Η ΕΛΑΣΣΟΝΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

«Εκπαιδευτικό σύστημα με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!»

Δημοσίευση: 31 Ιαν 2017 11:44

«Οι τρεις Ιεράρχες έρχονται σήμερα να προτείνουν εκπαιδευτικό σύστημα με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού, αλλά και της καρδιάς του!». Αυτό ήταν το μήνυμα του εορτασμού της μνήμης τους και στην Ελασσόνα, όπου η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε τους Προστάτες των Γραμμάτων.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την καθιερωμένη Αρτοκλασία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, χθες Δευτέρα (ανήμερα της εορτής) χοροστάτησε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του ναού π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Παϊσιος Μπίσμπας, πλαισιωμένοι από μαθητές με τις σημαίες των σχολείων τους.

Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, με ιδιαίτερα μεστό λόγο, «κατέθεσε» το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου, με σκέψεις, που τις μοιράστηκε με το εκκλησίασμα, για να γίνουν αφορμή για γόνιμο προβληματισμό:

«Η Εκκλησία όχι μόνον τους τιμά, αλλά τους έχει ανακηρύξει και προστάτες της Παιδείας. Ποιας παιδείας όμως; παιδείας, η οποία ρίχνει όλο το βάρος της στην ανάπτυξη της λογικής, παραμελώντας και άλλα κέντρα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως το συναίσθημα και το σώμα; Παιδείας, η οποία διαμορφώνει ανθρώπους που είναι σε θέση να σκέφτονται μόνο την ατομική τους εξέλιξη, αδιαφορώντας για τον συνάνθρωπό τους και για τα μεγάλα προβλήματα της οικουμένης; Παιδείας, που αξιολογεί τους ανθρώπους ανάλογα με τις επιδόσεις τους, αδιαφορώντας για τα ιδιαίτερα χαρίσματα και χαρακτηριστικά του κάθε μαθητή ξεχωριστά;

Δεν είναι αυτή η παιδεία που οραματίστηκαν οι τρεις Ιεράρχες.

Αν και οι τρεις έφτασαν στην κορυφή της επιστήμης του καιρού τους, αν και οι τρεις είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φήμη και πλούτο, προτίμησαν να αφιερώσουν τη ζωή τους στην υπηρεσία των ανθρώπων του καιρού τους, αγωνιζόμενοι για μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως η αμάθεια και η κοινωνική αδικία.

Παρά τα μεγάλα τους χαρίσματα και τη μόρφωση τους, δεν κλείστηκαν σ΄ ένα γραφείο ή ένα εργαστήριο. Δεν έκαναν τη γνώση αυτοσκοπό. Η ματιά τους ήταν διαρκώς στραμμένη στα μεγάλα προβλήματα της εποχής τους, που δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά της δικής μας εποχής. Αφουγκράστηκαν τον πόνο των ανθρώπων, τον έκαναν δικό τους και θέλησαν να τον απαλύνουν με κάθε τρόπο. Έτσι τα ταλέντα και οι γνώσεις τους έγιναν εργαλεία αγάπης.

Και οι τρεις έγραψαν έργα που ακόμη διδάσκονται σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου. Δεν αποσκοπούσαν όμως στην προσωπική τους καταξίωση. Το ενδιαφέρον τους στράφηκε στη διαμόρφωση ανθρώπων, όχι μόνον με γνώσεις, αλλά και ήθος, αρχές και αξίες, όπως η αγάπη και η δικαιοσύνη. Δίδαξαν με τον λόγο, την πένα, κυρίως όμως με τη ζωή τους, πως ο καλύτερος κόσμος θα προέλθει από ανθρώπους με υψηλή μόρφωση, εσωτερική γαλήνη και έργα αγάπης προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως».

Και ο κ. Χαρίτων, ολοκλήρωσε με νόημα:

«Τέτοια Παιδεία χρειαζόμαστε σήμερα. Η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς, η ευαισθησία και η ανθρωπιά όμως όλο και υποχωρούν. Η επιστήμη προοδεύει, ο κόσμος όμως συνεχίζει να φοβάται, να αγωνιά και να απελπίζεται. Να λοιπόν, γιατί οι τρεις Ιεράρχες έρχονται σήμερα να προτείνουν εκπαιδευτικό σύστημα με προτεραιότητα τον άνθρωπο και τις ανάγκες όχι μόνο του μυαλού, αλλά και της καρδιάς του. Οι τρεις Ιεράρχες χτυπούν σήμερα την πόρτα των σχολείων μας και μας καλούν να ανακαλύψουμε το αληθινό νόημα της γνώσης. Εκείνοι το βρήκαν. Ας τους ζητήσουμε να μας εμπνέουν πάντοτε, ώστε παράλληλα με τη γνώση να βρίσκουμε την αληθινή χαρά που προσφέρει Εκείνος, που τόσο πίστεψαν και αγάπησαν στη δική τους αγιασμένη πορεία: τον Χριστό μας».

Μετά την Θεία Λειτουργία, ακολούθησε από τον Δήμο Ελασσόνας μικρή δεξίωση για τις αρχές και τον κόσμο.

Στις χθεσινές εκδηλώσεις για την ξεχωριστή εκπαιδευτική πανήγυρη των Τριών Ιεραρχών, έδωσαν το «παρών»: Οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Δημ. Λέκκας και Νικ. Γκουτζουρέλας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου – δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργ. Γιαννούλας, ο πρ. σχολικός σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μιλτ. Βελεσιώτης, μέλη της διοίκησης των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχ. Ελασσόνας, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, απόμαχοι εκπαιδευτικοί, μαθητές, και φορείς της περιοχής.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass