ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

Αντίο Πεκίνο, ραντεβού στο Λονδίνο το 2012

* ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΜΑΪΚ ΦΕΛΠΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΟΥΣΕΪΝ ΜΠΟΛΤ

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2008 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:32
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου έφτασαν χθες στο τέλος τους και οι Κινέζοι έχοντας ξεπεράσει στον πίνακα των μεταλλίων τις Η.Π.Α παρέδωσαν την Ολυμπιακή σημαία στους οικοδεσπότες των Αγώνων το 2012, το Λονδίνο κατά την τελετή λήξης.
Το φαντασμαγορικό αντίο δόθηκε στο κατάμεστο -από 90.000 και πλέον κόσμο- στάδιο «Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο, διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες και περιελάμβανε πυροτεχνήματα σε 18 διαφορετικά σημεία της πόλης.
Η Κίνα διοργάνωσε τους αγώνες σε ένα φόντο στο οποίο κυριάρχησαν φόβοι μόλυνσης του περιβάλλοντος άλλά και ασφάλειας των Αγώνων, ενώ πολλές ήταν οι φωνές και για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Σε ό,τι όμως αφορά στο αγωνιστικό κομμάτι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008 ήταν συγκλονιστικοί, γεμάτοι σασπένς, αγωνία με τους Μπολτ και Φελπς να καταπλήσσουν με τις επιδόσεις και τα παγκόσμια ρεκόρ που πέτυχαν, γράφοντας μοναδική ιστορία στο θεσμό.
Οι διοργανωτές είχαν υποσχεθεί μια περισσότερο... «ελαφριά» τελετή σε σχέση με αυτή της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα εστιάζεται περισσότερο στην Κινεζική ιστορία, κάτι που έγινε.
Η τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου
Η μπάντα του κινεζικού στρατού έδωσε το έναυσμα με το παιάνισμά της για να ξεκινήσει η τελετή λήξης των Αγώνων. Στο γιγαντιαίο μάτριξ ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση (29, 28, 27...), ενώ μόλις τελείωσε η αρίθμηση ακολούθησαν εντυπωσιακά πυροτεχνήματα μέσα και έξω από το γήπεδο.
Ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Κίνας και η ανάκρουση του εθνικού ύμνου (από 112 τραγουδιστές) της διοργανώτριας χώρας.
200 τυμπανιστές, ντυμένοι στα χρώματα της Κίνας (κόκκινο και κίτρινο) πήραν θέση στο κέντρο του γηπέδου, δίνοντας τον ρυθμό με τα τύμπανά τους, προσκαλώντας τους πάντες στη μεγάλη γιορτή.
1.100 χορεύτριες (φορώντας κίτρινες φορεσιές) συγκεντρώθηκαν γύρω από τους τυμπανιστές για να τους συνοδεύσουν στο εντυπωσιακό αυτό σόου ακουστικής και εικόνας. Από τη μία πλευρά ο έντονος ρυθμός των κρουστών, από την άλλη ο ρομαντισμός, και όμως όλα αυτά «δένουν αρμονικά.
8 οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στον αγωνιστικό χώρο, τα οποία συνοδεύουν πλέον τους τυμπανιστές και τις χορεύτριες, με τον κύκλο να μεγαλώνει... Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τους εθελοντές να δημιουργούν με τα σώματά τους άπειρα σχήματα μέσα στο χώρο.
Ακολούθησαν 60 πολύχρωμες κινούμενες ρόδες, με τους εκατοντάδες ακροβάτες να κάνουν την εμφάνισή τους. Σιγά-σιγά δημιουργήθηκε ένας τεράστιος κύκλος ύψους 2008 μέτρων, με σκοπό να συμβολίσει τη «Φωλιά του Πουλιού». Οι ιπτάμενοι ακροβάτες με την κίνησή τους εκφράζουν το ολυμπιακό πνεύμα (πιο ψηλά, πιο μακριά, πιο δυνατά).
Οι ακροβάτες, οι τυμπανιστές και οι χορεύτριες εγκατέλειψαν τη σκηνή. Ξεκίνησε η παρέλαση των χωρών, με πρώτη -ως είθισται- την Ελλάδα. Σημαιοφόρος είναι η πρωταθλήτριά μας στο τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, η οποία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Πεκίνο, ενώ ακολουθούν και οι σημαιοφόροι των άλλων 203 χωρών (οι 204 χώρες που συμμετείχαν στους Αγώνες αποτελούν αριθμό ρεκόρ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων).
Αναμφίβολα, μία από τις μεγάλες στιγμές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αυτή ακριβώς η στιγμή, όταν δηλαδή ο αθλητής/αθλήτρια από κάθε χώρα μπαίνει στο γήπεδο κρατώντας ψηλά τη σημαία της πατρίδας του, στο πλαίσιο της τελετής λήξης.
Τελευταία εισήλθε στο στάδιο η σημαιοφόρος της Κίνας, με τη διοργανώτρια χώρα να είναι πάντα η τελευταία που κλείνει τον «κύκλο της παρέλασης».
Ακολούθησε η είσοδος των αθλητών από όλες τις χώρες, οι οποίοι μπήκαν ανακατεμένοι και όχι με σειρά όπως έγινε στην τελετή έναρξης (αυτό το «μοντέλο» εισόδου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1956).
Νικήτρια όσον αφορά στα χρυσά μετάλλια αναδείχτηκε η Κίνα με 51 (100 συνολικά), με την Αμερική να έρχεται δεύτερη σε χρυσά μετάλλια (36, έναντι 110 στο σύνολο), και να είναι η πρώτη φορά μετά από 3 διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων που οι ΗΠΑ δεν έχουν τα περισσότερα μετάλλια).
Το ρυθμό κατά τη διάρκεια της «ελεύθερης» εισόδου των αθλητών φρόντισε να δώσει μία γυναικεία μπάντα που χτυπούσε δυνατά τύμπανα, ανεβασμένη σε μία ελαφρώς υπερυψωμένη κυκλική πίστα. Το πάρτι ξεκίνησε...
Μετά την ολοκλήρωση της εισόδου των αθλητών, πήρε σειρά η τελετή απονομής μεταλλίων στους τρεις πρώτους νικητές του μαραθωνίου (καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2004 να γίνεται απονομή στους νικητές του συγκεκριμένου αγωνίσματος στο πλαίσιο της τελετής λήξης των Αγώνων).
Ο Κεμπέντε από την Αιθιοπία πήρε το χάλκινο μετάλλιο, ο Γκαρίμπ από το Μαρόκο πήρε το ασημένιο, ενώ ο Γουανσίρου από την Κένυα φόρεσε στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο (πέτυχε μάλιστα και ολυμπιακό ρεκόρ). Μετά την απονομή των μεταλλίων, ακολούθησε η ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Κένυας.
Μπήκαν στο στάδιο 12 εκπρόσωποι των εκατοντάδων χιλιάδων εθελοντών (κρατώντας ο καθένας το χέρι ενός μικρού κοριτσιού), που βοήθησαν τα μέγιστα για την επιτυχημένη διοργάνωση των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων.
Ακολούθησαν ορισμένοι αθλητές που επιλέχθηκαν βάσει ψηφοφορίας (πήραν μέρος πάνω από 7.000 αθλητές) να γίνουν «αθάνατα» μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας και έγινε έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Ο Ζαγκ Ρογκ και ο πρόεδρος της Κινέζικης Ολυμπιακής Επιτροπής, Λιου Κι, ανέβηκαν από κοινού στο βήμα, και εκφώνησαν τους λόγους τους.
«Θέλω να εκφράσω αισθήματα ευγνωμοσύνης στη ΔΟΕ και σε όλες τις ομοσπονδίες που συνέβαλαν στην επιτυχία των Αγώνων. Οι αθλητές έδειξαν τον καλύτερο εαυτό τους και έκαναν εκπληκτικά επιτεύγματα καταρρίπτοντας 38 παγκόσμια και 85 ολυμπιακά ρεκόρ.
Να ευχαριστήσουμε τα μέσα ενημέρωσης και όλο το προσωπικό που εργάστηκαν για τους Αγώνες. Ένας κόσμος, ένα όνειρο. Ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης, συνεργασίας και αρμονικής ανάπτυξης. Οι Αγώνες του Πεκίνου αποτελούν μαρτυρία ότι ο κόσμος εναπόθεσε τις ελπίδες του στην Κίνα.
Τώρα έχω την τιμή να προσκαλέσω τον Ζαγκ Ρόγκ στο βήμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Κινέζικης Ολυμπιακής Επιτροπής, Λιου Κι.
«Ευχαριστώ το λαό της Κίνας, όλους τους υπέροχους εθελοντές. Αθλητές από 204 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές ήρθαν σε αυτά τα λαμπερά στάδια και μας κατέπληξαν με το ταλέντο τους. Θαυμάσαμε τις ικανότητές τους, μοιραστήκαμε τη χαρά και τα δάκρυά τους.
Ας ελπίσουμε ό,τι το καλύτερο για τους αθλητές που θα πάρουν μέρος σύντομα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Και αυτοί επίσης μας εμπνέουν.
Και τώρα, σύμφωνα με την παράδοση, κηρύσσω την λήξη των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων και καλώ τον κόσμο να συγκεντρωθεί σε 4 χρόνια στο Λονδίνο για τους 30ούς Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ζαγκ Ρογκ.
Αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΔΟΕ, ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας και έγινε έπαρση της βρετανικής σημαίας, ενώ πήρε σειρά η ανάκρουση του ολυμπιακού ύμνου (τον τραγούδησαν στα αγγλικά 226 παιδιά από την Κίνα).
Ο δήμαρχος του Πεκίνου και εκτελεστικός πρόεδρος των Αγώνων, Γκου Τζινλόνγκ, παρέδωσε την ολυμπιακή σημαία στον Ζαγκ Ρογκ και αυτός με τη σειρά του στο δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον (η πρωτεύουσα της Αγγλίας είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τέσσερα χρόνια από τώρα).
Έκλεισαν τα φώτα του σταδίου και στα μάτριξ φαίνεται το σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, μαζί με κάποια κινούμενα γραφικά που «συστήνουν» στην υφήλιο το Λονδίνο.
Μπήκε στη «Φωλιά του Πουλιού» το διόροφο κόκκινο λεωφορείο που συμβολίζει το Λονδίνο, ενώ από πίσω του έτρεχαν δύο «χρυσοί» ποδηλάτες της Μεγάλης Βρετανίας, οι Κρις Χόι και Βικτόρια Πέντλετον. Πάνω στο λεωφορείο είναι γραμμένη η φράση «Λονδίνο-Πεκίνο-Λονδίνο».
Την εμφάνισή της στην οροφή του λεωφορείου έκανε η Βρετανίδα ποπ τραγουδίστρια Λιόνα Λιούις (νικήτρια του γνωστού παιχνιδιού για την ανάδειξη μουσικών ταλέντων «X-Factor») έχοντας δίπλα της το θρυλικό κιθαρίστα των «Led Zeppelin», Τζίμι Πέιτζ, όπου ερμηνεύουν το «Whole Lotta Love».
Aμέσως μετά έκανε την εμφάνισή του ο διάσημος Άγγλος ποδοσφαιριστής, Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος κλώτσησε μία μπάλα, ολοκληρώνοντας έτσι το «αγγλικό τελετουργικό».
Διάφοροι αθλητές επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο, θέλοντας να δείξουν με εικονικό τρόπο το ταξίδι από το Πεκίνο στο Λονδίνο. Γύρω-γύρω από το στάδιο προβάλλονται μέσω μάτριξ κορυφαίες αθλητικές εικόνες που σημάδεψαν τους Αγώνες του 2008.
Έσβησε ο ολυμπιακή φλόγα μετά από 16 ημέρες Αγώνων και δημιουργήθηκε μία εικονική φλόγα (αποτελούμενη από ανθρώπους) στο κέντρο του σταδίου. Ακολούθησαν πυροτεχνήματα που έκαναν τη νύχτα μέρα.
Συνέχεια στο πάρτι δίνουν Κινέζοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες με τη συνοδεία ντράμερ αλλά και ακροβατών.
Ο διάσημος Ισπανός τενόρος, Πλάθιντο Ντομίνγκο, συνοδευόμενος από μία Κινέζα σοπράνο, τραγούδησε μπροστά στους 90.000 θεατές που κατέκλυσαν κάθε γωνιά της «Φωλιάς του Πουλιού», ενώ τη... σκυτάλη πήραν ποπ τραγουδιστές της Κίνας.
Το μικρόφωνο πήρε στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, και ο πασίγνωστος Κινέζος ηθοποιός, Τζάκι Τσαν, λίγο πριν το τέλος του μουσικού κομματιού της βραδιάς.
Την ίδια ώρα, χιλιάδες πυροτεχνήματα «στόλισαν» τον ουρανό του Πεκίνου, με την πρωτεύουσα της Κίνας να «αποχαιρετάει» με άκρως φαντασμαγορικό τρόπο θεατές και τηλεθεατές, και το Λονδίνο να έχει ήδη ξεκινήσει την κούρσα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι του 2012 στο σπίτι του!
 
ΖΑΚ ΡΟΓΚ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
«Τώρα δεν μπορούν να υπάρχουν αμφιβολίες, κάναμε την καλύτερη επιλογή». Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζαγκ Ρογκ, αναφερόμενος στην απόφαση που πάρθηκε το 2001 για να ανατεθούν οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο.
Τα λόγια αυτά ειπώθηκαν στο πλαίσιο της 120ής τακτικής συνεδρίασης που έγινε στην πρωτεύουσα της Κίνας, με τον Ελβετό πανίσχυρο άνδρα της ΔΟΕ να μην παραλείπει να ευχαριστήσει «τους δεκάδες χιλιάδες εθελοντές που ήταν γεμάτοι με ενθουσιασμό, καθώς το μέλλον της Κίνας».
«Φεύγουμε με τη ζεστή ανάμνηση από τα χαμόγελά σας, από τον ενθουσιασμό σας και από τη μεγάλη σας επιθυμία να βοηθήσετε», πρόσθεσε ο κυριότερος εκπρόσωπος του Ολυμπιακού Κινήματος, κάνοντας αναφορά στην προσφορά των Κινέζων εθελοντών όλες αυτές τις ημέρες των Αγώνων.
Ο Ρογκ τόνισε επίσης το μεγάλο συναγωνισμό που υπήρχε σε αυτούς τους Αγώνες, υπογραμμίζοντας πως 87 από τις 204 συνολικά χώρες που πήραν μέρος, κατάφεραν να πάρουν τουλάχιστον ένα μετάλλιο.
«Πιθανότατα οι Αγώνες αυτοί θα μείνουν στην ιστορία ως αυτοί που τους παρακολούθησε ο περισσότερος κόσμος. Επιπλέον, μέσω αυτής της διοργάνωσης, ο κόσμος κατανόησε περισσότερο την Κίνα, ενώ από την πλευρά της η Κίνα ήρθε πιο κοντά με τον υπόλοιπο κόσμο», σχολίασε ο Ζαγκ Ρογκ, ο οποίος αναφορικά με την κόντρα μεταξύ της κινέζικης κυβέρνησης και των διαφόρων εθνικών μειονοτήτων (σ.σ Θιβέτ), είπε:
«Η ΔΟΕ και οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να υποχρεώσουν ολόκληρα έθνη να λύσουν τα μεταξύ τους προβλήματα. Όμως μπορούμε, και αυτό είναι που κάνουμε, να συμβάλλουμε ώστε να γίνουν θετικές αλλαγές μέσω του αθλητισμού».
Κληθείς να καταθέσει την προσωπική του άποψη για τις κορυφαίες στιγμές που σημάδεψαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ στάθηκε στα απίστευτα ρεκόρ των Μάικλ Φελπς και Γιουσέιν Μπολτ (ήταν αναμφίβολα οι απόλυτοι σταρ αυτών των Αγώνων), όχι όμως μόνο σε αυτά...
«Οι θεαματικές εμφανίσεις του Μάικλ Φελπς και του Γιουσέιν Μπολτ είναι σίγουρα αξέχαστες, όμως και υπάρχουν και άλλες συγκινητικές στιγμές, όπως η αγκαλιά μεταξύ αθλητών που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε πολεμική διαμάχη, ο τραυματισμός του Λιου Ξιάνγκ, αλλά και τα δάκρυα χαράς αθλητών που ξεπέρασαν προσωπικές τραγωδίες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass