ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΣΥΠ

«Ποιο επάγγελμα έχει άμεση αποκατάσταση;»

* Η βασική ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι μαθητές και γονείς σήμερα, είναι ποιο επάγγελμα έχει άμεση αποκατάσταση και ένα μεγάλο ποσοστό στέφεται στην εξειδικευμένη γνώση

Δημοσίευση: 19 Μαρ 2016 20:19
 Τα στελέχη –σύμβουλοι του ΚΕΣΥΠ Λάρισας, κ. Νίνα Γαλάνη και κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου Τα στελέχη –σύμβουλοι του ΚΕΣΥΠ Λάρισας, κ. Νίνα Γαλάνη και κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου

 

Της Λένας Κισσάβου

Αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των μαθητών, οι οποίοι στρέφονται στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Λάρισας, στο πλαίσιο της αναζήτησής τους για το αντικείμενο σπουδών που θα επιλέξουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και προκειμένου να κατασταλάξουν σε μια επαγγελματική κατεύθυνση.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, σε συνδυασμό και με την πρώτη εφαρμογή φέτος του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκτόξευσε την ανασφάλεια των νέων και έκανε μεγαλύτερη την ανάγκη τους να στραφούν σε ειδικούς για συμβουλές. Πέρυσι ειδικά, το ΚΕΣΥΠ Λάρισας, δεν προλάβαινε να καλύψει τον αριθμό των παιδιών, που ζητούσαν συνάντηση με ειδικούς συμβούλους, αγωνιώντας για το μέλλον τους, όπως και φέτος αντίστοιχα, που καταγράφει υπερκορεσμένο πρόγραμμα ατομικών επισκέψεων και επισκέψεων σε σχολεία.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που μας έδωσαν τα στελέχη –σύμβουλοι του ΚΕΣΥΠ κ. Νίνα Γαλάνη και κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, όσον αφορά και μόνο στις ατομικές συναντήσεις μαθητών, είτε αυτές αφορούν σε τεστ δεξιοτήτων, είτε συμβουλές επαγγελματικού προσανατολισμού, που πραγματοποιήθηκαν στο ΚΕΣΥΠ τα τελευταία χρόνια, μαρτυρούν του λόγου το αληθές:

-Ετος 2015-2016, μέχρι και τις 10 Μαρτίου 2016: 134 ατομικές συναντήσεις με μαθητές και 140 συναντήσεις με γονείς, άνεργους και φοιτητές. Η μεγάλη αύξηση της ζήτησης στο ΚΕΣΥΠ, αναμένεται λίγο το επόμενο διάστημα, πριν συμπληρώσουν οι μαθητές το μηχανογραφικό δελτίο.

-Ετος 2014-2015: 530 ατομικές συναντήσεις με μαθητές και 391 συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

- Ετος 2013-2014: 317 ατομικές συναντήσεις με μαθητές και 554 συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

- Ετος 2012-2013: 397 ατομικές συναντήσεις με μαθητές και 573 συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές

- Ετος 2011-2012: 300 ατομικές συναντήσεις με μαθητές και 217 συναντήσεις με γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές.

Σε όλα αυτά, αν προστεθεί και η δράση ενημέρωσης επαγγελματικού προσανατολισμού, που πραγματοποιούν οι δύο σύμβουλοι της υπηρεσίας, του ΚΕΣΥΠ στα σχολεία του νομού Λάρισας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου (εκτός της επαρχίας Ελασσόνας), τότε είναι σίγουρο ότι ο συμβουλευτικός του ρόλος έχει επιτευχθεί σε κάθε μαθητή των λυκείων τουλάχιστον.

«Εχουν μεγάλο άγχος οι μαθητές για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Νιώθουν ότι οι προσδοκίες είναι μεγάλες και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν...», παρατηρεί η κ. Γαλάνη, συμπερασματικά, από τις προσωπικές συναντήσεις που έχει με τα παιδιά του λυκείου κυρίως, που στρέφονται στο ΚΕΣΥΠ.

Συμπληρώνει δε ότι: «Πολλά από αυτά ξέρουν τις κλίσεις τους, αλλά τους διακατέχει ανασφάλεια για το αν θα τα καταφέρουν ή αν θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που θέλουν να ακολουθήσουν.

Ετσι η βασική ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι σήμερα, μαθητές και γονείς, είναι ποιο επάγγελμα έχει άμεση αποκατάσταση και ένα μεγάλο ποσοστό στέφεται στην εξειδικευμένη γνώση».

Όσον αφορά στις επιλογές σπουδών που καταλήγουν οι μαθητές-τριες, η κ. Γαλάνη και η κ. Βλαχοδήμου παρατηρούν, ότι ένα μεγάλο ποσοστό εξακολουθεί να επιλέγει τις γνωστές σχολές, με τη μεγαλύτερη ζήτηση που είχαν πάντα, όπως νομική, στρατιωτικές σχολές, φιλολογία, ειδικής αγωγής, ιατρική, πολυτεχνικές σχολές, διεθνών ευρωπαϊκών σπουδών... κ.α.

Υποστηρίζουν δε ότι το μεγαλύτερο κίνητρο των περισσότερων για σπουδές, είναι η ανάγκη τους να φύγουν από το σπίτι τους και να ξεκινήσουν να δοκιμάζουν μόνοι τους, αυτόνομοι, τις δυνατότητές τους γενικά στη ζωή.

Ένα βασικό στοιχείο που παρατηρούν επίσης, είναι η αλλαγή στάσης των γονιών όσον αφορά στις επιλογές σπουδών των παιδιών τους. Δηλαδή παρατηρούν ότι οι γονείς δεν είναι τόσο παρεμβατικοί όσο παλαιότερα και αυτό απορρέει μέσα από τις απαντήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές, στο τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού που συμπληρώνουν.

«Είναι μεγαλύτερο σήμερα απ’ ό,τι παλαιότερα, το ποσοστό των νέων που η επιλογή του αντικειμένου που θα θέλουν να σπουδάσουν είναι η δική τους επιθυμία και όχι των γονιών τους», τονίζει η κ. Γαλάνη.

Εκεί μόνο που φαίνεται ακόμη και σήμερα, να υπάρχει έντονη αρνητική στάση του οικογενειακού περιβάλλοντος όσον αφορά στις επιλογές σπουδών των παιδιών, είναι στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όσον αφορά στο έργο που επιτελεί το ΚΕΣΥΠ, στα σχολεία, φέτος από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και αρχές Μαρτίου, έχει κάνει ενημερώσεις μαθητών γ’ λυκείου, για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, (επιστημονικά πεδία κ.α.) σε 28 λύκεια. Ενημέρωση μαθητών-τριων της γ’ γυμνασίου, με θέμα τις εκπαιδευτικές διεξόδους μετά το γυμνάσιο σε δύο σχολεία. Ενημερωτικές εκδηλώσεις για μαθητές-τριες, γ’ λυκείου με θέμα το επάγγελμα του οικονομολόγου σε εννιά σχολικές μονάδες, για τα επαγγέλματα υγείας και πρόνοιας που σχετίζονται με την ειδική αγωγή σε εννιά σχολικές μονάδες, για το επάγγελμα του μηχανικού σε δέκα σχολεία, για τις σχολές της πολεμικής αεροπορίας σε 220 μαθητές-τριες, ενώ σε οκτώ γυμνάσια και λύκεια πραγματοποίησε συμβουλευτική για την επιλογή επαγγέλματος.

Παράλληλα ανέλαβε το συντονισμό 18 προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας σε γυμνάσια και λύκεια, όπου συμμετέχουν 480μ μαθητές-τριες και 47 εκπαιδευτικοί.

Ακολουθούν σεμινάρια ΣΕΠ σε εκπαιδευτικούς, ημερίδες σε και άλλες τόσες συμβουλευτικές ενημερώσεις μαθητών σχολείων, μέχρι τη λήξη της χρονιάς.

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) Λάρισας παρέχει δωρεάν τη συμβουλευτική στήριξη και πληροφόρηση σε θέματα και ενέργειες Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε μαθητές, γονείς, νέους.

Αναφορικά με τη συμβουλευτική, δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και γονείς για ατομικά ραντεβού με τη χρήση και ψυχομετρικών εργαλείων.

Στο πλαίσιο της Πληροφόρησης Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το ΚΕ.ΣΥ.Π. διαθέτει πληροφοριακό και ενημερωτικό υλικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

Παράλληλα υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης και παροχής πληροφόρησης από το διαδίκτυο, ενώ ενθαρρύνεται η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτοπληροφόρησης των μαθητών και των μαθητριών.

Αποσκοπεί αφενός στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή του Σ.Ε.Π. στο σχολείο και αφετέρου στην αρωγή των μαθητών, ώστε να προχωρήσουν σε αποτελεσματικότερες εκπαιδευτικές και επαγγελματικές επιλογές και ενσυνείδητες αποφάσεις.

Το Κέντρο στεγάζεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στην οδό Καλλιθέας 11 (τηλέφωνο 2410-258405). Υπεύθυνες είναι η κ. Γαλάνη Νίνα και η κ. Βλαχοδήμου Ευπραξία.

Οι ώρες λειτουργίας για το κοινό είναι οι εξής: Δευτέρα 08:30 – 14:00. Τρίτη 8:30 – 18:00. Τετάρτη 8:30 – 18:00. Πέμπτη 08:30 – 18:00 και Παρασκευή 8:30 – 14:00.

Για ατομική ή ομαδική συμβουλευτική ή/και πληροφόρηση μαθητών/τριών και εξοικείωσή τους με τις παρεχόμενες δυνατότητες πληροφόρησης, συνιστάται τηλεφωνική προσυνεννόηση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass