ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ. ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ 2017

Τελευταία χρονιά για τις ΕΠ.ΑΣ. του ΟΑΕΔ

* Προσπάθειες του ΟΑΕΔ και της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους

Δημοσίευση: 11 Φεβ 2016 1:08

 

Της Λένας Κισσάβου

Τα τελευταία τρία χρόνια οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, πορεύονται με συνεχείς παρατάσεις λειτουργίας, ενώ μπροστά τους βλέπουν... το τέλος, καθώς νόμος που ψηφίστηκε πέρυσι προβλέπει την παύση λειτουργίας τους στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

Η εφαρμογή του νόμου σημαίνει ότι η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ της Λάρισας, θα πρέπει από το επόμενο σχολικό έτος (2016-2017) να μην δεχθεί νέους μαθητές και να λειτουργήσει για μία ακόμη χρονιά, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποφοιτήσουν και οι τελευταίοι μαθητές του, που ξεκίνησαν φέτος τη φοίτησή τους (2ετής φοίτηση).

Επίσης σημαίνει, ότι ο μοναδικός θεσμός μαθητείας, που λειτουργεί από το 1961 στη Λάρισα και έχει βοηθήσει γενιές και γενιές νέων σε τεχνικά επαγγέλματα και όχι μόνο, να βρουν την επαγγελματική τους πορεία, καταργείται μετά από 56 χρόνια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας, κ. Ευάγγελο Βλασιάδη, σήμερα στη σχολή λειτουργούν έντεκα ειδικότητες, φοιτούν σε αυτές 320 μαθητές, διδάσκουν 12 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και 42 ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι ειδικά τη φετινή σχολική χρονιά η προσέλευση μαθητών ήταν πολύ μεγάλη σε σχέση με άλλες χρονιές, κάτι που αποδίδεται και στο γεγονός της κατάργησης των Επαγγελματιών Σχολών (ΕΠ.ΑΣ.) του Υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα οι νέοι που ενδιαφερόταν να παρακολουθήσουν επαγγελματική δημόσια σχολή, είχαν και μόνο μία διέξοδο, την ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ, η οποία προσφέρει πτυχίο επιπέδου τρία, ισότιμο με το πτυχίο των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠ.ΑΛ.).

Η πορεία προς κατάργησή τους, δεν φαίνεται να έχει ανατραπεί, αλλά απ’ την άλλη ασκούνται μεγάλες πιέσεις γι’ αυτό, στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας, τόσο από τη διοίκηση του ΟΑΕΔ όσο και από την Ομοσπονδία μόνιμων εκπαιδευτικών των ΕΠΑΣ του Οργανισμού, που ζητούν συνέχιση της λειτουργία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην «Ε», ο πρόεδρος του Συλλόγου Μονίμων Εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, κ. Δημήτριος Πλιάτσικας: «Το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ έχει καταθέσει αίτημα για τη συνέχιση λειτουργίας των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, στα αρμόδια υπουργεία, ενώ το ζητά και η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών...

Να διευκρινίσουμε ότι δεν ζητάμε άλλη μία προθεσμιακή παράταση λειτουργίας των σχολών, αλλά μια μόνιμη κατάσταση λειτουργία τους χωρίς τέτοιες διακυμάνσεις και παρατάσεις...».

Από πρόσφατες δηλώσεις τόσο του υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, όσο και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Αντωνοπούλου, διαφαίνεται ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση...

Συγκεκριμένα ο κ. Φίλης, απαντά μεταξύ άλλων, σε ερώτηση βουλευτών, σχετικά με τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ: «...το ΥΠ.Π.Ε.Θ. επεξεργάζεται σχέδιο νόμου, που θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση και στο οποίο, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνονται και ειδικότερες διατάξεις που θα ρυθμίζουν θέματα των Επαγγελματικών Σχολών».

Απ’ την άλλη, η κ. Αντωνοπούλου απαντά: «ότι σε συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας προωθείται νομοθετική ρύθμιση για να επαναλειτουργήσουν οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, ενταγμένες στο τυπικό σύστημα Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με αναλυτικά προγράμματα, εμπλουτισμένα με μαθήματα γενικής παιδείας...».

Σύμφωνα με όλα αυτά, ναι μεν συζητείται η μη κατάργησή τους, αλλά παράλληλα και η αλλαγή λειτουργίας τους, η οποία βάση όσων έχουν ειπωθεί, θα έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Είναι τυχαίο ότι πέρυσι ψηφίστηκε η ένταξη (τέταρτης) έτους μαθητείας στα ΕΠΑΛ;

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

Μάλιστα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σχετικά με ρύθμιση θεμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, αναφέρεται αναλυτικά για τη μαθητεία στα ΕΠΑΛ: «Η Πιλοτική Τάξη Μαθητείας έχει διάρκεια εννέα μηνών στο σύνολό της. Στην «Πιλοτική Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται πρόγραμμα του εργαστηριακού μαθήματος «Ενισχυτική

Εργαστηριακή Εκπαίδευση της Μαθητείας» συνολικής διάρκειας διακοσίων (200) ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται επτά ώρες εβδομαδιαίως από εκπαιδευτικό προσωπικό του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε σχολικές μονάδες ΕΠΑ.Λ ή/και σε

Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ). Το πρόγραμμα αυτό άρχεται το σχολικό έτος 2015−2016 και περατώνεται το σχολικό έτος 2016−2017, ακολουθώντας το πρόγραμμα διδασκαλίας των σχολικών μονάδων της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην «Πιλοτική Τάξη Μαθητείας» εφαρμόζεται επιπλέον «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας−Μαθητεία σε εργασιακό χώρο», διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε τέσσερις (4) ημέρες.

Την ευθύνη υλοποίησης της πιλοτικής «Τάξης Μαθητείας», της τοποθέτησης σε χώρους εργασίας των φοιτούντων καθώς και όλα τα σχετικά με αυτήν έχει το ΕΠΑ.Λ σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ».

ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΟΑΕΔ

Μαθητεία είναι το σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση και παράλληλη πρακτική άσκηση. Στον ΟΑΕΔ λειτουργούν 51 ΕΠΑ.Σ Μαθητείας, οι οποίες ακολουθούν το δυϊκό σύστημα εκπαίδευσης.

Η φοίτηση διαρκεί 2 σχολικά έτη, (4 εξάμηνα), κατά τη διάρκεια των οποίων οι μαθητές παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στην ΕΠΑ.Σ (για 1 πρωινό και 4 απογευματινά) και παράλληλα (για 4 ή 5 ημέρες την εβδομάδα) πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε εργασίες συναφείς προς την ειδικότητά τους.

Στις ΕΠΑ.Σ Μαθητείας δικαίωμα εγγραφής έχουν οι κάτοχοι τουλάχιστον Ενδεικτικού Α' Τάξης Λυκείου και ηλικίας έως 23 ετών.

Σήμερα στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Λάρισας λειτουργούν οι εξής ειδικότητες:

Τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών, τεχνιτών ηλεκτρονικών συσκευών και υπολογιστικών μονάδων, τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, κομμωτικής τέχνης, μαγειρικής τέχνης,

τεχνίτης μεταλλικών κατασκευών, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, ξυλουργών – επιπλοποιών, υπαλλήλων διοικητικών καθηκόντων, υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων, τεχνικών αέριων καυσίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass