ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Στέγη μετά από 14 χρόνια σε ακατάλληλα κτίρια

* Για δεκάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε όλο τον νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 07 Μαρ 2017 22:50
Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λάρισας στους Αγίους Αναργύρους Το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λάρισας στους Αγίους Αναργύρους

Γονείς παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλο τον νομό Λάρισας, μαθητών στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) του Δήμου Λάρισας, βιώνουν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές δικαίωσης του αγώνα τους, για τα παιδιά τους, όπως και οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.

Μετά από 14 χρόνια δημιουργίας αυτής της δομής στον Δήμο Λαρισαίων, η οποία στεγάζεται συνεχώς σε ακατάλληλες στέγες, (η «Ε», είχε αναδείξει το θέμα αυτό με ρεπορτάζ στο παρελθόν) σήμερα, εν έτει 2017, έγινε το πρώτο ουσιαστικό βήμα κατασκευής μιας μόνιμης και αυτόνομης στέγης του, που θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τον εκπαιδευτικό σκοπό του.

Συγκεκριμένα, σαράντα πέντε παιδιά (άνω των 15 ετών), που χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη στη ζωή τους, μπορούν πλέον να ελπίζουν σε καλύτερες υποδομές και συνθήκες ζωής στην εκπαίδευσή τους, μετά την απόφαση ένταξης του έργου κατασκευής κτιρίου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Δήμου Λάρισας, σε οικόπεδο του Δήμου Λαρισαίων (μέσα στην πόλη), με πόρους από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός (με προϋπολογισμό 4,2 εκατ. ευρώ).

Το έργο του σχολικού κτιρίου, όσον αφορά στις μελέτες που προηγήθηκαν, ήταν έτοιμο να προχωρήσει στην επόμενη φάση της εύρεσης χρηματοδότησης και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα να αποκτήσει σάρκα και οστά. Αναμένεται η δημοπράτηση και ανάθεση κατασκευής του κτιρίου σε εργολάβο, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, για να τοποθετηθεί και ο θεμέλιος λίθος του.

Η διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. κ. Λιάπη Στεργιανή, αναφέρει στην «Ε», γι’ αυτό: «Η κατασκευή του νέου κτιρίου για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Λάρισας, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των μαθητών/τριών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, οδηγείται προς επίλυση κατόπιν συντονισμένων ενεργειών από τους αρμόδιους φορείς. Το ενδιαφέρον τους ήταν αμείωτο και η συμβολή τους καθοριστική και για όλους εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες συγκεκριμένα στην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου και τους συνεργάτες της, που από την πρώτη στιγμή αναγνώρισαν την αναγκαιότητα της ίδρυσης του κτιρίου του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., συμμετείχαν στην προσπάθειά μας και το έθεσαν σε πρώτη προτεραιότητα, απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση, στην πρόσκληση για ένταξη χρηματοδότησης έργων υποδομής ΕΣΠΑ για την εκπαίδευση. Στον δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη όπως και σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων που συμμερίστηκαν τον αγώνα μας και προχώρησαν στη συνεργασία για την υλοποίηση του έργου. Στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό που πίστεψε και κατανόησε εξαρχής τις ιδιαίτερες ανάγκες μας και έθεσε το έργο σε άμεση προτεραιότητα. Επίσης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλίας και τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας που με τη συνδρομή τους ολοκληρώθηκε η όλη διαδικασία».

ΕΒΔΟΜΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΣΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ

Να σημειωθεί ότι το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Λάρισας είναι δημόσιο σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας. Ιδρύθηκε το 2002 και λειτούργησε για πρώτη φορά το 2003-2004, σε αίθουσες στην οδό Φαρσάλων. Από το 2011, στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Γυμνασίου του χωριού Αγίων Αναργύρων (Δήμος Κιλελέρ), το οποίο έχει χαρακτηριστεί από κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα, ως ακατάλληλο.

Πηγαίνουν καθημερινά σε αυτό, από το 2011, παιδιά από Λάρισα, Αγιά, Φάρσαλα, Ελασσόνα, Τύρναβο, Αμπελώνα… κ.α.

Απευθύνεται σε μαθητές με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες (νοητική υστέρηση, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, σύνδρομο Down κ.α.) που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (γενική ή ειδική) και έχουν αξιολογηθεί από το αρμόδιο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και στο πλαίσιο αυτό τους έχει προταθεί να φοιτήσουν στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Η φοίτηση διαρκεί 5 – 6 έτη με ωρολόγιο πρόγραμμα 30 ώρες την εβδομάδα.

Στόχος του σχολείου είναι να παρέχει στους μαθητές/τριες γενική εκπαίδευση (διδάσκονται μαθήματα όπως Γλώσσα, Μαθηματικά, Γυμναστική, Μουσική) αλλά και πρακτική (προ) επαγγελματική εκπαίδευση (πραγματοποιούνται εργαστηριακά μαθήματα Ανθοκομίας, Χειροτεχνίας, Αυτόνομης διαβίωσης, Πληροφορικής) η οποία καλείται να ανταποκριθεί στις μαθησιακές δυνατότητες αλλά και τα ενδιαφέροντα των μαθητών/τριών σε συνδυασμό με τις ειδικότερες εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ενώ παράλληλα αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες ανεξάρτητης διαβίωσης.

Η ΝΕΑ ΣΤΕΓΗ –ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Το κτίριο δυναμικότητας 50 μαθητών θα περιλαμβάνει 12 αίθουσες διδασκαλίας. Πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.916,26 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Λαρισαίων, στη Νεάπολη Λάρισας.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπονται οι εξής χώροι:

Ισόγειο: 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ιατρείου/αναρρωτηρίου, αίθουσα φαγητού, χώρο παρασκευής τυποποιημένων προϊόντων, γραφείο φύλακα, εργαστήριο ανθοκομίας με αποθήκη και αποδυτήρια, 2 εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης, τουαλέτες μαθητών - ΑΜΕΑ - καθηγητών, γραφείο φυσιοθεραπευτή, χώρο υδροθεραπείας, λεβητοστάσιο, χώρο Η/Ζ, κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο, θερμοκήπιο, χώρο ΑΠΧ/γυμναστήριο με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και γραφείο γυμναστή.

1ος όροφος: 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα βιβλιοθήκης, εργαστήριο μουσικοκινητικής εκπαίδευσης με αποθήκη οργάνων, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο χειροτεχνίας, γραφείο ψυχολόγου, γραφείο κοινωνικής λειτουργού, γραφείο εργοθεραπευτή, γραφείο λογοθεραπευτή, αίθουσα συλλόγου γονέων/μικροομάδων, αίθουσα ηρεμίας, αίθουσα εκτόνωσης, γραφείο βοηθητικού προσωπικού, γραφείο γραμματείας με χώρο αναμονής, αίθουσα γραφείων δασκάλων, γραφείο διευθυντή, γραφείο υποδιευθυντή, κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και wc ΑΜΕΑ, 1 αίθουσα αρχείου.Υπόγειο: χώρο γενικής αποθήκης, χώρο γενικού αρχείου, αποθήκη βιβλίων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass