ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ Α’ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Φυσικοί - Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι σημειώστε «Χ»

* Αποφάσισε το ΣτΕ και ισχύει από 30-3-2017

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2017 22:15

Αλλάζει και πάλι η …λίστα ειδικοτήτων εκπαιδευτικών στις αναθέσεις μαθημάτων στο δημόσιο σχολείο.

Ειδικότερα η χρόνια «μάχη» των εκπαιδευτικών με ειδικότητα Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι, στη διεκδίκηση της Α΄ ανάθεσης του μαθήματος της Φυσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έλαβε τέλος με την κατάκτηση του στόχου τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πλέον ίσα δικαιώματα με τους εκπαιδευτικούς ειδικότητας φυσικών, ώστε να ενταχθούν στη λίστα της πρώτης ανάθεσης του μαθήματος στα γυμνάσια και λύκεια, χωρίς να υστερούν απέναντί τους.

Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) μετά από προσφυγή των Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων, που τους δικαίωσε σε έναν αγώνα τεσσάρων χρόνων.

Αυτή τη σημαντική στιγμή για την καριέρα τους, ανακοίνωσε πανηγυρικά η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών Ειδικότητας Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων για την αίσια έκβαση του αγώνα τους, την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η οποία δήλωσε σχετικά με αυτό στην «Ε», ότι «ζητούσαν το αυτονόητο και εγώ απλά στήριξα το αίτημά τους».

Η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από 30/3/2017 και για όλους τους Φυσικούς Ραδιοηλεκτρολόγους που υπηρετούν ή θα υπηρετήσουν στη γενική εκπαίδευση.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Φυσικών Ραδιοηλεκτρολόγων, υπογεγραμμένη από τον συντονιστή, Φυσικό και M.Sc Ηλεκτρονικής Φυσικής κ. Στυλιανό Ορφανάκη, αναφέρονται τα εξής: «Μετά από δικαστικό αγώνα τεσσάρων ετών με τεράστιο οικονομικό, ψυχολογικό και επαγγελματικό κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους συναδέλφους, τελικά δικαιωθήκαμε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που με την υπ’ αριθμόν 950/2017 απόφαση του ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να ακυρώσει δύο (2) υπουργικές αποφάσεις αναθέσεων μαθημάτων Γυμνασίου και Λυκείου, κατά το μέρος που δημιουργούν δυσμενή διάκριση εις βάρος καθηγητών Φυσικής που διδάσκουν στα δημόσια σχολεία και ανήκουν στην ειδικότητα Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι και έχουν ως απαιτούμενα προσόντα διορισμού πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ηλεκτρονικής Φυσικής.

Μέχρι πριν την έκδοση της απόφασης 950/2017 του ΣτΕ το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων διά μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του, είχε και έχει σε ισχύ δύο Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες, ενώ σε όλους τους εκπαιδευτικούς διαφορετικών κλάδων ή ειδικοτήτων με οργανική τοποθέτηση στην ίδια σχολική μονάδα, που έχουν κοινή Α ανάθεση μαθήματος δίνει το δικαίωμα της αρχαιότητας στην επιλογή του μαθήματος, εξαίρεσε από αυτή την απόφαση 232 καθηγητές του κλάδου Φυσικοί Ραδιοηλεκτρολόγοι (ΠΕ 12.10).

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων διά μέσω του νόμιμου εκπροσώπου του με δύο Υπουργικές Αποφάσεις όριζε δυσμενή διάκριση για τους ΠΕ 12.10 που έλεγε το εξής: Όταν σε μια σχολική μονάδα υπηρετεί καθηγητής Φυσικής κλάδου ΠΕ 04.01 με απαιτούμενο προσόν διορισμού πτυχίο Φυσικής και καθηγητής Φυσικής κλάδου ΠΕ 12.10 με απαιτούμενα προσόντα διορισμού πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Τίτλο Ηλεκτρονικής Φυσικής τότε στην επιλογή του μαθήματος Φυσικής προηγείται ο ΠΕ 04.01. Η διάκριση αυτή ίσχυε ακόμα και αν ο καθηγητής του κλάδου ΠΕ 12.10 έχει τοποθετηθεί δεκαετίες νωρίτερα στη σχολική μονάδα.

Με την έκδοση της 950/2017 απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, ακυρώνονται οι υπ’ αριθμόν 94588/Δ2/9.6.2016 και 136680/Δ2/25.8.2016 Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τις αναθέσεις μαθημάτων Γυμνασίων και Λυκείων κατά το μέρος που αναφέρουν ότι όταν στο ίδιο σχολείο της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο/Γενικό Λύκειο) υπηρετούν εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ04.01 και ΠΕ12.10, προηγείται στην επιλογή του μαθήματος της Φυσικής ο εκπαιδευτικός του κλάδου ΠΕ04.01.

Συγκεκριμένα οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν ότι : «η επίμαχη ρύθμιση, με την οποία εισάγεται δυσμενής διάκριση σε βάρος των εκπαιδευτικών του ανωτέρω κλάδου (ΠΕ12.10) ως προς την πρώτη ανάθεση των οικείων μαθημάτων στη Γενική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δεν δικαιολογείται από αποχρώντες λόγους δημοσίου συμφέροντος και βαίνει προδήλως πέραν των ορίων που επιβάλλονται από τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας».

 Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass