ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕ ΚΑΤΑ 500 ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Λάστιχο» ο αριθμός των εισακτέων

* Λιγότερους φοιτητές ζήτησαν Πανεπιστήμια και ΤΕΙ περισσότερους ενέκρινε το υπουργείο και συνεχίζει την αύξηση…

Δημοσίευση: 04 Απρ 2017 22:55

Αφουγκράστηκε την ανησυχία των γονέων με παιδιά που θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, δέχθηκε πιέσεις και αναθεώρησε ο υπουργός Παιδείας, κ. Κων. Γαβρόγλου, όσον αφορά στον αριθμό εισακτέων φέτος στις σχολές υψηλής ζήτησης, στα Πανεπιστήμια.

Μόλις προχθές λοιπόν, ανακοίνωσε ότι αντί για 1.000 λιγότερους εισακτέους φέτος, σε σχέση με πέρυσι, θα είναι 500 στον αριθμό στα Πανεπιστήμια, κι αυτό γιατί όπως δήλωσε: «στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αναστάτωση των νέων παιδιών».

Συγκεκριμένα η νέα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, για τους εισακτέους στα πανεπιστήμια, αναφέρει: «Η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών/τριων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτέλεσε για την αντιπολίτευση λεία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, για ένα ζήτημα μάλιστα πρωτίστως ακαδημαϊκό. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Πανεπιστήμια θα εφαρμοστεί σταδιακά και για φέτος θα περιοριστεί στους 500 για όλες τις σχολές αντί της αρχικής μείωσης κατά 1.000 θέσεις (π.χ στο σύνολο των Ιατρικών η μείωση θα είναι 110 θέσεις αντί των 220 θέσεων). Μετά τη σημερινή απόφαση το Υπουργείο θεωρεί ότι τα κόμματα θα σεβαστούν την αγωνία και τη σκληρή προσπάθεια των χιλιάδων υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων και των οικογενειών τους και δεν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος».

ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Συμβαίνει βέβαια το εξής οξύμωρο: Η αρχική απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή Πανεπιστημίου και Τεχνολογικού Ιδρύματος (ΤΕΙ) της χώρας μας, για το 2017, κινήθηκε πάνω στις προτάσεις που κατέθεσαν, κάθε ένα χωριστά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες στηρίχθηκαν στη δυνατότητα απορρόφησης φοιτητών που έχουν σήμερα οι σχολές τους.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα από αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν λιγότερους φοιτητές από αυτούς που τελικά ενέκρινε το Υπουργείο Παιδείας, να εισάγει στις περισσότερες σχολές τους, το σύνολο των οποίων ήταν μέχρι πρότινος 69.490, εκ των οποίων οι 42.850 στα Πανεπιστήμια στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και 26.640 στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.

Με τη νέα αύξηση εισακτέων στα Πανεπιστήμια ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον στους 43.350.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα αύξηση εισακτέων (κατά 500) στις υψηλόβαθμες σχολές, που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, θα οδηγήσει στην εμφάνιση υπεράριθμων τμημάτων σχολών με ότι μπορεί να συνεπάγεται αυτό…

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΜΕ 4 ΜΑΘΗΜΑΤΑ;

Εξάλλου, μεγάλος προβληματισμός υπάρχει ακόμη και για τις επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις, όπου και εκεί παρατηρήθηκε επίσης αναίρεση της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας.

Ειδικότερα, αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα καταργηθούν φέτος οι επαναληπτικές εξετάσεις, ακολούθησαν αντιδράσεις εκπαιδευτικών, για να καταλήξει το υπουργείο να αναθεωρήσει και να αποφασίσει να τις πραγματοποιήσει για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Η απόφαση είναι ότι: «θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο οι επαναληπτικές εξετάσεις για όσους δεν μπορέσουν συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του Ιουνίου λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας.

Η απόφαση πάρθηκε αφού πρώτα το υπουργείο εξέτασε όλες τις παιδαγωγικές, κοινωνικές και νομικές παραμέτρους του σύνθετου προβλήματος της καθιέρωσης επαναληπτικών εξετάσεων στο νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του.

Οι λεπτομέρειες των επαναληπτικών θα ανακοινωθούν, αφού πρώτα ξεκαθαριστούν ζητήματα νομικής φύσης που βρίσκονται ακόμη υπό εξέταση από τις υπηρεσίες του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου θα γίνει κανονικά, χωρίς να επηρεαστεί από τη διαδικασία των επαναληπτικών εξετάσεων».

Ήδη άρχισαν να διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν τους υποψηφίους που θα συμμετάσχουν στις επαναληπτικές, να εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα που αφορούν στην Ομάδα Προσανατολισμού και στο ένα ή παραπάνω Επιστημονικά Πεδία που έχει επιλέξει ο καθένας τους.

Ο υποψήφιος δεν θα εξετάζεται δηλαδή στο μάθημα που έχασε, μόνο αν δηλώσει ασθένεια, αλλά σε όλα εξαρχής.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass