ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΤΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ Μ. Ν. ΡΑΠΤΟΥ

Ομιλία για τον λειτουργικό χρόνο

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2016 1:11

 

Σήμερα Πέμπτη, στις 6:15 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου (οδός Καρδίτσης 21, είσοδος από οδό Ικαρίας), η δίδα Μαίρη Ν. Ράπτου θα μιλήσει με θέμα «Ο λειτουργικός χρόνος».

Αναλυτικότερα το θέμα θα στηριχθεί στο εξής: «Οι πατέρες της εκκλησίας τοποθέτησαν στη διάρκεια του κοσμικού χρόνου γιορτές και επετείους, με σκοπό τη διαπαιδαγώγηση του ποιμνίου της εκκλησίας και τη μετοχή τους στην κατ’ εξοχήν άχρονη Βασιλεία του Θεού. Ποια είναι η «μυστική» διδασκαλία της αλληλουχίας των γεγονότων που εορτάζουμε στη διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους;».

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε πάντα ενδιαφερόμενο. Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, και θα ακολουθεί ενημέρωση των γονέων των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς των παιδιών τους.

Η δ. Μαίρη Ν. Ράπτου γεννήθηκε στη Λάρισα. Είναι κόρη του ιατρού και βουλευτή Νικολάου Ράπτη, που συνελήφθη για την πατριωτική του δράση από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής και αιχμαλωτίστηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ιταλίας το διάστημα 1942-1945. Μητέρα της η δασκάλα Ροδοθέα Πορσανίδου, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.

Αποφοίτησε ως αριστούχος και σημαιοφόρος από το Λύκειο Θηλέων Λαρίσης το 1952. Επίσης ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Γαλλική Ακαδημία Λαρίσης και το Δημοτικό Ωδείο, όπου σπούδασε πιάνο, αρμονία και χορωδία.

Έχει λάβει πτυχίο Ψυχολογίας εφαρμοσμένης στην εκπαίδευση και πτυχίο Παιδαγωγικής από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα σπουδών στην Ψυχολογία και την παιδαγωγική στη μεταπολεμική Ευρώπη. Ανάμεσα στους καθηγητές της ο διάσημος καθηγητής παιδαγωγικής Jean Piaget. Από το ίδιο πανεπιστήμιο έλαβε ειδικό δίπλωμα νηπιαγωγού.

Από το 1957 ίδρυσε τα «Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου-Κέντρο Ελληνικής Παιδείας», που λειτούργησαν άμεσα Νηπιαγωγείο (αργότερα και Παιδικό Σταθμό) και πλήρες Δημοτικό, Γυμνάσιο από το 1984 και Λύκειο από το 1992. Συνεχίζει να είναι η υπεύθυνος των εκπαιδευτηρίων ως σήμερα. Στο έργο της αυτό και στη συνολική της πορεία, στεκόταν πάντοτε δίπλα της ως την κοίμησή του ο πνευματικός της και προϊστάμενος της αδελφότητας θεολόγων «Η Ζωή» μακαριστός π. Ανάργυρος Σταματόπουλος (1916-1994).

Υπηρετεί επί πολλά έτη και με πολλούς τρόπους τις χριστιανικές κατασκηνώσεις της Χριστιανικής Εστίας Λαρίσης και τις Χριστιανικές Μαθητικές Ομάδες (ΧΜΟ). Οργανώνει Κύκλους Μητέρων και Μελέτης της Αγίας Γραφής. Δραστηριοποιείται στην οργανωμένη διάδοση του χριστιανικού εντύπου. Είναι μέλος της αδελφότητας «Ευσέβεια».

Υπό την καθοδήγησή της, τα Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου ανήκουν στα σημαντικότερα χριστιανικά εκπαιδευτήρια της χώρας και διακρίνονται για τις επιδόσεις και το ήθος των μαθητών τους. Το 2012 τιμήθηκε από το γαλλικό κράτος, με το παράσημο Ordre des Palmes académiques, που αφορά προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν διακριθεί για την προσφορά τους στην παιδεία και την εκπαίδευση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass