ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μία δανειστική βιβλιοθήκη σε κάθε σχολείο

* Ο δήμος τοποθετεί τον εξοπλισμό και εθελόντριες εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν την οργάνωση και καταγραφή των βιβλίων

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2016 0:57
Ολοκληρώθηκε η πρώτη Βιβλιοθήκη από την αντιδημαρχία Παιδείας, με τη στήριξη εθελοντριών εκπαιδευτικών, στο 11ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας Ολοκληρώθηκε η πρώτη Βιβλιοθήκη από την αντιδημαρχία Παιδείας, με τη στήριξη εθελοντριών εκπαιδευτικών, στο 11ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας

 

Της Λένας Κισσάβου

Για πρώτη φορά στη Λάρισα, δρομολογείται μια οργανωμένη δράση δημιουργίας δανειστικών βιβλιοθηκών σε κάθε σχολείο της, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τη στήριξη που βρίσκει από εθελοντές εκπαιδευτικούς.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην αντιδημαρχία Παιδείας-Νεολαίας και συγκεκριμένα στον αντιδήμαρχο κ. Αλέξη Μπατζανούλη, ο οποίος οραματίζεται να ιδρύσει βιβλιοθήκες σε όσα σχολεία δεν έχουν, με σκοπό να αναπτυχθεί η φιλαναγνωσία στη νέα γενιά. Σε αυτό του το όραμα, υποστηρικτές βρήκε συνταξιούχους εκπαιδευτικούς, που έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία μια τέτοιας αποστολής, αποφασίζοντας να δουλέψουν εθελοντικά για την ολοκλήρωσή της, αναλαμβάνοντας τη διαδικασία της καταγραφής και της ταξινόμησης των βιβλίων, που θα περιλαμβάνουν οι σχολικές βιβλιοθήκες.

Συγκεκριμένα, η αντιδημαρχία Παιδείας αναλαμβάνει να εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σχολείο (ράφια, έπιπλα βιβλιοθήκης κ.ά.) και να διαμορφώσει τον χώρο που θα φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη του, ενώ εθελόντριες εκπαιδευτικοί εργάζονται για να ολοκληρωθεί το εγχείρημα τοποθετώντας και το τελευταίο βιβλίο στο ράφι, με το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey (Dewey Decimal Classification), ένας τρόπος οργάνωσης της ανθρώπινης γνώσης που χρησιμοποιείται από πολλές βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά του από τον Μέλβιλ Ντιούι (Melvil Dewey) (1851-1931) ο οποίος επινόησε το σύστημα το 1876 για να οργανώσει τη συλλογή βιβλίων της βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Άμχερστ στο οποίο εργαζόταν.

Η πρώτη σχολική βιβλιοθήκη που δημιουργήθηκε με αυτόν τον τρόπο, ολοκληρώθηκε πρόσφατα και βρίσκεται στο 11ο Γυμνάσιο και Λύκειο Λάρισας.

Η δημιουργία της ξεκίνησε μετά από αίτημα που κατέθεσε στην αντιδημαρχία Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων του 11ου Γυμνασίου, και συγκεκριμένα η πρόεδρός του κ. Χρύσα Καραμανέ, για να ακολουθήσει η συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, που στήριξαν αυτή την προσπάθεια.

Διαμορφώθηκε σε βιβλιοθήκη μια αίθουσα στον 2ο όροφο του σχολικού κτιρίου και η ομάδα συνταξιούχων εθελοντών εκπαιδευτικών, αποτελεούμενη από τις κ.κ. Λυδία Αγγελούλη, Λένα Δημόκα, Βιβή Ιωάννου, Δώρα Μπατζανούλη, Βούλη Μυλωνά, Βιβή Παπαϊωάννου και Μαρία Τσαπραλή, ταξινόμησε τα 800 βιβλία του σχολείου, που μέχρι τότε βρισκόταν αναξιοποίητα σε κουτιά.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί, βοήθησαν για να ταξινομηθούν αντίστοιχα και οι βιβλιοθήκες στα σχολεία που δίδασκαν αλλά και στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας κ. Αλέξης Μπατζανούλης, ανάφερε στην «Ε», ότι ανάλογα αιτήματα για δημιουργία βιβλιοθηκών έχει δεχθεί από τη διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Λάρισας και από εκπαιδευτικούς του 4ου Λυκείου Λάρισας, στα οποία μελετάται η διαμόρφωση του χώρου που θα τη φιλοξενήσει.

Υποστήριξε επίσης ότι: «Είμαστε πρόθυμοι, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, να βοηθήσουμε κάθε σχολείο που επιθυμεί να λειτουργήσει στους χώρους του δανειστική βιβλιοθήκη».

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ

Να σημειωθεί ότι η αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων, λειτουργεί δανειστικές βιβλιοθήκες, με βιβλία για μικρούς και μεγάλους, στις εξής περιοχές:

* Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Κωνσταντίνου (Ηρώων Πολυτεχνείου και 23ης Οκτωβρίου) από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες 9.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

* Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου (Οδός Κάρλας) από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες 8.00 π.μ – 2.00 μ.μ.

* Πνευματικό Κέντρο «Σωτήρη Ζιαζιά», στη Χαραυγή (τέρμα οδού Ροδόπης), από Δευτέρα έως Παρασκευή και τις ώρες 8.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.

Οι βιβλιοθήκες διαθέτουν βιβλία για παιδιά και ενήλικες και ο εμπλουτισμός τους συνεχίζεται με καινούριες αγορές. Ο δανεισμός πραγματοποιείται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Πληροφορίες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας, «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο(Ρούσβελτ 59) από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρες 7.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. και στο τηλέφωνο 2410-671173.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass