ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

«Ανοίγουν» προγράμματα για όλους

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2016 12:41 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Αυγ 2016 12:42

Από θέματα που αφορούν στην ειδική αγωγή και στη ψυχολογία, μέχρι μοριακές τεχνικές και εκπαίδευση σε βασικά εργαλεία αναφορικά με την επιστήμη της Γεωπληροφορικής, περιλαμβάνουν τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν προσεχώς (από αυτόν τον μήνα) από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να τα παρακολουθήσει.

Οι εγγραφές συνεχίζονται για τη συμμετοχή των πολιτών και αναλυτικά για τα προγράμματα που θα γίνουν ο οργανωτικός υπεύθυνος του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Σαμαντζής, μας παρουσιάζει τα εξής:

-«Βασικές αρχές στο QGIS και στη λειτουργία GPS»

Tα μαθήματα θα υλοποιηθούν στο Εκπαιδευτικό Προσκοπικό Κέντρο «Ελευθερία» στην Καλλιπεύκη Ολύμπου. Η διανυκτέρευση και η σίτιση των εκπαιδευόμενων θα γίνει εντός κέντρου.

Περίοδος των εγγραφών: 21 Ιουλίου – 22 Αυγούστου 2016

Έναρξη επιμόρφωσης: 26 Αυγούστου – 30 Αυγούστου 2016

Το πρόγραμμα «Βασικές αρχές στο QGIS και στη λειτουργία GPS», έχει διάρκεια 5 ημέρες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, σε βασικά εργαλεία αναφορικά με την επιστήμη της Γεωπληροφορικής όπως τα συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS – Geographic Information System) και τα Συστήματα Εντοπισμού Θέσης (GPS – Global Positioning System). Η επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγεί στη λήψη Πιστοποιητικού Εξειδικευμένης Επιμόρφωσης, από το Κ.Δ.Β.Μ. του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας.

Απευθύνεται σε φοιτητές σχολών που ασχολούνται με χωρικά δεδομένα (Μηχανικοί, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι Περιβαλλοντολόγοι, Γεωγράφοι), σε απόφοιτους σχολών που ασχολούνται με χωρικά δεδομένα (Mηχανικοί, Γεωπόνοι, Γεωλόγοι, Περιβαλλοντολόγοι, Γεωγράφοι). To εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασικές αρχές στο QGIS & στη λειτουργία GPS» αποσκοπεί στη παροχή θεμελιωδών γνώσεων σε έννοιες όπως τα «Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS – Geographic Information System)», καθώς και στη χρήση και λειτουργία ενός από τα πιο διαδεδομένα λογισμικά ανοικτού κώδικα στο QGIS. Παράλληλα, οι χρήστες θα έχουν την ευκαιρία αποκτήσουν βασικές γνώσεις στη χρήση και λειτουργία των Συστημάτων Εντοπισμού Θέσης (GPS – Global Positioning System). Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν βασικές έννοιες επεξεργασίας χωρικών δεδομένων στο QGIS, να καταγράφουν διαδρομές με τη χρήση GPS καθώς και να εισάγουν δεδομένα GPS στο QGIS για περαιτέρω επεξεργασία και ανάλυση.

Το εκπαιδευτικό υλικό, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ακολουθεί τις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων, μεγιστοποιώντας τα οφέλη μελέτης των καταρτιζομένων. Επίσης για τις ανάγκες των εργαστηρίων θα διατεθούν βοηθητικές σημειώσεις με παρουσίαση βήμα προς βήμα όλων των μεθοδολογιών. Τέλος σε μια γεωχωρική βάση θα είναι διαθέσιμα τα χωρικά δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν στις ασκήσεις. Το υλικό θα διατίθεται σταδιακά (κατά την ημερομηνία διάθεσης της κάθε διδακτικής ενότητας)

-«Ειδική αγωγή και ψυχολογία – Νευροψυχολόγια (Διάγνωση – θεραπεία – αποκατάσταση)».

Περίοδος των εγγραφών: 28 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2016

Έναρξη επιμόρφωσης: Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αδιόριστους και διορισμένους εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, γονείς παιδιών με ενδιαφέρον για τις αναπτυξιακές διαταραχές, ενδιαφερόμενους στον χώρο της γενικής αγωγής, της ειδικής αγωγής, της κλινικής νευροψυχολογίας και της ψυχολογίας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων και στην εκμάθηση τεχνικών παρέμβασης σε θέματα Ειδικής Αγωγής και Ψυχολογίας – Νευροψυχολογίας σε άτομα όλων των ηλικιών δίνοντας έμφαση τόσο στην άμεση εφαρμογή όσο και στην ικανότητα του επιμορφούμενου να αξιολογεί τις διαταραχές στον ευρύτερο χώρο της Ειδικής Αγωγής και της Ψυχολογίας, να διαμορφώνει προγράμματα διαφοροποιημένης διδασκαλίας, να έχει υπεύθυνο ρόλο στη διεπιστημονική ομάδα αντιμετώπισης δυσκολιών των μαθητών που ανακύπτουν στην τάξη / ή στην κοινότητα, να σχεδιάζει προγράμματα πρώιμης εκπαιδευτικής και ψυχολογικής παρέμβασης όπως και να εφαρμόζει εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης προσαρμοσμένα στις ατομικές ανάγκες του μαθητή.

-«Μαθησιακές δυσκολίες: εξειδίκευση σε σταθμισμένα ψυχομετρικά εργαλεία και το σχεδιασμό παρεμβάσεων»

Περίοδος προεγγραφών: 1 Ιουλίου – 21 Αυγούστου 2016

Περίοδος εγγραφών: 22 Αυγούστου - 20 Σεπτεμβρίου 2016

Τα τεστ στα οποία θα γίνει η εξειδίκευση είναι:

1.Ψυχομετρικό κριτήριο μαθησιακής επάρκειας (μικρό Detroit) (DTLA-P:3)

2.Ψυχομετρικό κριτήριο μαθησιακής επάρκειας (μεγάλο Detroit) ( DTLA-4)

3.Ψυχομετρικό κριτήριο γλωσσικής επάρκειας

4.Ψυχομετρικό κριτήριο πρώιμης μαθηματικής επάρκειας της Ουτρέχτης και Κριτήριο Μαθηματικής Επάρκειας

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε, ειδικούς παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς γενικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (γίνονται δεκτοί τελειόφοιτοι φοιτητές, αναπληρωτές και μόνιμοι, όλων των βαθμίδων), ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, άλλες ειδικότητες που ανήκουν στο ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (γίνονται δεκτοί τελειόφοιτοι φοιτητές, αναπληρωτές και μόνιμοι των αντίστοιχων ειδικοτήτων). Κατά τη διάρκεια τόσο της θεωρητικής κατάρτισης όσο και της πρακτικής εκπαίδευσης, οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες αξιολόγησης, διάγνωσης και υποστήριξης των μαθητών με δυσκολίες μάθησης, όλων των ηλικιών, δίνοντάς τους την ευκαιρία της εμβάθυνσης σε θέματα διάγνωσης – διαφοροδιάγνωσης των μαθησιακών δυσκολιών, και παρέχοντάς τους εξειδικευμένη γνώση στη χορήγηση των βασικών ψυχομετρικών εργαλείων-τεστ και τον σχεδιασμό αποτελεσματικών εκπαιδευτικών παρεμβάσεων.

-«Διγλωσσία και διδασκαλία της νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας»

Περίοδος των εγγραφών: 29 Ιουλίου – 16 Σεπτεμβρίου 2016

Έναρξη της επιμόρφωσης έχει προγραμματιστεί για: Οκτώβριος 2016 – Απρίλιος 2017

Απευθύνεται σε, πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) καθώς και σε αποφοίτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποσκοπεί στην παροχή εξειδικευμένης γνώσης σε θέματα εφαρμοσμένης γλωσσολογίας, διγλωσσίας και διδασκαλίας τη νέας ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας σε αλλόγλωσσους πληθυσμούς. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφενός παρουσίαση των βασικών εννοιών (π.χ. τι είναι μητρική, ξένη και δεύτερη γλώσσα, αποσαφήνιση των όρων «εκμάθηση» και «κατάκτηση», δίγλωσση εκπαίδευση, χαρακτηριστικά του λόγου των δίγλωσσων ομιλητών, τα χαρακτηριστικά των μεθόδων που έχουν προταθεί διαχρονικά για τη διδακτική προσέγγιση ενός δεύτερου κώδικα επικοινωνίας, ανάλυση των δυσχερειών που θα προκύψουν κατά τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας) και αφετέρου παραδείγματα και ενδεικτικές προτάσεις εφαρμογής του θεωρητικού πλαισίου στη σχολική πράξη.

-«Εκμάθηση Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας επιπέδου 1ου κύκλου και ευαισθητοποίηση στην κώφωση και βαρηκοΐα»

Περίοδος Εγγραφών: 29 Ιουλίου 2016 – 16 Σεπτεμβρίου 2016

Έναρξη επιμόρφωσης: Οκτώβριος 2016 – Ιούνιος 2017

Απευθύνεται σε φοιτητές και απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ, άτομα με προβλήματα ακοής και συγγενείς αυτών καθώς και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ξεκινήσει τη σπουδή της ΕΝΓ.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στη κάλυψη του 1ου κύκλου εκμάθησης της ΕΝΓ με τους καταρτιζόμενους να εξοικειώνονται στην βασική επικοινωνία με κωφούς και βαρήκοους Έλληνες.

-«Σεμινάριο Εκπαίδευσης σε μοριακές τεχνικές»

Περίοδος εγγραφών: 29 Ιουλίου – 16 Σεπτεμβρίου 2016

Έναρξη επιμόρφωσης: Οκτώβριος 2016

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς φοιτητές, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες Σχολών Επιστημών Ζωής (Ιατρικής, Φαρμακευτικής, Οδοντιατρικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Βιοχημείας κ.τ.λ.) Γεωπονικών Σχολών (Βιοτεχνολογίας, Επιστήμης τροφίμων και διατροφής κ.τ.λ.) και τμημάτων ΤΕΙ συναφούς αντικειμένου (Νοσηλευτικής, Ιατρικών εργαστηρίων κ.τ.λ). Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) του τομέα Υγείας-Πρόνοιας και των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) συναφούς αντικειμένου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποσκοπεί στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιούν και να χρησιμοποιούν μοριακές τεχνολογίες, για τη διεξαγωγή ερευνητικών πειραματικών διεργασιών και για την εργαστηριακή διάγνωση γενετικών νοσημάτων, καθώς επίσης να προσδιορίζουν, αξιολογούν και ερμηνεύουν τα αποτελέσματα αυτών ώστε να δύνανται να στελεχώσουν ερευνητικά και διαγνωστικά κέντρα. Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής κατάρτισης, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να διεξάγουν τις βασικές τεχνικές Μοριακής Βιολογίας, να χρησιμοποιούν με ασφάλεια και ακρίβεια τα μηχανήματα και τις μικροσυσκευές που απαιτούνται για συγκεκριμένες μοριακές τεχνικές, να χρησιμοποιούν βάσεις δεδομένων και υπολογιστικά εργαλεία για το σχεδιασμό κατάλληλων εκκινητών που χρειάζονται για την αντίδραση της PCR, να αναλύουν εργαστηριακά δεδομένα και να είναι σε θέση να βρουν λύσεις σε πιθανά εργαστηριακά προβλήματα καθώς και να γνωρίζουν το θεωρητικό υπόβραθρο κάθε μοριακής τεχνικής.

Αναλυτικά όλα τα προσφερόμενα προγράμματα αλλά και οι υπόλοιπες υπηρεσίες κατάρτισης και επιμόρφωσης του ΚΔΒΜ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην ιστοσελίδα: www.kdvm.uth.gr .

Το Κέντρο βρίσκεται στον Βόλο, στην οδό Γιαννιτσών και Λαχανά, Παλαιά, Συγκρότημα Τσαλαπάτα (Τηλ. 24210 06367-6368, Fax. 24210 06487).

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass