«ΕΣΠΑΣΑΝ» ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΕΔΔΥ

Οι μαθησιακές δυσκολίες... βγήκαν από το σπίτι

* Περί τα χίλια περιστατικά μαθητών δέχθηκε πέρυσι η υπηρεσία και ο ρυθμός προσέλευσης παραμένει σταθερά ανοδικός...

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2016 0:13
Ο διευθυντής του ΚΕΔΔΥ Λάρισας, κ. Δημ. Χουλιαρός Ο διευθυντής του ΚΕΔΔΥ Λάρισας, κ. Δημ. Χουλιαρός

 

Της Λένας Κισσάβου

Τριπλασιάστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των μαθητών που στρέφονται στο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.) νομού Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθούν μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να συμβουλευτούν τρόπους αντιμετώπισής τους.

Η εκρηκτική αύξηση των περιστατικών οφείλεται στην αφύπνιση γονιών και εκπαιδευτικών, να βοηθήσουν περιπτώσεις παιδιών, που μέχρι και πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν συζητήσεις «ταμπού», με τον φόβο «στιγματισμού».

Μπορεί μέχρι και πριν λίγα χρόνια (μια δεκαετία σχεδόν)ένα μεγάλο ποσοστό γονέων να έκρυβαν και πιθανόν εν αγνοία τους, μαθησιακά προβλήματα των παιδιών τους, βαπτίζοντάς τα αυθαίρετα, ως τεμπελιά, ή ανωριμότητα, αλλά σήμερα ο αριθμός αυτών που στρέφεται στο ΚΕΔΔΥ, αποδεικνύει περίτρανα ότι αυξάνεται πλέον το ποσοστό των γονέων που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι πάνω σε αυτά τα θέματα, πιο ενημερωμένοι και επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της δράσης για να βοηθήσουν το παιδί τους, από αυτόν της απάθειας και της παθητικότητας ενός προβλήματός τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι γι’ αυτή την αλλαγή της στάσης τους, μεγάλο ρόλο έχει και το σχολείο, καθώς όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν σε αυτά τα θέματα, ενώ διάφοροι φορείς, είτε της εκπαίδευσης, είτε κοινωνικοί, διοργανώνουν σχετικές ομιλίες, σεμινάρια... κ.α. και παρακινούν για ειδικότερη γνώση, στα προβλήματα μαθητών.

Επίσης ένας βασικός παράγοντας που συνέβαλε στην «αφύπνιση» της κοινωνίας για τα μαθησιακά προβλήματα παιδιών, και όχι μόνο, είναι το ΚΕΔΔΥ, το οποίο χρόνια τώρα στηρίζει κάθε τέτοια προσπάθεια και έχει βοηθήσει χιλιάδες μαθητές.

Ο ρόλος του θεωρείται πολύτιμος και είναι πολλά τα αιτήματα που δέχεται πλέον από τα σχολεία, να παρέμβει και να αναλάβει περιστατικά παιδιών, που εκτιμάται ότι χρήζουν διερεύνησης και διάγνωσης από ειδικούς.

Ο διευθυντής του ΚΕΔΔΥ Λάρισας, κ. Δημήτρης Χουλιαρός, μιλά στην «Ε» για το έργο του φορέα, για την αυξητική πορεία ζήτησης των υπηρεσιών του από γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς και για τον μεγάλο αριθμό των παιδιών που δέχεται για διάγνωση και υποστήριξη.

Ο κ. Χουλιαρός, αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων χρόνων, τριπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που στρέφονται στο ΚΕΔΔΥ και το αποδίδει στην ευαισθητοποίηση γονιών και εκπαιδευτικών.

Σημαντικό θεωρεί δε το γεγονός, πως οι γονείς στρέφονται για βοήθεια όταν τα παιδιά τους είναι στο δημοτικό σχολείο και όχι όταν φτάνουν στο γυμνάσιο και στο λύκειο, που η διαδικασία μάθησης γίνεται πιο πιεστική γι’ αυτά. Έτσι τα παιδιά στηρίζονται και βοηθιούνται περισσότερο, για μια ομαλότερη πορεία στο σχολείο ενώ έτσι μειώνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν μαζί με τα μαθησιακά προβλήματα και άλλα ψυχολογικά, λόγω της αποτυχίας τους στα μαθήματα.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μέχρι και τις 19 Φεβρουαρίου, το ΚΕΔΔΥ έχει δεχθεί 214 περιστατικά παιδιών, διαγιγνώσκοντας, μεταξύ άλλων: Ήπιες μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, συναισθηματικές δυσκολίες, σύνδρομα κ.α.

Αναλυτικότερα για τις υπηρεσίες που παρέχει, ο κ. Χουλιαρός μας είπε: «Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ, διαθέτει ειδικότητες, εκπαιδευτικών (νηπιαγωγών, δασκάλων, καθηγητών) ειδικής αγωγής και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού, παιδοψυχίατρου, φυσιοθεραπευτή, λογοπεδικών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας. Έχει την πλήρη ευθύνη και αρμοδιότητα αξιολόγησης μαθητών κάθε βαθμίδας και όχι μόνο για τις σχολικές επιδόσεις των μαθητών αλλά και για οτιδήποτε μπορεί να τους απασχολεί σε σχέση με τη συναισθηματική τους ζωή στο σχολείο ή στο σπίτι και έτσι να επηρεάζονται οι επιδόσεις τους κλπ.

Για κάθε περίπτωση μαθητή, εισηγούμαστε την κατάρτιση προσαρμοσμένων εξατομικευμένων ή ομαδικών προγραμμάτων ψυχοπαιδαγωγικής και διδακτικής υποστήριξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της τάξης καθώς και την εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων για τα άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, μέσα στο σχολείο, στην έδρα του ΚΕΔΔΥ ή στο σπίτι του μαθητή.

Εισηγούμαστε την κατάταξη, εγγραφή και φοίτηση στην κατάλληλη σχολική μονάδα ή άλλο εκπαιδευτικό πλαίσιο ή πρόγραμμα ΕΑΕ, καθώς και την παρακολούθηση και αξιολόγηση της εκπαιδευτικής πορείας των μαθητών, σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους ειδικής και γενικής αγωγής τους διευθυντές και το προσωπικό των σχολικών μονάδων.

Την παροχή συνεχούς συμβουλευτικής υποστήριξης και ενημέρωσης στο εκπαιδευτικό προσωπικό και σε όσους συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Την εισήγηση για την αντικατάσταση των γραπτών δοκιμασιών των μαθητών. Τον καθορισμό του είδους των εκπαιδευτικών βοηθημάτων και τεχνικών οργάνων, τα οποία διευκολύνουν την πρόσβαση στον χώρο και στη μαθησιακή διαδικασία που έχει ανάγκη το παιδί στο σχολείο ή στο σπίτι.

Τη σύνταξη εκθέσεων – προτάσεων, εξατομικευμένων, για όλους τους μαθητές της αρμοδιότητας του κάθε ΚΕΔΔΥ.

Την πρόταση για την εφαρμογή προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης όπου απαιτείται.

Το ΚΕΔΔΥ επίσης, αναλαμβάνει ομιλίες προς την ευρύτερη ενημέρωση μαθητών, γονέων εκπαιδευτικών κλπ. αναφορικά με τη διαχείριση του άγχους εξετάσεων ή για την απώλεια συγγενικών - προσφιλών , το πένθος, ενδοσχολικής βίας ή οποιασδήποτε άλλης πηγής δημιουργίας συναισθηματικής διαταραχής ή ανησυχίας των μαθητών.

Όλες αυτές οι δραστηριότητες που αναφέρονται ισχύουν και υλοποιούνται καθόλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Ωστόσο, προς τη λήξη του σχολικού έτους προτεραιότητα δίνεται σε περιπτώσεις μαθητών με αίτημα παράλληλης στήριξης, αλλαγής εκπαιδευτικού πλαισίου, αλλαγής βαθμίδας και άλλων ειδικών περιπτώσεων.

Η περίοδος λοιπόν αυτή είναι ιδιαίτερα χρονικά επιβαρημένη και δεν βρίσκεται εύκολα χρόνος για ευρύτερες διαδικασίες ενημέρωσης μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών κλπ.

Τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργεί εντατικό πρόγραμμα υποστήριξης μαθητών και ενημέρωσης με προγραμματισμένες επισκέψεις στα σχολεία για τους μαθητές με γνωμάτευση αλλά και έπειτα από αιτήματα σχολείων γονέων κλπ, όπως αυτό ορίστηκε από καθαρά δική μας πρωτοβουλία σαν ΚΕΔΔΥ Λάρισας για την καλύτερη και αμεσότερη υποστήριξη και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς και γονείς».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass