Εφηβοι μαθαίνουν να σώζουν ζωές

Δημοσίευση: 23 Φεβ 2017 21:05

Μπορούν οι έφηβοι μαθητές να δώσουν Πρώτες Βοήθειες και να σώσουν τη ζωή κάποιου συνανθρώπου που έπαθε ανακοπή καρδιάς;

Αναμφίβολα ναι! Οι Πρώτες Βοήθειες είναι κάτι που μαθαίνει κανείς από το σχολείο και είναι ένα πραγματικό εφόδιο ζωής. Το μήνυμα αυτό έστειλε στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Λάρισας ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του 404 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Χαράλαμπος Παρίσης, ο οποίος πήγε στο σχολείο και επί ένα δίωρο δίδαξε σε πενήντα περίπου μαθητές με ποιο τρόπο γίνεται η Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), πώς επαναφέρουμε στη ζωή έναν άνθρωπο που έπαθε ανακοπή καρδιάς.

Ο κ. Παρίσης, αρχικά εξήγησε τον βασικό μηχανισμό λειτουργίας της καρδιάς. Ακολούθως έδειξε με οπτικοακουστικό υλικό τα συμπτώματα της καρδιακής ανακοπής και προχώρησε σε πρακτική εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές, δουλεύοντας με πλαστικές κούκλες – ομοιώματα ανθρώπου έμαθαν πώς γίνεται η ΚΑΡΠΑ, πώς ειδοποιούμε το ΕΚΑΒ αλλά και πώς χρησιμοποιούμε τον απινιδωτή προκειμένου να επαναφέρουμε την καρδιακή λειτουργία του πάσχοντα.
Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και κυρίως πρακτική εμπειρία.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού Προγράμματος «KIDSSAVELIVES» που σκοπό έχει την αύξηση της επιβίωσης των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή.
Βάσει στοιχείων, ενώ στην Ευρώπη επιβιώνουν κατά μέσο όρο 30-40 περιστατικά ανακοπής, στην Ελλάδα επιβιώνουν μόλις οι πέντε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass