ΤΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΠΕΤΥΧΑΝ* ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Άλλος μπήκε με 1.560 μόρια και άλλος με 18.000 έμεινε εκτός

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2016 9:44

ΑΘΗΝΑ

Εκπλήξεις έκρυβε η φετινή ανακοίνωση των βάσεων.

Από την πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι τις πρώτες προτιμήσεις των φετινών υποψηφίων συγκέντρωσαν οι στρατιωτικές σχολές και τα τουριστικά και παραϊατρικά επαγγέλματα, ενώ από την άλλη, «γκρεμίστηκαν» οι παιδαγωγικές και οικονομικές σχολές. Η ανακοίνωση των βάσεων, όμως, κατέδειξε και κάποια παράδοξα.

Μπήκε με 1.560 μόρια στο ΤΕΙ

Για να μπει φέτος ένας υποψήφιος σε κάποιο ΤΕΙ χρειαζόταν να γράψει απλά το... όνομά του. Και αυτό γιατί η βάση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Κοζάνης ήταν στο 1,5, με τον πρώτο υποψήφιο να μπαίνει με 1.560 μόρια!

Για να μπει κάποιος, πάλι στο Πανεπιστήμιο χρειαζόταν να γράψει παραπάνω από 5. Και αυτό γιατί τη χαμηλότερη βάση στα πανεπιστήμια έχει το τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου με 5.941 μόρια.

Συνολικά, 117 τμήματα σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα δεχτούν υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Εκ των οποίων τα 20 είναι Πανεπιστήμια και τα 97 ΤΕΙ.

Έβγαλε 18.000 μόρια και έμεινε εκτός...

Την ίδια ώρα όμως υπήρξε υποψήφιος που με σχεδόν 18.000 μόρια δεν εισήχθη σε κανένα τμήμα, καθώς είχε συμπληρώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο μόνο Ιατρικές Σχολές!

3 στους 10 μένουν εκτός ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οπως προκύπτει από τα στατιστικά, τρεις στους 10 υποψηφίους μένουν εκτός Σχολών, με εκείνους που πλήττονται περισσότερο να είναι οι προερχόμενοι από τη Θεωρητική κατεύθυνση, καθώς 10.000 μένουν εκτός!

Αυτό εξηγείται  από το γεγονός ότι οι υποψήφιοι που επιλέγουν τις θεωρητικές σχολές είναι πολύ περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις, καθώς και από το γεγονός ότι στις σχολές της εν λόγω κατεύθυνσης έπεσαν μεν οι υψηλόβαθμες σχολές, ανέβηκαν, όμως, οι χαμηλόβαθμες.

ΟΙ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Η Ιατρική και η Νομική Αθήνας ήταν τα δύο τμήματα που συγκέντρωσαν φέτος τις περισσότερες, πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στην πρώτη δεκάδα των τμημάτων που προτίμησαν πρώτα οι υποψήφιοι, συναντώνται σχολές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα τμήματα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Ιατρική Θεσσαλονίκης, το τμήμα ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, το τμήμα Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής Αθηνών, Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης και τέλος η Νομική Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις συνολικές προτιμήσεις, πόσοι δηλαδή δήλωσαν ένα τμήμα στο μηχανογραφικό τους, σε οποιαδήποτε σειρά, τα πρωτεία έχει το τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Αθηνών, το οποίο δήλωσαν 15.840 υποψήφιοι.

Ακολουθεί το τμήμα Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (11.475 υποψήφιοι), Τεχνολόγων Γεωπόνων Θεσσαλονίκης (10.459) και το τμήμα Ήχου και Εικόνας Κέρκυρας (10.015) και η πρώτη πεντάδα κλείνει με το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισας (9.894).

ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ

Τέσσερις υποψήφιοι από το λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα, είναι από χθες ακαδημαϊκοί πολίτες, καθώς έδωσαν τη δική τους «μάχη» στις Πανελλαδικές και βγήκαν νικητές.

Οι τέσσερις νέοι είχαν να αντιπαλέψουν δύσκολες συνθήκες, αλλά με την αρωγή των εκπαιδευτικών που στάθηκαν στο πλευρό τους, προσφέροντάς τους εθελοντικά και ενισχυτικά μαθήματα, κατάφεραν να εισαχθούν στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Αυτη δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται επιτυχίες στο λύκειο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων, καθώς το 2015 κατάφεραν να εισαχθούν στα ΑΕΙ δυο υποψήφιοι και το 2014 τέσσερις.

Από το 2003 που ξεκίνησε τη λειτουργία του, έχουν εισαχθεί στα ΑΕΙ 20 μαθητές.

Εξάλλου, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, έχει προαναγγείλει τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου που θα παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης σε όλους τους νεαρούς φυλακισμένους και δεν θα περιορίζεται στη στοιχειώδη ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά θα επεκτείνεται και στις υπηρεσίες που αφορούν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας για ενήλικες.

Προς το παρόν, για την ενίσχυση των νεαρών φυλακισμένων είναι σε ισχύ ρύθμιση για την υλοποίηση προγραμμάτων σε Σχολικά Κέντρα Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης, τα οποία λειτουργούν στα Καταστήματα Κράτησης όπου υπάρχουν σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας ή/και γυμνάσια και λύκεια, στο πλαίσιο της κατ’ ιδίαν διδασκαλίας των κρατουμένων.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass