ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΥΚΡΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Περί μαθηματικής... λογοτεχνίας

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 20:54

Στη λογοτεχνική πλευρά των μαθηματικών είχαν την ευκαιρία να εντρυφήσουν όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον διδάκτορα των μαθηματικών και συγγραφέα Τεύκρο Μιχαηλίδη. Η πρώτη εμφάνιση του κ. Μιχαηλίδη ως συγγραφέα πραγματοποιήθηκε μέσα από μια συλλογή δοκιμίων με τίτλο «Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα».

Ως μυθιστοριογράφος ο Τεύκρος Μιχαηλίδης εμφανίστηκε με το βιβλίο «Πυθαγόρεια Εγκλήματα», μια αστυνομική περιπέτεια με έντονα μαθηματικό άρωμα. Το έργο αυτό μεταφράστηκε σε έξι γλώσσες.

Με το έργο του «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» έκανε μια περιήγηση στη χώρα των Φαραώ, για το οποίο του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Στα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού», το πρώτο, ερωτικό, μαθηματικό, μυθιστόρημα, τα μαθηματικά κάνουν την παρουσία τους αισθητή με το πρόβλημα των «τεσσάρων χρωμάτων» που έχει απασχολήσει πολλούς επιστήμονες και σύμφωνα με το οποίο δεν χρειάζονται πάνω από 4 χρώματα για χρωματιστεί ένας χάρτης, ώστε καμία χώρα να μην έχει το ίδιο χρώμα με τη γειτονική της.

«Ο μέτοικος και η συμμετρία» ταξιδεύει τους αναγνώστες από τη Μικρά Ασία στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του εμφυλίου και στη Γαλλία της κατοχής και της αντίστασης, συνδυάζοντας με μαεστρία διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα όπως ιστορία, τέχνη, μαθηματικά, φυσική και ψυχολογία. Το τελευταίο έργο του Τεύκρου Μιχαηλίδη είναι τα «Εγκλήματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής», το οποίο αποτελείται από επτά αστυνομικές ιστορίες. Για τα έργα του κ. Μιχαηλίδη μίλησαν η φιλόλογος Ράνια Βερέμη που παρουσίασε τα βιβλία «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού» και τα «Εγκλήματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής», ενώ ο μαθηματικός Κ. Σκιαδάς παρουσίασε τα «Πυθαγόρεια Εγκλήματα» και το «Μέτοικο και τη Συμμετρία». Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, ο Σύλλογος Μαθηματικών ν. Λάρισας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων ν. Λάρισας, το βιβλιοπωλείο «Σκάλα» και οι Εκδόσεις «Πόλις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass