ΣΕ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αντιθέσεις αλλά και σημεία σύγκλισης για την Παιδεία

Δημοσίευση: 29 Σεπ 2016 7:37 | Τελευταία ενημέρωση: 29 Σεπ 2016 8:37

ΑΘΗΝΑ

«Μέσω των διαφορετικών απόψεων που ακούστηκαν και των διαφορετικών οπτικών που παρουσιάστηκαν, όχι μόνο για την Παιδεία αλλά και για την Οικονομία, "αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις για τα θέματα της Παιδείας από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων:

Από τη μιά πλευρά είναι ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του και από την άλλη είναι ο κόσμος της αγοράς». Με τη φράση αυτή συνόψισε την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας.
"Παρά το γεγονός ότι κατατίθενται απόψεις με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, το ομολόγησε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εντούτοις τα θέματα Παιδείας απαιτούν εξοντωτικό, θα έλεγα, διάλογο και προσπάθεια σύνθεσης" πρόσθεσε, επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι "υπάρχουν θέματα στα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί, (σύνθεση) παρόλα αυτά αξίζει τον κόπο".
Ο κ. Τσίπρας έθεσε τρεις προϋποθέσεις για την σύνθεση, με πρώτη "τις καθαρές θέσεις, σε ότι αφορά τις θέσεις σας ήταν καθαρές κ. Μητσοτάκη, όχι όμως και η διαστρέβλωση".
"Σε ότι αφορά την αποτύπωση του δικού μας έργου υπήρξε διαστρέβλωση σε πολλά σημεία" πρόσθεσε.
Ως δεύτερη προϋπόθεση, ο πρωθυπουργός έθεσε την μη αποχώρηση από τον διάλογο.
"Στο διάλογο που διεξήχθη, σε καλό πιστεύω κλίμα, στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για ένα και πλέον χρόνο υπήρξε προσπάθεια συνθέσεων. Διάβασα το πόρισμα του διαλόγου το οποίο δεν υπογράφει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το υπογράφουν, όμως, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης Το θεωρώ ένα γόνιμο βήμα, παρά τις συμφωνίες και διαφωνίες με τα επιμέρους σημεία που μπορεί κάποιος να έχει και χρήσιμο υλικό" είπε ο κ. Τσίπρας.
"Τρίτη προϋπόθεση είναι να μην λειτουργούμε με μια λογική ότι θα κατεδαφίσουμε τα πάντα.
Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε "σας αδικεί η λογική θα τα γκρεμίσουμε όλα όσα κάναμε, θα τα καταργήσουμε όλα με ένα νόμο. Δεν ταιριάζει και στην παράδοση της παράταξής σας."
Ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά την εντελώς διαφορετική οπτική σχετικά με την αξιολόγηση, "όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη αξιολόγησης του έργου. Το θέμα είναι με ποιόν τρόπο και για ποιό λόγο".
"Αν μπορούσε να επεκταθεί ο διάλογος εκεί θα είχε ίσως ένα νόημα" επισήμανε.
Αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υπαρκτή, επί του θέματος αυτού, διαφωνία "δεν αξίζει τον κόπο να πηγαίνει σε επίπεδο αντιπαράθεσης καφενείου: ότι όποιος διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από θέση αρχής, δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μια επιλογή για τα παιδιά του σε ιδιωτικό δημοτικό σχολείο", προσθέτοντας ότι μια τέτοιου είδους τοποθέτηση δεν εμπλουτίζει τον κοινοβουλευτικό διάλογο.
Ο πρωθυπουργός συνέχισε, τονίζοντας ότι "η αξιολόγηση δεν αντιβαίνει την ισότητα. Μπορεί να υπάρξει δυνατότητα αξιολόγησης διατηρώντας την δυνατότητα ίσως ευκαιριών".
ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
"Διαφωνήσαμε σε πολλά κατάλαβα όμως ότι υπάρχει μια συμφωνία σε ένα θέμα: Στο θέμα των Θρησκευτικών που αν δεν κάνω λάθος είπατε κι εσείς ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων. Προφανώς αυτό θα γίνει μέσα από τον αναγκαίο διάλογο.
Φέτος τα προγράμματα στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι θα πάνε στα σχολεία, η φετινή χρονιά θα είναι δοκιμαστική, αν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Εκκλησίας, θα υπάρξουν κι άλλες, θα ακούσουμε τις απόψεις, στο τέλος, ούτως ή άλλως της χρονιάς, θα αξιολογηθεί το μάθημα και θα έχουμε την δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου να καταγράψουν και να ενσωματώσουν παρατηρήσεις και από την πλευρά της Εκκλησίας και σύγγραμμα θα έλθει την επόμενη χρονιά".
Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Για πλήρη απαξίωση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης και εμπάθεια έναντι των ιδιωτικών σχολείων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Κυρ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε τον κ. Φίλη για προσβολή της Εκκλησίας, ενώ συνόψισε το πρόγραμμα της ΝΔ στο δίπτυχο: «ελεύθερο σχολείο και αυτόνομο πανεπιστήμιο».
«H χώρα ενδιαφέρεται περισσότερο για πώς θα αποκτήσει καλύτερα σχολεία, από το πώς θα ελέγξετε τα ΜΜΕ» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Φαίνεται ότι ο λογογράφος σας έκανε λάθος και σας έδωσε την ομιλία προ τριών μηνών. Δεν έχετε ακούσει τίποτα το τελευταίο διάστημα για τις άδειες και για τον κ. Καλογρίτσα. Δεν έρχεστε ως κατήγορος στο θέμα της διαπλοκής, αλλά ως απολογούμενος» συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε, πάντως, ότι δεν θα μπει στον πειρασμό να αναφερθεί σε όλα αυτά, αλλά θα εστιάσει στο ζήτημα της Παιδείας.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συστηματικά αποδομεί και διαβρώνει μεταρρυθμίσεις ετών, αλλά κυρίως το κεκτημένο ευρύτερων συναινέσεων στην Παιδεία, όπως το γεγονός ότι η ΝΔ το 2011 ψήφισε το νόμο Διαμαντοπούλου.
«Γυρίζετε την Παιδεία στη δεκαετία του 1980 με τα ίδια ξεπερασμένα κλισέ. Αυτός είναι ο ιδεολογικός αρμός πάνω στον οποίο στηρίζετε τις δικές σας πολιτικές» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την προσπάθεια υπάρχει και ο κατάλληλος υπουργός.
Οι αρχές πάνω στην οποία οφείλει να στηρίζεται η Παιδεία είναι «ευκαιρίες, προσπάθεια και αριστεία» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μίλησε για συστηματική υποβάθμιση όλων των βαθμίδων της Εκπαίδευσης, αλλά και εμπάθεια ακόμα και έναντι των ιδιωτικών σχολείων.
Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε με τα Θρησκευτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη προσαρμογής του μαθήματος στα νέα δεδομένα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης και όχι συγκρουσιακά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, κλείνοντας, ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει και σήμερα τις αλλαγές, αλλά αυτό θα απαιτούσε ανοικτό πνεύμα, πράγμα που απουσιάζει παντελώς.
Ο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οι αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών θα προχωρήσουν παρά τις αντιδράσεις ορισμένων «έξαλλων», είπε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η Εκκλησία στο σύνολό της δεν αντιδρά στις αλλαγές. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Ιστορία έχει δείξει ότι καμία πλευρά δεν κερδίζει από μία σύγκρουση μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι το σχολείο είναι ανεξίθρησκο, ουδετερόθρησκο και κοσμικό, και πως στόχος είναι τα θρησκευτικά να γίνουν ένα μάθημα ενδιαφέρον, χωρίς η διδασκαλία τους με μετατρέπει την αίθουσα σε άμβωνα.
Πρόσθεσε πως η Εκκλησία έχει αντιρρητικό λόγο, γιατί θέλει να έχει τον ρόλο της, όμως η κοινωνία είναι ώριμη και οι αλλαγές θα προχωρήσουν. Πρόσθεσε, πάντως, πως η Εκκλησία στο σύνολό της τελικά δεν θα αντιδράσει, αλλά θα επιμείνουν μόνο κάποιοι «έξαλλοι».
Ο κ. Φίλης παρουσίασε τους τρεις άξονες όσον αφορά στην εκπαίδευση:
- Δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάργηση σωρείας εξετάσεων στο Γυμνάσιο. «Στόχος μας να ενισχύουμε τη συνεργατική και βιωματική διδασκαλία» υπογράμμισε.
- Κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια. «Ο ισχύων τρόπος έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και έχει ξεπαραδιάσει του γονείς» ανέφερε.
- Τρίτος άξονας η τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ο Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
Επίθεση τόσο στο πρωθυπουργό, όσο και στον πρόεδρο της ΝΔ, εξαπέλυσε ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, κατηγορώντας τους ότι δεν ενδιαφέρονται για την ουσία της παιδείας και της εκπαίδευσης των Ελλήνων.
Ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την διαφωνία του για τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών και την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, χαρακτήρισε έγκλημα να διδάσκονται στην ίδια αίθουσα, Ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα, ενώ υποστήριξε ότι οι «αριστείς γεννιούνται, δεν γίνονται».
Παράλληλα, κατηγόρησε, τόσο τον πρωθυπουργό, όσο και τον πρόεδρο της ΝΔ, ότι «δεν μπήκαν στην ουσία για το τί είναι ελληνική παιδεία, αλλά αναλώθηκαν στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει η ΝΔ και δεν αναρωτήθηκαν, ότι δυο γενιές Ελλήνων έμειναν αμόρφωτοι».
Ο ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
«Το θέμα της Παιδείας είναι πολύ σοβαρό και δεν σηκώνει ένας υπουργός να γκρεμίζει ό,τι έκανε ο προηγούμενος ή μία κυβέρνηση να θεωρεί λάθος ό,τι έκανε η προηγούμενη» υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μιλώντας στη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή.
«Αν αλλάξουμε το Σύνταγμα, ένας από τους όρους που πρέπει να βάλουμε στα ζητήματα της Παιδείας είναι να χρειάζεται πλειοψηφία 4/5 για να γίνονται αλλαγές» δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης.
Ξεκαθάρισε ακόμα ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού όμως πρώτα εξυγιανθούν από τον κομματισμό τα κρατικά πανεπιστήμια.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων μίλησε για την ανάγκη εικόνας σταθερότητας, ώστε να έρθουν επενδυτές στη χώρα, και κάλεσε τόσο τον κ. Τσίπρα, όσο και τον κ. Μητσοτάκη, «να βάλουν τους εγωισμούς στην άκρη».
Ο ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης επέκρινε την κυβέρνηση για την «ανατροπή» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ο επικεφαλής του Ποταμιού (φορώντας γραβάτα λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, όπως είπε κατηγόρησε όλα τα κόμματα για τη σημερινή κατάσταση: «Τα σχολεία, και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας είναι διακομματική».
«Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».
Η δήλωση του κ. Θεοδωράκη που προκάλεσε αναστάτωση στους κυβερνητικούς βουλευτές ήταν η αναφορά του στην Χούντα και την αντίληψή της περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Η άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά. Πρώτα η Χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Στην αντίδραση των βουλευτών απάντησε «Πείτε μου πού σας πρόσβαλα».
Αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών, για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από την ηγεσία της Εκκλησίας να επιδείξει τόλμη, λέγοντας ότι το σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται περισσότερο τα θρησκευτικά από τη φυσική, τη βιολογία, την πληροφορική.
«Πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας» καλώντας την Εκκλησία να μην φοβηθεί τον διάλογο.
Ο Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Με την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και του λαϊκού αισθήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος απέρριψε κάθε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο. Αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την Πολιτεία και από τη στιγμή που παραμένει αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι η ορθοδοξία και ο ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί, και τέτοιου είδους αλλαγές είναι αντίθετες στο αίσθημα του ελληνικού λαού.
Ακόμη, απαντώντας στη δήλωση του κ. Θεοδωράκη ότι «μόνον οι Χουνταίοι δεν επέτρεπαν τα ιδιωτικά σχολεία», ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι τέτοιες απόψεις «δεν βοηθούν στο δημόσιο διάλογο.
«Κατά αυτή τη λογική θα λέγαμε ότι η Χούντα κατήργησε τις πολιτικές νεολαίες» είπε.
Ο ΔΗΜ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ντροπή, για την επιτυχία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Έλεος! Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική», είπε ο γγ του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε σε ποια καθημερινότητα επέστρεψαν τα σχολεία, όταν η λαϊκή οικογένεια, ρημαγμένη από τους φόρους, έχει μπροστά της τα έξοδα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, για αθλητική δραστηριότητα και τη σχολική τσάντα που πρέπει να γεμίσει με την περίφημη σχολική λίστα.
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση και με βάση τον εξορθολογισμό δαπανών που ψήφισε, είναι σπατάλη το να έχουν τα παιδιά μόνιμο δάσκαλο στα σχολεία τους, είναι σπατάλη η μετατροπή του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε χώρο φύλαξης και είναι σπατάλη να στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες, τον εκπαιδευτικό και τις δομές που χρειάζεται.
«Συνολικά οι αλλαγές στο σχολείο, βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε κοινές τις στοχεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ.
Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.
Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».
Διμέτωπη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε κυβέρνηση και ΝΔ και στα ζητήματα Παιδείας. Υποστήριξε ότι όλες οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση έχουν τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεπέρασε και τη προδιδακτορική Δεξιά στο ξήλωμα των μεταρρυθμίσεων στη Παιδεία και προσπαθεί να εγκαθιδρύσει το δικό της καθεστώς.
«Για τον κ. Τσίπρα η αριστεία είναι ρετσινιά, για τον κ. Μητσοτάκη είναι μέσο αναπαραγωγής της ελίτ, για εμάς τους σοσιαλιστές είναι προτεραιότητα στην εκπαίδευση» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και αναφερόμενη στην διελκυστίνδα για τα θρησκευτικά, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον Φίλη πολλές φορές και σήμερα τον κρεμάει και στα μανταλάκια.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass