Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το Καζακστάν

ΣΤΟ ΠΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΤΗ ΧΩΡΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2024 7:16

Δώδεκα εθνικές ομάδες-ανάμεσά τους και η Ελλάδα- μετρούν αντίστροφα για τους σημερινούς ημιτελικούς των play-off του Euro 2024, όπου οι μισές από αυτές θα αποκτήσουν δικαίωμα να βρεθούν, μετά πέντε ημέρες, μπροστά στο τελευταίο εμπόδιο που θα τις χωρίζει από την κορυφαία διοργάνωση, προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τις 14 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου σε 10 πόλεις της Γερμανίας.

ΤΟ 3Χ3…ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ
Πρώτος αντίπαλος τη εθνικής μας στην «Opap Arena» το Καζακστάν(21:45) και σε περίπτωση νίκης ένα ταξίδι στη χώρα της ομάδας που θα επικρατήσει από την αναμέτρηση ανάμεσα σε Γεωργία και Λουξεμβούργο.
«Γνωρίζοντας τον πιθανό όμιλο στον οποίο θα είμαστε μέρος, καθιστά την πρόκριση ακόμη πιο σημαντική», είπε ο Γκουστάβο Πογέτ.
«Η πιθανότητα ενός ντέρμπι με την Τουρκία, η ευκαιρία μιας ζωής να αντιμετωπίσουμε την Πορτογαλία και τον Κριστιάνο Ρονάλντο και η μέτρηση της δύναμής μας απέναντι στην Τσεχία αυξάνει την επιθυμία μας να πάμε στο Euro. Αλλά φυσικά έχουμε πολύ σεβασμό και πρέπει να επικεντρωθούμε στο τα σκληρά ματς των play-off, ξεκινώντας από το Καζακστάν».
Το Καζακστάν δεν έχει προκριθεί ποτέ σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, αλλά η φόρμα του είναι στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας, προχωρώντας σε αυτά τα play-off. Οι παίκτες του Μαγκόμεντ Αντίεφ κέρδισαν έξι από τα παιχνίδια τους του 8ου ομίλου, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχίας 3-2 εναντίον της Δανίας και των νικών εκτός έδρας με τη Βόρεια Ιρλανδία και τη Φινλανδία, ενώ πριν το Καζακστάν είχε πετύχει μόνο επτά νίκες σε τέσσερις προηγούμενες διαδρομές προκριματικών Euro.
Η εθνική μας έχει κερδίσει και τις τρεις προηγούμενες αναμετρήσεις της με το Καζακστάν, αν και όλες έγιναν όταν ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης μεταξύ 2004 και 2006.

ΤΟ ΑΔΥΝΑΤΟ-ΔΥΝΑΤΟ ΚΑΙ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΒΑΡΑΤΣΚΕΛΙΑ
Η αναμέτρηση της Γεωργίας με το Λουξεμβούργο φέρνει αντιμέτωπες δύο εθνικές ομάδες που δεν έχουν πάει ποτέ σε τελική φάση τουρνουά ανδρών. Τα «Κόκκινα Λιοντάρια» κέρδισαν πέντε παιχνίδια στην πορεία τους προς την τρίτη θέση στον 10ο όμιλο, νικώντας τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντός και εκτός έδρας και «αφαιρώντας» τέσσερις βαθμούς από την Ισλανδία. Αυτό το επίτευγμα είναι ακόμη πιο απίστευτο αν σκεφτεί κανείς ότι το Λουξεμβούργο ξεκίνησε τη διαδρομή του με μόνο οκτώ νίκες σε 117 αγώνες στην ιστορία των προκριματικών του Euro.
«Κάθε ένας από τους παίκτες μου, οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας, εγώ, ανυπομονούμε για το παιχνίδι με τη Γεωργία», είπε ο προπονητής Λουκ Χολτζ, ο οποίος είναι επικεφαλής από το 2010.
«Όταν είσαι τόσο κοντά, θέλεις να πας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να κάνουμε το αδύνατο δυνατό και να γράψουμε την αθλητική ιστορία». Οι πιθανότητές τους αναμφίβολα αυξάνονται δεδομένου ότι η Γεωργία θα αγωνιστεί χωρίς τον σταρ της, άσο της Νάπολι Κβίτσα Κβαρατσκέλια, που συμπλήρωσε κάρτες στους ομίλους.
Λουξεμβούργο και Γεωργία έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές, όλες σε φιλικά παιχνίδια. Η Γεωργία έχει δύο νίκες, το Λουξεμβούργο μία στην τελευταία αναμέτρηση το 2018.

ΟΙ ΑΛΛΕΣ... ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Ανάμεσα στις άλλες ιστορίες των play-off ξεχωρίζουν σίγουρα, η έκπληξη που σχεδιάζει η Εσθονία στην Πολωνία, η αναμέτρηση των επιθετικών Αρτέμ Ντόβμπικ και Εντίν Τζέκο που βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά και η λαχτάρα αρκετών χωρών για μια πρώτη γεύση από το τουρνουά στη Γερμανία αυτό το καλοκαίρι.
Η Εσθονία μπορεί να έχει το πιο δύσκολο έργο από οποιονδήποτε υποψήφιο στα play-off στα χαρτιά, καθώς αντιμετωπίζει την Πολωνία, αήττητη στους 20 τελευταίους εντός έδρας αγώνες της προκριματικής φάσης Euro (15 νίκες και 5 ισοπαλίες), διαδρομή που χρονολογείται από το 2006. Ωστόσο, θα αντλήσει ελπίδες από το γεγονός ότι κέρδισε η τελευταία μεταξύ τους συνάντηση το 2012, όταν ο Κοσταντίν Βασίλιεφ σημείωσε το μοναδικό γκολ.
Τώρα στα 39 του, ο μέσος της Φλόρα εξακολουθεί να είναι βασικό κομμάτι της ομάδας της Εσθονίας και θα ισοφαρίσει με τον Μάρτιν Ρέιμ ως τον παίκτη με τις περισσότερες συμμετοχές με 157 συμμετοχές αν παίξει στη Βαρσοβία.
«Δεν είμαστε φαβορί, αυτό είναι προφανές», είπε ο Βασίλιεφ, ο οποίος έπαιξε στην Πολωνία για την Πιαστ Γκλίβιτσε και τη Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ.
«Ωστόσο, το όνειρο της πρόκρισης στο Euro πρέπει να μας οδηγήσει. Είναι υπέροχο και δυνατό αν ξεπεράσουμε τα όρια μας και δώσουμε ακόμη περισσότερα από ό,τι συνήθως», συμπλήρωσε.
Η Εσθονία ολοκλήρωσε τα προκριματικά με μόλις έναν βαθμό από οκτώ αγώνες, αλλά κέρδισε τη θέση της στα play off με βάση τις επιδόσεις της στο Nations League 2022/23.

ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΡΕΚΟΡ ΤΗΣ ΟΥΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η...ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Ουαλία είναι επίσης μια ομάδα με τρομερό πρόσφατο εντός έδρας ρεκόρ στα προκριματικά Euro, αφού έχει χάσει μόνο ένα από τα τελευταία 14 παιχνίδια της (10 νίκες και 3 ισοπαλίες) και είναι τέσσερα παιχνίδια αήττητη απέναντι από τη Φινλανδία, που χρονολογούνται από το 2009. Δύο από αυτά τα τέσσερα παιχνίδια έληξαν με νίκη με τον Κίφερ Μουρ να σκοράρει και στις δύο νίκες στο Nations League το 2020.
Ο Μουρ σκόραρε έξι φορές στα πρώτα του εννέα ματς μετά την ένταξη στην Ίπσουιτς ως δανεικός κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου.
Να σημειωθεί ότι κανένας από τους τελευταίους 20 αγώνες προκριματικών Euro της Φινλανδίας δεν έχει τελειώσει ισόπαλος.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ έφτασε πολύ κοντά στην απευθείας πρόκριση, τερματίζοντας μόνο δύο βαθμούς πίσω από την Ελβετία σε έναν σφιχτό 9ο όμιλο. Έτσι κι αλλιώς έχει δείξει τη δύναμή του υπό πίεση τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα όταν κέρδισε την άνοδο στην League A για την επόμενη έκδοση του Nations League κερδίζοντας το 2022 /23 τον όμιλο στη League B.
Ισραήλ και Ισλανδία ήρθαν ισόπαλες με 2-2 και στις δύο αναμετρήσεις σε εκείνη τη διοργάνωση, οπότε αναμένεται μία επίσης αμφίρροπη αναμέτρηση στη Βουδαπέστη.
Πάντως στις πέντε φορές που οι δύο τους έχουν συναντηθεί στο παρελθόν η Ισλανδία δεν έχει νικήσει ποτέ το Ισραήλ ( 3 ισοπαλίες και 2 ήττες).

ΜΙΑ «ΜΑΧΗ» ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ…ΜΗΧΑΝΕΣ-ΓΚΟΛ
Η Ουκρανία συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς απέναντι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από δύο χρόνια, με μία ισοπαλία εντός έδρας και κερδίζοντας 2-0 εκτός έδρας. Ο Άρτεμ Ντόβμπικ ήταν μια από τις ιστορίες επιτυχίας της φετινής σεζόν, φτάνοντας από τη Ντνίπρο- στη Τζιρόνα το καλοκαίρι.
Ο 26χρονος ήταν ο πρώτος σκόρερ της La Liga με 14 γκολ μαζί με τον Τζουντ Μπέλιγχαμ μετά από ένα χατ-τρικ κόντρα στη Σεβίλλη τον Ιανουάριο και αυτή η αναμέτρηση τον φέρνει αντιμέτωπο με τη μηχανή-γκολ των γηπεδούχων Εντίν Τζέκο, ο οποίος είναι επίσης σε εξαιρετική κατάσταση μετά την καλοκαιρινή του άφιξη στη Φενερμπαχτσέ.
Να σημειωθεί ότι κανένας από τους 12 τελευταίους εντός έδρας αγώνες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν έληξε ισόπαλος (6 νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες).
Το πρόγραμμα ων ημιτελικών αγώνων play-off για το Euro 2024 και οι διασταυρώσεις των τελικών:
PATH A
ΣΗΜΕΡΑ
21:45 Πολωνία-Εσθονία
21:45 Ουαλία-Φινλανδία
Τελικός (26/3/2024)
Ουαλία/Φινλανδία-Πολωνία/Εσθονία
PATH Β
21:45 Ισραήλ-Ισλανδία
21:45 Βοσνία-Ουκρανία
Τελικός (26/3/2024)
Βοσνία/Ουκρανία-Ισραήλ/Ισλανδία
PATH C
Ημιτελικοί (21/3/2024)
19:00 Γεωργία-Λουξεμβούργο
21:45 ΕΛΛΑΔΑ-Καζακστάν
Τελικός (26/3/2024)
Γεωργία/Λουξεμβούργο-ΕΛΛΑΔΑ/Καζακστάν

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass