Το μεγάλο δίλημμα της Γαλλίας μετά την οριστική διακοπή του Σαμπιονά

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2020 21:43

Το Σαμπιονά είναι το μοναδικό από τα κορυφαία πέντε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, που διεκόπη οριστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Γεγονός που δημιουργεί ένα δίλημμα στους Γάλλους παράγοντες, καθώς εάν σε Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και Ιταλία συνεχισθούν τα πρωταθλήματα, τότε θα προκύψει οικονομική ανισότητα. Το «νόμισμα» όμως έχει και... άλλη πλευρά, αφού σε περίπτωση που σταματήσουν αυτές οι διοργανώσεις, σε ποια αγορά θα «μοσχοπουλήσει» η Γαλλία τα ποδοσφαιρικά προϊόντα της;
Ενώ οι γερμανικοί σύλλογοι έλαβαν το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για την επανέναρξη της Μπουντεσλίγκα, άρα θα εισπράξουν και τηλεοπτικά δικαιώματα, η γαλλική λίγκα διέκοψε οριστικά την οικονομική περίοδο 2019-20. Δεδομένο, που δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους παράγοντες των γαλλικών συλλόγων, για το πώς θα επιβιώσουν για τους επόμενους 4-5 μήνες.
Η Ligue 1 μειονεκτεί ήδη, σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές της στο «top 5». Σύμφωνα με μια έκθεση της UEFA που δημοσιεύθηκε στις αρχές του έτους, οι γαλλικοί σύλλογοι δημιούργησαν έσοδα 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2018, λιγότερα από την Ιταλία (2,3 δισεκατομμύρια), την Ισπανία (3,1 δισεκατομμύρια), τη Γερμανία (3,2 δισεκατομμύρια) και την Αγγλία (5,4 δισεκατομμύρια). Και προφανώς αυτές οι διαφορές αναμένεται να αυξηθούν.
Οι παράγοντες των γαλλικών συλλόγων προβληματίζονται έντονα γι’ αυτήν την κατάσταση, δεδομένου ότι με την απόφαση για διακοπή του Σαμπιονά, η ποδοσφαιρική οικονομία της χώρας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα. Το Υπουργείο Αθλητισμού της Γαλλίας, έσπευσε να τους καθησυχάσει, ενημερώνοντας πως έχει δημιουργήσει έναν «κύκλο ανταλλαγών» με τους Ευρωπαίους ομολόγους. Και πως η διατήρηση της ενίσχυσης στον τομέα του ποδοσφαίρου (σ.σ. μερική δραστηριότητα, δάνεια με κρατικές εγγυήσεις) θα βοηθήσουν να ξεπερασθεί το ζήτημα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
Ένας από τους κύριους φόβους των συλλόγων, είναι η μείωση της αξίας των ποδοσφαιριστών στη γαλλική αγορά, που είναι μακράν, ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος... εξαγωγέας παικτών στο εξωτερικό για το 2019, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ποδοσφαίρου του Center International d’Etude du Sport (CIES), που εδρεύει στο Νεσατέλ της Ελβετίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass