυτός πιστά τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού.
«Πράγματι κάθε χρόνο τη Μ. Εβδομάδα, επειδή υπήρχε ελεύθερος χρόνος για τα παιδιά, λόγω των πασχαλινών διακοπών των σχολείων, διοργανώναμε και στηρίζαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας εκδηλώσεις που αφορούσαν σε τουρνουά ακαδημιών με τη συμμετοχή ομάδων απ’ όλη την Ελλάδα στο μπάσκετ, το βόλεϊ κ.α.» επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης, Νίκος Λιούπας και πρόσθεσε:
«Φέτος όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αν και είχαμε κάνει τον απαιτούμενο προγραμματισμό και είχαν εγκριθεί τα κονδύλια, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού αναβλήθηκαν όλες αυτές οι εκδηλώσεις. Ελπίζουμε να μπορέσουμε, εάν όλα πάνε καλά, να διοργανώσουμε αυτές τις εκδηλώσεις το καλοκαίρι. Χρειάζεται υπομονή. Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Πρέπει να τηρούμε τα μέτρα και να είμαστε υγιείς για να επανέλθουμε στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες» υπογράμμισε ο κ. Λιούπας.
***
Εκτός από την Περιφέρεια διοργανωτής-αρωγός σε αθλητικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας ήταν και η δημοτική αρχή.
«Δυστυχώς η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση απαγορεύει τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων. Ειδικά φέτος είχε προγραμματιστεί ένας μεγαλύτερος αριθμός τουρνουά ακαδημιών, αλλά και αγώνων παλαιμάχων με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, με συνέπεια η δοτικότητα, η αγάπη και η θέληση που είχαν όλοι οι αθλητές να χαθεί» σχολίασε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας Γιάννης Αλεξούλης.
«Αυτές οι εκδηλώσεις ήταν πράγματι μία γιορτή του αθλητισμού. Ειδικά για τα μικρά παιδιά των ακαδημιών, για τα οποία η σεζόν αυτό το χρονικό διάστημα τελείωνε, το κλίμα ήταν πιο γιορτινό. Δυστυχώς είναι εκδηλώσεις που τις στερείται η κοινωνία με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
***
Η Μ. Παρασκευή ήταν μία ιδιαίτερη ημέρα για τους παλαιμάχους ποδοσφαιριστές.
«Κάθε χρόνο διοργανώναμε εκδηλώσεις με παλιούς συναδέλφους για να τηρήσουμε το έθιμο, να θυμηθούμε τα παλιά και ανταλλάξουμε ευχές για το Πάσχα» επισήμανε ο παλαίμαχος της ΑΕΛ, Κώστας Κολομητρούσης και πρόσθεσε:
«Φέτος είμαστε αναγκασμένοι να επικοινωνούμε μόνο τηλεφωνικά και να παίζουμε ποδόσφαιρο μόνο στο «play station» στην τηλεόραση.
Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε αλλιώς. Πρέπει να τηρούμε επακριβώς τα μέτρα που αποφάσισαν οι ειδικοί. Πιστεύω ότι παρά τα όσα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση και θα έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε ξανά μέσα στο γήπεδο».
***
Για τον παλαίμαχο του Απόλλωνα Λάρισας Μάκη Αλεξούδη τα φιλικά παιχνίδια της Μ. Παρασκευής «ήταν κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα. Παράλληλα ήταν και μία αγωνιστική διέξοδος για μας γιατί ως παλαίμαχοι δεν είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε κάποια άλλη χρονική στιγμή, εννοώ μέσα στην αγωνιστική περίοδο. Ήταν αγώνας που έφερνε στη μνήμη παλιές δόξες του λαρισινού ποδοσφαίρου. Μπορεί φέτος να μην το επέτρεψαν οι συνθήκες, αλλά θα βρούμε μία άλλη ημερομηνία για να το κάνουμε. Αυτό είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι να είμαστε όλοι καλά, να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε υπομονή γιατί πιστεύω ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες».

 

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass