ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Αγώνας εκπαιδευτικών και γονιών για την Ειδική Αγωγή

* «Στελέχωση των ειδικών σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής» ζητούν οι γονείς παιδιών με αναπηρία

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 22:20

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής από όλη τη Θεσσαλία, δάσκαλοι και καθηγητές του νομού Λάρισας, ένωσαν χθες τις δυνάμεις τους και εναντιώθηκαν γι’ άλλη μια φορά στη νέα τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, που αφορά στην εδική αγωγή.

Στο πλαίσιο πανελλήνιων κινητοποιήσεων, που εξήγγειλαν τόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδας όσο και η ΟΛΜΕ για την απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας χθες στην περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στη Λάρισα, όπου συμμετείχαν μέλη της ΕΛΜΕ ν. Λάρισας και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κων. Κούμας» ν. Λάρισας και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, οι οποίοι κατέθεσαν τα εξής αιτήματα: «Να αλλάξει τώρα το άρθρο 48 του νόμου 4415/2016.

-Να αποσυρθεί η τροπολογία που ψηφίστηκε στις 29/3.

-Να μην εκδοθεί καμία υπουργική απόφαση που μετατρέπει τον βασικό τίτλο σπουδών σε μόρια. Όχι στη λογική της μοριοδότησης.

-Να καλυφθούν όλα τα κενά στην εκπαίδευση με μαζικούς διορισμούς με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.

Όχι στην απαξίωση των πτυχίων των εκπαιδευτικών». Υποστήριξαν δε: «Ο υπουργός Παιδείας σε συνέχεια των δηλώσεών του περί υπουργικής απόφασης για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής θέτει πλέον υπό αμφισβήτηση το επιστημονικό κύρος των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών και των αντίστοιχων πτυχίων των πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο αυτοαναιρείται, επιτρέποντας τη στελέχωση δομών ΕΑΕ με εκπαιδευτικούς χωρίς καθόλου σπουδές σε αυτή (άρθρο 48, ν.4415/2016)!

Το γεγονός αυτό -πέρα από το ότι αποτελεί εμπαιγμό προς τους αποφοίτους των δύο τμημάτων- πλήττει και τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο».

«Η Ειδική Αγωγή δεν είναι χώρος για πειραματισμούς…» κατήγγειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, ενώ τονίζει πως: «Βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο περιθώριο και οι δομές της υποστελεχώνονται και υποβαθμίζονται διαρκώς.

Απαιτούμε προσλήψεις αναπληρωτών με το βασικό πτυχίο σπουδών και την προϋπηρεσία. Απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει στον εκάστοτε παράγοντα του Υπουργείου Παιδείας να δίνει τη δυνατότητα ποσόστωσης στους πίνακες αναπληρωτών για τις προσλήψεις της Ειδικής Αγωγής». Ζήτησε παράλληλα: «Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Πλήρη στελέχωση όλων των δομών ειδικής αγωγής. Μόνιμο διορισμό των αναπληρωτών ειδικής αγωγής ΠΕ71 και ΠΕ 61 με το βασικό πτυχίο».

Από τη μεριά της η κ. Αναστασοπούλου επισήμανε ότι: «Δεν σταματούν οι προσπάθειες του υπουργείου για μόνιμους διορισμούς…», καθώς και ότι «Δεν εξισώνεται το πτυχίο των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής, με αυτών της γενικής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην Ειδική Αγωγή….».

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Στο πλευρό τους στέκεται και ο «Σύλλογος Υποστήριξης Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές- Αυτισμό», που αναφέρει σε επιστολή του: «Με την τροπολογία αυτή δίνεται το δικαίωμα σε κάθε μόνιμο και υπεράριθμο εκπαιδευτικό της γενικής εκπαίδευσης χωρίς καθόλου σπουδές στην Ειδική Αγωγή να καταλαμβάνει θέσεις σε ειδικά σχολεία, τμήματα ένταξης και σε θέσεις παράλληλης στήριξης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, με την ψήφιση νέας τροπολογίας στις 29/3 (καθορισμός κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ) αλλάζει τα κριτήρια στελέχωσης των δομών ΕΑΕ απαξιώνοντας τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής με βασικό πτυχίο και δίνει το δικαίωμα πρόσληψης σε εκπαιδευτικούς με ελάχιστες γνώσεις ή σπουδές στην ΕΑΕ.

Σαν γονείς παιδιών με αναπηρία θεωρούμε ότι οι πειραματισμοί στον χώρο της ειδικής αγωγής χωρίς διαβούλευση με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, τους συλλόγους γονέων ειδικών σχολείων και συλλόγων που υποστηρίζουν παιδιά με αναπηρίες μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Αίτημά μας είναι η στελέχωση των ειδικών σχολείων με μόνιμους εκπαιδευτικούς πανεπιστημιακών τμημάτων ειδικής αγωγής, η έγκαιρη τοποθέτησή τους στα ειδικά σχολεία ώστε να μην ξεκινούν τα παιδιά μας κάθε χρόνο τα μαθήματα στα μέσα Οκτωβρίου και η σταθερότητα του προσωπικού στα Ειδικά Σχολεία.

Θεωρούμε ότι κάθε πολιτισμένο κράτος οφείλει να παράσχει ποιοτική εκπαίδευση σε όλους, πόσο μάλλον σε παιδιά με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες. Η σταθερότητα στο σχολικό περιβάλλον, η σταθερότητα στο κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, η έγκαιρη στελέχωση των ειδικών σχολείων με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες όπως ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κτλ. και φυσικά οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση και την ομαλή ένταξη των παιδιών μας στην κοινωνία».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass