Μαθητικός διαγωνισμός για την ψηφιακή δημιουργία

Δημοσίευση: 23 Νοε 2016 10:58

Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής δημιουργίας, με τίτλο : «Ολα τα παιχνίδια, για όλα τα παιδιά», διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του ΥΠΠΕΘ, για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Για το σκοπό αυτό έχει σχεδιαστεί εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.). Το υλικό δίνει ιδέες για να αναπτυχθούν δραστηριότητες που έχουν ως στόχο:
Nα κατανοήσουν τα παιδιά τον τρόπο συγκρότησης των έμφυλων στερεοτύπων για να αναστοχαστούν σχετικά με την κατηγοριοποίηση των παιχνιδιών ως κατάλληλα ‘’για αγόρια’’, ή ‘’για κορίτσια’’, ή και για τα δύο.
Nα κατανοήσουν τα παιδιά πως η διαφήμιση και γενικότερα το μάρκετινγκ των παιχνιδιών μπορεί να καθορίσει ποια παιχνίδια θεωρούνται κατάλληλα για κάθε φύλο.
Να διερευνήσουν την έννοια των ‘’ουδέτερων ως προς το φύλο’’ παιχνιδιών
Nα κατανοήσουν ότι δεν αρέσουν όλα τα παιχνίδια σε όλα τα παιδιά –αλλά οι επιλογές αυτών που τους αρέσουν μπορεί να είναι ανεξάρτητες από το φύλο.
Nα ενθαρρυνθούν τα παιδιά να αξιολογούν κριτικά τα προσφερόμενα μοντέλα ρόλων μέσω των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα ‘’για αγόρια’’ ή ‘’για κορίτσια’’ και να εμπλακούν σε μια διαδικασία υπέρβασής τους.
Nα εξοικειωθούν τα παιδιά με παιχνίδια που δεν θεωρούνται με βάση τα έμφυλα στερεότυπα κατάλληλα για το φύλο τους, καθώς και με ‘’ουδέτερα ως προς το φύλο’’ παιχνίδια και άλλες εναλλακτικές λύσεις (π.χ. κούκλες που εμπνέουν, ενδυναμώνουν και δίνουν ισχυρά πρότυπα και πολύτιμες εμπειρίες –και όχι μόνον κούκλες μόδας τύπου Barbie).
Nα ενθαρρυνθούν τα παιδιά να παίζουν με μια ποικιλία παιχνιδιών ανεξάρτητα από το φύλο τους και όχι μόνον με συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως, κούκλες μόδας ή υπερήρωες έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αποκτήσουν όλες τις εμπειρίες και τις δεξιότητες που θα είναι χρήσιμες για τη ζωή τους.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΕΧΡΙ 26 ΜΑΡΤΙΟΥ
Τα έργα που θα διακριθούν (τρία από κάθε κατηγορία), θα προβληθούν στο πλαίσιο ενημερωτικών - πολιτιστικών εκπομπών από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. Οι συμμετοχές στην κατηγορία των τηλεοπτικών κοινωνικών σποτ, θα έχουν τη δυνατότητα μελλοντικής προβολής από την ΕΡΤ τις περιόδους προ των εορτών των Χριστουγέννων- Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα.
Οι μαθητές/μαθήτριες που θα διακριθούν, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση (ένα έργο από κάθε κατηγορία), θα λάβουν μέρος σε οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη σε χώρους συναφείς με το
περιεχόμενο του διαγωνισμού (σχετικό θεματικό πάρκο ή εναλλακτικά μουσείο). Η εκπαιδευτική επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2016-2017.
Το διάστημα κατά το οποίο μπορούν οι μαθητές/τριες να υποβάλλουν τα έργα τους, ορίζεται αυστηρά μεταξύ της περιόδου 1-11-2016 και 26-3-2017 και για τους δύο διαγωνισμούς.
Η αξιολόγηση των συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί από διεπιστημονική κριτική επιτροπή, ταμέλη της οποίας θα οριστούν από τους φορείς διοργάνωσης.
Οι συμμετοχές που θα ξεχωρίσουν, θα προβληθούν και από την επίσημη ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ., ενώ ψηφιακές βεβαιώσεις συμμετοχής θα λάβουν όλες οι σχολικές μονάδες, οι υπεύθυνοι/ες
εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/ μαθήτριες που θα λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.
Η απονομή των τιμητικών διακρίσεων θα γίνει σε εκδήλωση,
που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2016-2017.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass