ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Επιδιώκοντας ν' αλλάξουν τον κόσμο

Δημοσίευση: 30 Απρ 2016 8:09

 

«Άλλαξε τον Κόσμο το έχει ανάγκη» ήταν το μότο του φετινού Μαθητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε στο Φρούριο. Όλο το προηγούμενο διάστημα τα μέλη της ΚΝΕ προσκάλεσαν μαθητές σε σχολεία, φροντιστήρια, γειτονιές και δούλεψαν με ζήλο για την επιτυχία του.

Το Μαθητικό Φεστιβάλ ήταν πλούσιο σε περιεχόμενο και μορφή με πρωταγωνιστές του μαθητές και τις ανάγκες τους, με καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα περιελάμβανε γκράφιτι με θέμα "βάφουμε ενάντια στον πόλεμο και την προσφυγιά", επίδειξη parkour και break dance, νεανικά και μαθητικά συγκροτήματα, μουσική από DJ. Επίσης παρουσιάστηκαν συλλογικές εργασίες μαθητών από τον 3ο μαθητικό διαγωνισμό συλλογικών ερευνητικών εργασιών της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».

Κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ ήταν ο Αλέξης Βαγενάς, στέλεχος της Τ.Ο. Μαθητών της ΚΝΕ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Χρειάζονται πολλά τον κόσμο για να αλλάξει. Οργή κι επιμονή. Γνώση και αγανάκτηση. Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά. Ψυχρή υπομονή κι ατελείωτη καρτερία. Κατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου. Μονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς την πραγματικότητα να αλλάξουμε». Με αυτά τα λόγια του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Μπέρλοτ Μπρεχτ σας καλωσορίζουμε στο μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ που πραγματοποιείται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά εδώ στη Λάρισα. Το φεστιβάλ είναι φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Η νεολαία, η ΚΝΕ, είναι μια επαναστατική νεολαία που παλεύει και τραγουδά στο πλευρό των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζομένων, παίρνει πρωτοβουλίες και δημιουργεί χωρίς χορηγούς.

Το μαθητικό φεστιβάλ έρχεται ως κορύφωση μιας χρονιάς γεμάτης με μαχητικές κινητοποιήσεις, στις οποίες τα μέλη της ΚΝΕ πρωτοστατήσαμε μαζί με άλλους αγωνιστές μαθητές. Ανοίξαμε μέσα στα σχολεία τη συζήτηση για το τι σχολείο, τι ζωή μας αξίζει και αν μπορεί να αλλάξει. Μια ζωή χωρίς ναρκωτικά. Συναντηθήκαμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις, βάζοντας τα δικά μας αιτήματα για αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές. Ήμασταν μπροστά στις πρωτοβουλίες που πάρθηκαν από το Εργατικό Κέντρο για την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες.

Το φεστιβάλ μας πραγματοποιείται σε περίεργες συνθήκες. Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση να φέρνει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα είναι ταφόπλακα για τις λαϊκές εργατικές οικογένειες. Από την άλλη βλέπουμε ανθρώπους να ξεριζώνονται από την πατρίδα τους με σκοπό να βρουν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως πρέπει να αναδείξουμε τον πραγματικό δημιουργό αυτής της κατάστασης και δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που μέσα στα σχολικά μας βιβλία την παρουσιάζουν ως ένωση της ειρήνης και της προόδου. Αλλά και το ΝΑΤΟ που στα σχολεία μας λένε ότι είναι ο οργανισμός της ειρήνης και της ασφάλειας… ποιανού άραγε; Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι, εκτός από το ΚΚΕ, λένε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι το κοινό μας σπίτι. Για τους εκμεταλλευτές είναι βίλα όχι απλά σπίτι. Για τους λαούς είναι αντίσκηνο στην Ειδομένη, είναι φονικές μηχανές, είναι φυλακή.

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση το σημερινό σχολείο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Αυτό το σχολείο των χιλιάδων ελλείψεων το μόνο που καταφέρνει να κάνει είναι να κάνει τη μόρφωση ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Από την άλλη εμείς παλεύουμε για ένα σχολείο που θα είναι ενιαίο, 12χρονο και υποχρεωτικό για όλους. Απαιτούμε ένα σχολείο δωρεάν για όλα τα παιδιά, που δεν θα διαχωρίζει τους μαθητές, άλλα θα μορφώνει ολόπλευρα χωρίς διακρίσεις, που θα μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε δημιουργικά την εργασία και τη ζωή, όποιο επάγγελμα και αν διαλέξουμε. Που θα μας δίνει το απαραίτητο υπόβαθρο για να μπορούμε να προσεγγίζουμε τον πλούτο της γνώσης που έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα, που θα βοηθάει τον μαθητή να διαμορφώνει ολόπλευρα την προσωπικότητά του αναπτύσσοντας τις ιδιαίτερες κλίσεις του. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα εξασφαλίζει την ενεργητική συμμετοχή όλων των μαθητών στη ζωή και τη δράση της σχολικής κοινότητας και θα παίρνει υπόψη τις ανάγκες μας στον πολιτισμό και τον αθλητισμό».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass