ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Άκυροι οι τίτλοι σπουδών 7 ιδιωτικών Τεχνικών Σχολών της Λάρισας

* Οι πτυχιούχοι καλούνται να δώσουν ξανά εξετάσεις, ακόμη και όσοι διορίστηκαν στο δημόσιο από το 1998! * «Επί χρόνια κωφεύσανε ιδιώτες και κράτος!» δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ κ. Μιχ. Κουρουτός

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2017 14:30

Άκυροι κρίνονται οι τίτλοι σπουδών επτά ιδιωτικών Τεχνικών Σχολών της Λάρισας ενώ οι κάτοχοί τους αποκλείστηκαν από την τελευταία προκήρυξη του ΑΣΕΠ για θέσεις εργασίας στα Νοσοκομεία της χώρας.

Πρόκειται για Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (ΤΕΕ), που οι σπουδές τους αφορούν σε δευτεροβάθμια εκπαίδευση και εξέδιδαν απολυτήριο λυκείου με παράλληλη απόκτηση ειδικότητας, προορίζοντας τους μαθητές τους να βγουν ειδικευμένοι σε ένα αντικείμενο στην αγορά εργασίας.

Αφορά σε χιλιάδες άτομα στη χώρα μας, αλλά και στη Λάρισα, αν αναλογιστεί κανείς ότι άκυροι κρίθηκαν τίτλοι σπουδών 18 ΤΕΕ στο σύνολο της χώρας, με τη Λάρισα να έχει την πρωτιά, αφού εδώ δραστηριοποιούνται 7 από αυτά!

Αναλυτικότερα, αν και από το 2007, με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, οι τίτλοι τους, κρίθηκαν μη ισόβαθμοι με τα απολυτήρια γενικών λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), οι κάτοχοί τους συνέχιζαν να τους καταθέτουν και να διεκδικούν θέσεις στο δημόσιο σε διαγωνισμούς, αποσπώντας μεγαλύτερη μοριοδότηση έναντι των κατόχων απολυτηρίων λυκείου λόγω του ότι είχαν και το προσόν της ειδικότητας.

Επί δέκα χρόνια, σε όλους τους διαγωνισμούς του δημοσίου, αν και άκυροι οι τίτλοι γίνονταν δεκτοί για κάποιο λόγο (!) μέχρι και σήμερα, που ο δημόσιος μηχανισμός προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου. Αποτέλεσμα: Πρώτον να αποκλειστούν αιτήσεις κατόχων τέτοιων τίτλων από τον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά παράλληλα να κληθούν από το Υπουργείο Παιδείας όσοι κάτοχοί τους έχουν καταλάβει θέσεις στον δημόσιο τομέα να δώσουν εξετάσεις, ώστε να επιβεβαιώσουν τα προσόντα τους. Από τις εξετάσεις αυτές θα εξαρτηθεί και αν θα παραμείνουν ή όχι στις θέσεις τους.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις υπάλληλοι στον δημόσιο τομέα, οι οποίοι απέκτησαν αυτούς τους τίτλους ακόμη και το μακρινό 1998!

ΟΙΕΛΕ: «ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΚΑΤΟΧΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας,(ΟΙΕΛΕ), κ. Μιχάλης Κουρουτός, υποστηρίζει στην «Ε» ότι: «Κωφεύσανε χρόνια, ιδιώτες και κράτος! Τα ιδιωτικά ΤΕΕ, συνέχιζαν να εκδίδουν απολυτήρια λυκείου με ειδικότητα, παρόλο που κρίθηκαν μη ισόβαθμα, με αυτά των γενικών λυκείων και ΕΠΑΛ, βάσει νόμου του 2007 του Υπουργείου Παιδείας, επί Μαριέτας Γιαννάκου και οι μαθητές δεν γνώρισαν ότι αυτά δεν είναι ισόβαθμα με των λυκείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας μας».

Η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι επήλθε «δικαίωση» και συγκεκριμένα αναφέρει: «Δικαίωση για τον δεκαετή και πλέον αγώνα της ΟΙΕΛΕ. Επιτέλους, μπαίνει φραγμός στο αισχρό φαινόμενο διορισμού στο δημόσιο κατόχων παράνομων τίτλων σπουδών και τίθενται σε εφαρμογή ο Νόμος Γιαννάκου (παρ. 1, 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007) και η επέκτασή του με τον Νόμο Φίλη (παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 4415/2016). Αφαιρούνται από τις λίστες των διαγωνιζόμενων του ΑΣΕΠ οι κάτοχοι των τίτλων αυτών.

Οι απόφοιτοί τους αποκλείονται από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο δημόσιο και τα σχολεία είναι: 2 στην Άρτα, 1 στη Βοιωτία, 3 στη Θεσσαλονίκη, 1 στις Σέρρες, 1 στην Αττική, 2 στα Τρίκαλα και 7 στη Λάρισα!

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι κάτοχοι των παράνομων τίτλων σπουδών από τους συγκεκριμένους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης υποχρεώνονται να δώσουν εξετάσεις για να τους χορηγηθούν νόμιμοι τίτλοι. Τούτο δεν ισχύει μόνο για όσους αναμένουν διορισμό, ή επρόκειτο να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, αλλά και για τους ήδη διορισμένους στο δημόσιο. Λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα από το Υπουργείο Παιδείας.

Η Ομοσπονδία είχε από το 2005 φέρει στο φως αποδείξεις που αφορούν στην έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών από τα ιδιωτικούς φορείς πολλές περιοχές της Ελλάδας. Με αδιαφανείς διαδικασίες χιλιάδες σπουδαστές έλαβαν πτυχίο με «άριστα». Οι παράνομοι τίτλοι έδωσαν τη δυνατότητα στους «απόφοιτους» αυτούς να καταδολιεύσουν διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ με αποτέλεσμα να εργάζονται σήμερα στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε θέσεις τις οποίες αξιοκρατικά θα έπρεπε να έχουν καταλάβει παιδιά από τη δημόσια εκπαίδευση που αποφοίτησαν με τον ιδρώτα τους. Στη μηχανή παραγωγής των παράνομων αυτών τίτλων ενεπλάκησαν τοπικοί παράγοντες πολιτικών κομμάτων και διοικητικά στελέχη της εκπαίδευσης. Διόλου τυχαίο ότι οι κυβερνήσεις από το 2007 έως το 2014 δεν έθεσαν σε εφαρμογή τον Νόμο Γιαννάκου που όριζε ρητά την επανεξέταση των κατόχων των μαϊμού τίτλων για να προστατεύσουν τα «δικά τους παιδιά» που είχαν αναμιχθεί στο σκάνδαλο.

Η ΟΙΕΛΕ μέσω του προέδρου της αναγκάστηκε την άνοιξη του 2014 να θέσει το ζήτημα προ των ευρωπαϊκών αρχών με αποτέλεσμα η Κομισιόν να λάβει αυστηρά μέτρα και να ζητήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της αδιαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών οδηγιών ήταν η ψήφιση του άρθρου 28 του Ν. 4415/2016 αλλά και η σημερινή εξέλιξη με την ανακοίνωση εξετάσεων για τους κατόχους των παράνομων τίτλων. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης για να γίνει πράξη το πολυετές αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ουσιαστική ισοτιμία των τίτλων σπουδών, για ισονομία και αξιοκρατία».

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει για τις πτυχιακές εξετάσεις που καλούνται να δώσουν οι κάτοχοι των άκυρων τίτλων σπουδών, των εν λόγω ιδιωτικών ΤΕΕ: «Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο προσεχές χρονικό διάστημα, πρόκειται να διενεργήσει ειδικές πτυχιακές εξετάσεις προκειμένου να χορηγηθούν πτυχία στους μαθητές Α’ και Β’ Κύκλου Ιδιωτικών ΤΕΕ, που εμπίπτουν στις παρ. 1, 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007 (ΦΕΚ Α’ 130), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 34 του ν. 4415/2016 (ΦΕΚ Α’ 159).

Περισσότερες λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των παραπάνω εξετάσεων θα δοθούν με νεότερη ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass