Η ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Η "ιερή" αγελάδα της Λάρισας πήγε Ινδία

* Πώς έζησαν τα παιδιά την Ολυμπιάδα στο Νέο Δελχί και ποιο το παράπονό τους

Δημοσίευση: 04 Δεκ 2016 15:42

Μπορεί οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν όμως η Λάρισα μετράει τρεις συνεχόμενες παρουσίες σε ρομποτικές Ολυμπιάδες. Ξεκίνησε από το Σότσι της Ρωσίας, συνέχισε με την Ντόχα του Κατάρ και φέτος τα μικρά και ατίθασα «μυαλουδάκια», υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους και αρωγούς τους γονείς τους, βρέθηκαν στο Νέο Δελχί της Ινδίας για να επιδείξουν τις ρομποτικές τους ικανότητες.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν περιβαλλοντικό και τιτλοφορείτο «Rap the scrap». Απόλυτα φυσιολογικό θα πείτε καθώς πάνω από 6 δισ. άνθρωποι ζουν στον πλανήτη μας σήμερα, δημιουργούν κατ' εκτίμηση 1,9 δισεκατομμύρια τόνους οικιακών, βιομηχανικών, ιατρικών, ραδιενεργών, τοξικών και επικίνδυνων απορριμμάτων κάθε χρόνο. Οι ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι τα απορρίμματα που δημιουργούνται, θα διπλασιαστούν μέχρι το 2025.

Πάνω σ΄ αυτό κλήθηκαν να δώσουν λύση εκατοντάδες μαθητές απ όλον τον κόσμο, να προτείνουν δηλαδή τρόπους, έτσι ώστε να μειώσουμε, να διαχειριστούμε και τελικά να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα με ρομπο-λύσεις. «Το οξύμωρο όμως», σύμφωνα με τα παιδιά ήταν ότι «πήγαμε να μιλήσουμε για τα σκουπίδια και την διαχείρισή τους σε μια περιοχή που είναι γεμάτη σκουπίδια σε κάθε δρόμο και γωνιά. Δεν υπάρχουν κάδοι απορριμμάτων σε κανένα σημείο και είναι μια απορία που την εξέφρασαν όλα τα παιδιά».

Αυτός είναι πλέον και ο στόχος των Ινδών. Να πείσουν τους πολίτες να μην πετάνε σκουπίδια παντού.

Το επίπεδο του διαγωνισμού το χαρακτήρισαν καλό. «Όχι όμως όπως του Κατάρ σε οργανωτικό επίπεδο, ούτε όπως της Ρωσίας σε επιστημονικό επίπεδο», είπε με την εμπειρία των τελευταίων ετών ο υπεύθυνος Θεσσαλίας κ. Μπαράς.

Από την Λάρισα υπήρξαν τρεις ομάδες. Δύο ήταν του 13ου Γυμνασίου “BlueDiamond” (αποτελούμενη από τους μαθητές Τσιάμαλο Αναστάσιο και Μπρούζα Ανδρέα) και «RobotDirection” (από τις Ομήρου Ανδριανή και Καλογήρου Ευτυχία) με προπονήτρια την εκπαιδευτικό κ. Πολυξένη Κουτσίκου. Προκρίθηκαν στις 64 καλύτερες ομάδες, με την ομάδα “BlueDiamond” κατά την διάρκεια του αγώνα να φτάνει μέχρι και την 8η θέση.

Στην κατηγορία Football η ομάδα “Los MessAngelles Stars”-ΤΕΙ Θεσσαλίας, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατόρθωσε να μπει στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. «Αποκλείσαμε τη Συρία, τη Λευκορωσία με 6-1, την Αίγυπτο 5-2 και την Κίνα 4-0» λένε με περηφάνια. «Στους 16 όμως χάσαμε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Αν μη τι άλλο η προσπάθεια των Αθανασίου Μαρκούλη (Γυμνάσιο Φαλάνης), Παντελή Πετρίτση (9ο Γυμνάσιο Λάρισας) και Κουτσιώρα Αναστάσιου (8ο Λύκειο Λάρισας) στέφθηκε με επιτυχία και ικανοποίησε τον προπονητή τους κ. Μπαρά.

«Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και την μεγάλη επιτυχία του 7ου Τρικάλων τότε γίνεται αντιληπτό πως οι επιτυχίες αυτές αναδεικνύουν την πετυχημένη δουλειά η οποία πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια στην περιφέρεια μας» υπογραμμίζει ο τελευταίος.

Στη διαγωνιστική κατηγορία του Γυμνασίου, η αποστολή ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος με σκοπό την συλλογή απορριμμάτων από τα σπίτια, και τη διαλογή τους σε κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων ώστε να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

«Προσπαθήσαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε» λένε τα παιδιά του 13ου Γυμνασίου «μείναμε όμως με το παράπονο. Όσο και να προσπαθούμε, υστερούμε πολύ σε όλες τις ασιατικές χώρες. Δεν έχουμε την υποδομή και την υλικοτεχνική υποστήριξη για να προχωρήσουμε περισσότερο όσο και αν έχουμε διάθεση μένουμε πίσω…» λένε και δεν έχεις τι να τους απαντήσει η προπονήτρια του κ. Κουτσίκου.

Υπομονή και χαμόγελο. Όπως αυτό που δείχνουν στην Ινδία για τις ιερές αγελάδες και τους εντυπωσίασε τους μικρούς μαθητές. «Ήταν παντού και έκαναν ό,τι ήθελαν. Αυτοκίνητα σταματούσαν, έγλειφαν τους πάντες και δεν τις ενοχλούσαν» λένε οι μαθητές «εμείς το μόνο που θέλουμε λίγη υποστήριξη και έναν χώρο για να μπορούμε να δουλεύουμε συνεχόμενα». Σεβασμό θέλουν. Ζητάνε πολλά;

Κώστας Γκιάστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass