Πρόθεση της ΕΣΚΑΘ να επανεκκινήσει η Α1 κατηγορία τον Ιούλιο

*Δ. Ντούγκος: Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να μην αδικηθεί κανένας *Βασική παράμετρος το άνοιγμα των κλειστών γυμναστηρίων

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2020 21:06

Του Άρη Γκουτρουμάνη
Σε κατάσταση αναμονής και αγωνίας για το πώς θα εξελιχθεί η επόμενη ημέρα βρίσκεται το ερασιτεχνικό μπάσκετ στη Θεσσαλία. Από τη μία πλευρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα κάποια απόφαση από την Ομοσπονδία (όπως έγινε με

την ΕΠΟ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο) και από την άλλη το ότι ενδεχομένως τα κλειστά γυμναστήρια να επαναλειτουργήσουν περί τα μέσα Ιουνίου δεν επιτρέπει τους ανθρώπους της ΕΣΚΑΘ να μιλήσουν μετά βεβαιότητας για το τι μέλλει γενέσθαι, δηλαδή εάν ανασταλεί οριστικά η διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων ή όχι. Επιπλέον δε, οι φόβοι ότι ενδέχεται η Ομοσπονδία να ρίξει το μπαλάκι στις κατά τόπους Ενώσεις κάνει ακόμα πιο δύσκολη την εξίσωση.
Σε ό,τι αφορά στο ερασιτεχνικό μπάσκετ της Θεσσαλίας, το μεγάλο δίλημμα για την ΕΣΚΑΘ είναι η Α1 τοπική κατηγορία, ο πρωταθλητής της οποίας προβιβάζεται στη Γ’ Εθνική. Για τα μικρότερα πρωταθλήματα (Α2 και Β’) το πρόβλημα μπορεί να λυθεί πιο εύκολα.
Πρόθεση της διοργανώτριας αρχής είναι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας, ωστόσο καθοριστικός παράγοντας για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πότε θα επαναλειτουργήσουν τα κλειστά γυμναστήρια.
Εάν το πράσινο φως για το άνοιγμα των κλειστών γυμναστηρίων δοθεί μέχρι τα μέσα περίπου του Ιουνίου, τότε οι ομάδες της Α1 θα έχουν δύο εβδομάδες προετοιμασίας και μετά θα ξεκινήσει η αγωνιστική δράση, η οποία θα είναι πιο συμπυκνωμένη με δύο αγωνιστικές ανά εβδομάδα (για παράδειγμα Σάββατο και Τετάρτη). Για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Α1 ΕΣΚΑΘ απομένουν 4 αγωνιστικές συν τα πλέι οφ (ανάδειξη πρωταθλητή-προβιβασμός στη Γ’ Εθνική) και πλέι άουτ (υποβιβασμός). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της διοργανώτριας αρχής θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας. Επομένως εάν το πρωτάθλημα της Α1 επανεκκινήσει αρχές Ιουλίου, μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές Αυγούστου.
Όπως επισήμανε στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ, Δημήτρης Ντούγκος «στόχος μας είναι να μην αδικηθεί καμία ομάδα. Επειδή στην Α1 οι βαθμολογικές διαφορές των ομάδων που εμπλέκονται τόσο στην άνοδο όσο και στον υποβιβασμό είναι μικρές θα ήταν άδικη μία ενδεχόμενη διακοπή του πρωταθλήματος» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Στις υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή στην Α2 και στη Β’ η κατάσταση είναι διαφορετική. Δηλαδή έχουν ξεχωρίσει οι ομάδες σχετικά με την άνοδο και τον υποβιβασμό, οπότε μία ενδεχόμενη διακοπή δεν θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα».
Σε κάθε περίπτωση πάντως η ΕΣΚΑΘ αναμένει σχετική απόφαση από την Ομοσπονδία για το αν δοθεί το πράσινο φως και κάτω από ποιες προϋποθέσεις για να ολοκληρωθούν τα τοπικά πρωταθλήματα. Πηγές αναφέρουν ότι η Ομοσπονδία προσανατολίζεται (χωρίς αυτό να είναι βέβαιο) στην οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων των επαγγελματικών κατηγοριών, χωρίς υποβιβασμό και με άνοδο των ομάδων που βρίσκονται σε θέσεις ανόδου. Αυτό κατά συνέπεια θα σηματοδοτήσει την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Εάν τελικά ισχύσει κάτι τέτοιο στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, είναι πολύ πιθανό κάτι ανάλογο να συμβεί και στα τοπικά, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ΕΣΚΑΘ δείχνει αντίθετη στο σενάριο να διεξαχθούν οι αγωνιστικές που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση της φετινής περιόδου στην Α1 τον Σεπτέμβριο και κατόπιν να ξεκινήσει η νέα σεζόν, καθώς θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα με τις μεταγραφές και την προετοιμασία των ομάδων.
«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να μην αδικηθεί κανένας» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΘ και κατέληξε:
«Ακόμα και αν επανεκκινήσει η Α1 τον Ιούλιο, προβλήματα θα υπάρχουν καθώς αρκετοί παίκτες εργάζονται την περίοδο του καλοκαιριού, κάποιοι άλλοι είναι μαθητές και διαβάζουν για τις Πανελλήνιες και κατά συνέπεια θα απέχουν από τις ομάδες τους. Επομένως θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην υπάρξουν αδικίες. Προέχει ωστόσο η υγεία των αθλητών. Θα δούμε τι θα αποφασίσει η πολιτεία και μετά θα πράξουμε».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass