ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ «CERN» ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΠΗΛΙΟΥ

Ένα ταξίδι στο μέλλον…

* Μαθητές της Θεσσαλίας εισχωρούν στον κόσμο της δομής της ύλης

Δημοσίευση: 16 Απρ 2016 20:07

Στο πλαίσιο της διάδοσης της γνώσης του «CERN», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον Δήμο Νοτίου Πηλίου ξεκίνησε ένα μοναδικό και σύνθετο πείραμα.

Στο δημοτικό διαμέρισμα του Νεοχωρίου, του Δήμου Νοτίου Πηλίου από τον Μάιο του 2014 λειτουργεί η μόνιμη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN).

Σκοπός της έκθεσης είναι η ενημέρωση κυρίως των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για την ιστορία, την οργάνωση, τη λειτουργία και κυρίως την έρευνα, τα πειράματα και την προσπάθεια που επιτελείται στο Ευρωπαϊκό αυτό κέντρο, που εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας και στο οποίο η Ελλάδα είναι μέλος από την ίδρυσή του το 1954.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου διέθεσε το αναπαλαιωμένο πρώην δημοτικό σχολείο, όπου εκτίθεται το επιστημονικό υλικό, που χορηγήθηκε από το CERN και περιλαμβάνει 20 αφίσες με τις αντίστοιχες επεξηγήσεις στην ελληνική και αγγλική γλώσσα καθώς και τμήμα του Μεγάλου Αδρονικού Επιταχυντή (LHC).

Ο επισκέπτης μέσα από τις αφίσες, εισχωρεί στον κόσμο της δομής της ύλης, της κοσμολογίας, των εργαλείων της πειραματικής έρευνας και των ανιχνευτών που χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση επιστημονικών θεωριών καθώς και ενημέρωση για την ιστορία του CERN, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια και τις εκπληκτικές εφαρμογές που προκύπτουν από τα πειράματα, αφού οι απαιτήσεις για την επιτυχία τους ωθεί την τεχνολογία στα άκρα. Στη διάθεση των εμψυχωτών της έκθεσης υπάρχουν και 3 σύντομες μόνιμες προβολές σχετικές με τα πειράματα, όπως και 4 επιπλέον, που προβάλλονται και σχολιάζονται, αν υπάρχει χρόνος για τους επισκέπτες. Ο Δήμος Ν. Πηλίου μετά από αίτημά του και σχετική γνωμοδότηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής πήρε έγκριση διενέργειας εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων και την έκθεση έχουν ήδη επισκεφθεί δεκάδες σχολεία από όλη τη χώρα.

Η πίστη των ανθρώπων του CERN ότι δεν υπάρχουν όρια στη διάχυση της γνώσης, η πεποίθηση της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την αξία της σύνδεσης του με την κοινωνία και της στήριξης τέτοιου είδους προσπαθειών, το όραμα της τοπικής κοινωνίας για πολιτισμική αναβάθμιση της περιοχής και τέλος το συναίσθημα της προσφοράς εθελοντών από την τοπική και επιστημονική κοινότητα της Μαγνησίας, της Θεσσαλίας και όχι μόνο είναι οι τέσσερις συνιστώσες αυτής της προσπάθειας, που ήδη έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς και να κάνει γνωστά τα επιτεύγματα της επιστήμης στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς πολίτες, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Για πληροφορίες σχετικές με επίσκεψη στην έκθεση μπορείτε να απευθύνεστε στους εξής: Δήμος Ν. Πηλίου 24230-55651, κ. Κ.Παπαμαρκάκης 6980-326835, κ. Ξ. Καπλάνη 6945417680, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Δ. Βαβουγιός 242107-4885 και στα mail: kostas.papamarkakis@gmail.com και xkaplan@sch.gr.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass