Τμήμα Αρχειονομίας- Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2017 20:24

* Πανεπιστήμιο Ιονίου (Κέρκυρα)

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκοπός του Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας είναι η άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη θεωρία του βιβλίου, της πληροφορίας, του αρχειακού τεκμηρίου και αντικειμένων μουσειακής αξίας, καθώς και με τη δημιουργία, οργάνωση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, ορισμένα βασικά μαθήματα που αποτελούν αντικείμενο διδασκαλίας στο συγκεκριμένο τμήμα είναι τα εξής:

Αρχαία Ελληνική Γλώσσα, Βιβλιογραφία, Ιστορία του Βιβλίου και της Τυπογραφίας, Αρχειονομία, Εισαγωγή στην Επιστήμη της Πληροφόρησης, Εισαγωγή στη Μουσειολογία, Πληροφορική, Ελληνική Παλαιογραφία και Κωδικολογία, Βιβλιολογία, Λατινική Παλαιογραφία, Οργάνωση Πηγών Πληροφόρησης, Βάσεις Δεδομένων, Οργάνωση και Διοίκηση Αρχείων και Βιβλιοθηκών, Επιμέλεια Μουσικών Συλλογών, Γενικές Αρχές Δικαίου, Ιστορία της Ελληνικής Διοίκησης, Μουσειολογία, κ.ά.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος προβλέπεται υποχρεωτική τρίμηνη πρακτική άσκηση των φοιτητών, μεταξύ του δεύτερου και τρίτου έτους σπουδών. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας μπορούν να εργαστούν σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία της χώρας, σε κέντρα αρχειοθέτησης και αρχειακές υπηρεσίες, καθώς και σε κάθε είδος βιβλιοθηκών (δημόσιων, ιδιωτικών, ακαδημαϊκών, ειδικών, σχολικών). Μπορούν, ακόμη, να απασχοληθούν σε υπηρεσίες και κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, όπως επίσης και ως ελεύθεροι επαγγελματίες - σύμβουλοι σε θέματα οργάνωσης βιβλιοθηκών και υπηρεσιών πληροφόρησης. Μπορούν να εργαστούν σε μουσεία, ιδιαίτερα στην οργάνωση και παρουσίαση των συλλογών τους. Γενικότερα, οι απόφοιτοι του τμήματος καλύπτουν θέσεις με εξειδικευμένες απαιτήσεις ως προς τη διαχείριση και αξιοποίηση του υλικού και της πληροφορίας.

Επομένως οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν με οργάνωση, ταξινόμηση, αναζήτηση και παρουσίαση κάθε είδους συλλογής τεκμηρίων, από εταιρικά αρχεία ως μουσειακές εκθέσεις, από παπύρους ως οπτικοακουστικά μέσα, από νομοθετήματα ως ψυχαγωγικό υλικό, σε συμβατικές ή ψηφιακές μορφές, και να καλύψουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θέσεων και φορέων απασχόλησης.

Επίσης, μπορούν να καταλάβουν θέσεις εργασίας σε δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή εταιρείες, που έχουν ανάγκες ή προσφέρουν υπηρεσίες πληροφόρησης, που διατηρούν δικό τους περιεχόμενο, βιβλιοθήκες ή αρχεία, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, και γενικά σε όποιον χώρο πραγματοποιείται συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαχείριση πληροφοριακού υλικού.

Οι περισσότεροι απόφοιτοι καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας στις υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους και άλλα αρχεία (πανεπιστημίων, τραπεζών και οργανισμών, δικαστηρίων, υπουργείων και κυβερνητικών φορέων, εταιριών, κ.α.), στις παντός είδους βιβλιοθήκες της χώρας (Εθνική Βιβλιοθήκη, Βιβλιοθήκη της Βουλής, βιβλιοθήκες πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων και μουσείων, δημοτικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες υπουργείων, νοσοκομείων, τραπεζών και άλλων οργανισμών), σε μουσεία, σε κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης, εκδοτικούς οίκους, και σε έργα ψηφιοποίησης.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1993.

* Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης, Σκουφά 52, Τ.Κ. 106 72, Αθήνα, Τηλ.: 210-3302128, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.eebep.gr/ , E-mail: info@eebep.gr.

* Οι απόφοιτοι του τμήματος εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. Βιβλιοθηκονομίας.

* Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείο Παιδείας, εκτός από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, υπάρχουν ακόμη 47 δημόσιες βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 104 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2016»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass