ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στο επίκεντρο οι αλλαγές και η πρόσβαση στα ΑΕΙ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2017 21:40

Οι αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απασχόλησαν τη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα από την ΟΛΜΕ σε συνεργασία με τις ΕΛΜΕ Θεσσαλίας και Ανατολικής Στερεάς – Εύβοιας.

Η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτέλεσε το αντικείμενο προβληματισμού με τους εκπαιδευτικούς να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, για ένα εκπαιδευτικό σύστημα που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει αρκετές φορές. Με τα ζητήματα της εκπαίδευσης να παραμένουν συνεχώς επίκαιρα, η αίθουσα του ΤΕΕ – Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας γέμισε από εκπαιδευτικούς, εκπροσώπους παρατάξεων και μη προκειμένου να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν σχετικά με τις αλλαγές που αλλάζουν δομικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΟΛΜΕ Ελένη Ζωγραφάκη, το σύστημα πρόσβασης πρέπει να θέτει συγκεκριμένους στόχους και να εξασφαλίζει ισότητα ευκαιριών, κατάργηση της παραπαιδείας και να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών.

Για έναν νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ανοίγει το 2017 η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «υπό το βλέμμα των Θεσμών και με άρωμα ΟΟΣΑ», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας Νίκος Παναγιώτου για να προσθέσει ότι «κοινή διαπίστωση είναι ότι από τη μεταπολίτευση και μετά έχουμε παρακολουθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες άλλαξαν δομικά στοιχεία του εκπαιδευτικού συστήματος. Παρ’ όλα ταύτα σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρέμειναν ανέπαφα τουλάχιστον τρία δομικά χαρακτηριστικά του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ο συγκεντρωτικός χαρακτήρας υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας, η οργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος με άξονα τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και με κεντρική βαθμίδα αναφοράς το Λύκειο (όχι το δημοτικό ούτε καν την υποχρεωτική εκπαίδευση) και τρίτον αυτό που ονομάζουμε ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Το σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε βάθος τριετίας, προβλέπει αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου και νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ από το 2020 με «διαβατήριο» το αναβαθμισμένο Εθνικό Απολυτήριο, αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, καθώς και ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Όσο για το πολυσυζητημένο θέμα των 20.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, αυτό παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας υποστήριξε: «Εγκαινιάζουμε σήμερα την έναρξη του διαλόγου στο επίμαχο θέμα των αλλαγών που προωθούνται στην Παιδεία και συγκεκριμένα στο νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο διάλογος για τις αλλαγές αυτές και γενικά για την εκπαίδευση οφείλει να είναι μεν διαλεκτικός και εποικοδομητικός, αλλά και κατ΄ εξοχήν κριτικός, διαφορετικά θα χειροκροτούμε ακόμα και όταν ο βασιλιάς είναι γυμνός».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass