ΣΤΗΝΟΥΝ ΣΤΙΒΟΥΣ ΜΑΧΗΣ ΣΤΙΣ ΑΥΛΕΣ

«Εισβολή» Survivor στα σχολεία της Λάρισας

*Αγωνίζονται με έπαθλο φαγητό *Τι λένε στην «Ε» γονείς, εκπαιδευτικοί και ειδικοί

Δημοσίευση: 07 Μαϊ 2017 22:55

Ανήλικοι μαθητές μετατρέπουν τις αυλές των σχολείων σε στίβους μάχης.

Η «εισβολή» του Survivor ακόμη και στα δημοτικά σχολεία της Λάρισας είναι γεγονός. Μια κατάσταση που προκαλεί ανησυχία αλλά και προβληματισμό. Οι ανήλικοι μαθητές μιμούμενοι τους αγαπημένους τους ήρωες του γνωστού ριάλιτι χωρίζονται σε δύο ομάδες, από τη μία οι «Διάσημοι» και από την άλλη οι «Μαχητές». Τα εμπόδια δημιουργούνται με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά. «Φτιάξαμε τον στίβο μάχης στην αυλή του σχολείου, ήμασταν δύο τμήματα και χωριστήκαμε σε “Διάσημους” και “Μαχητές”, σήμερα είχαμε έπαθλο φαγητό. Οι νικητές κέρδισαν ένα τυρί», λέει μαθήτρια δημοτικού σχολείου στη Λάρισα περιγράφοντας τον αγώνα στον οποίο είχε συμμετάσχει λίγο νωρίτερα με έπαθλο φαγητό.

Ανάλογη η εικόνα και σε άλλο σχολείο της πόλης, οι μαθητές παρακολουθούν το παιχνίδι και την επομένη επιδίδονται σε αγώνες στις σχολικές αυλές. «Από τη στιγμή που ξεκίνησε το Survivor σπάνια χάνουμε επεισόδιο. Ξέρουμε όλα τα αγωνίσματα. Τις περισσότερες φορές όμως δεν προλαβαίνουμε να το δούμε μέχρι τέλος γιατί τελειώνει αργά και πρέπει να πάμε για ύπνο. Μαθαίνουμε το τέλος το πρωί από τους γονείς και μετά είναι το πρώτο θέμα συζήτησης στο σχολείο», αναφέρουν μαθητές του Δημοτικού.

Τα διαλείμματα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς εκείνη την ώρα είναι που τα παιδιά δημιουργούν τα αγωνίσματα και παίζουν… Survivor. «Σκεφτόμαστε κάτι εύκολο με εμπόδια ή μια μπάλα και χωριζόμαστε σε ομάδες. Ο νικητής όμως δεν κερδίζει κάτι αλλά μόνο τη νίκη. Δεν έχουμε έπαθλο. Μια φορά κάποιοι συμμαθητές μας είχαν δώσει ένα κουλούρι στους νικητές αλλά αυτό έγινε μόνο μια φορά για πλάκα», λένε γελώντας.

Τα παιδιά βρίσκουν ενδιαφέρον το Survivor γιατί «έχει ωραία αγωνίσματα και έχουμε μάθει όλους τους παίκτες. Έχει αγωνία και πλάκα που πειράζουν ο ένας τον άλλο». Μάλιστα δηλώνουν ανοιχτά ποια ομάδα υποστηρίζουν και δεν είναι άλλη από αυτή των «Μαχητών» γιατί όπως τονίζουν «είναι καλύτεροι στα αγωνίσματα ενώ οι “Διάσημοι” περισσότερο μαλώνουν». Τελικούς νικητές του παιχνιδιού βλέπουν τον Μάριο ή τον Ντάνο.  

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γονείς και εκπαιδευτικοί δείχνουν να ανησυχούν, όχι γιατί τα παιδιά επιλέγουν να αθλούνται αλλά γιατί ταυτίζονται με ανθρώπους που συμμετέχουν σε ριάλιτι και συγχρόνως είναι επικίνδυνο να δημιουργούν στίβους μάχης με θρανία και καρέκλες.

 «Τα παιδιά επηρεάζονται όχι μόνο από την τηλεόραση αλλά και από το σχολείο. Δύσκολα μπορούμε να το αποφύγουμε. Ειδικά στην έναρξη του ριάλιτι ασχολούνταν όλη την ημέρα με αυτό. Αναφέραμε μια φορά για έναν Ορέστη και ρωτούσαν “ποιον τον Τσάνγκ” ή άκουγαν τη λέξη μάνατζερ και ρωτούσαν “τον μάνατζερ ράγκμπι;”. Στην αρχή προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε αλλά δεν τα καταφέραμε μιας και όλο το σχολείο έβλεπε το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι», δηλώνουν στην «Ε» γονείς μαθητών για να προσθέσουν ότι «δεν είναι κάτι που βλάπτει τα παιδιά άμεσα. Επί της ουσίας όμως δεν τα προσφέρει και κάτι. Σε μια εποχή που η τηλεόραση δεν έχει κάτι το προσεγμένο να δεις. Εύκολα λοιπόν οδηγούμαστε στο να παρακολουθούμε το Survivor».

Το θετικό όπως επισημαίνουν είναι πως έχει πολλά αγωνίσματα. Το αρνητικό είναι «πως γίνεται για ένα κομμάτι φαγητό πράγμα που οφείλεις να εξηγήσεις στα παιδιά σου πως δεν είναι τρόπος αυτός για να τραφείς, να αφήσεις δηλαδή τον άλλον να πεινάσει. Μόνο αν κοπιάσεις θα φας. Αν κοπιάσει και ο αντίπαλός σου θα φάει και αυτός. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα και όχι ο ανταγωνισμός για τέτοιους είδους έπαθλα».

Τα δρώμενα αναφέρουν εκπαιδευτικοί είναι τόσο αληθοφανή, ώστε εύκολα γίνεται ταύτιση. «Νέοι άνθρωποι εύκολα πείθονται ότι θα μπορούσαν να βρίσκονται στην παραλία της Καραϊβικής και να κάνουν το ίδιο. Σε αυτό παίζει ρόλο η αμεσότητα του παιχνιδιού, καθώς πρόκειται για ένα θέαμα ζωντανό και συναρπαστικό».

Όσα διαδραματίζονται στις εξωτικές παραλίες του Αγίου Δομίνικου μονοπωλούν τις συζητήσεις στις παρέες. Οι προβλέψεις για το ποιος παίκτης θα αποχωρήσει ή θα είναι ο τελικός νικητής δίνουν και παίρνουν. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει περισσότερο είναι ότι οι μικροί υποστηρικτές του ριάλιτι δεν περιορίζονται σε συζητήσεις, αλλά μεταφέρουν όλο και πιο συχνά στην πόλη όσα βλέπουν να διαδραματίζονται στις αμμουδιές της Καραϊβικής.

Η άποψη του ειδικού

Το παιχνίδι αλλά και τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν τα παιδιά σχολιάζει η ψυχολόγος MSc υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δήμητρα Παπαστεργίου. «Το survivor» λέει «είναι ένα παιχνίδι -φαινόμενο με επίδραση στην κοινωνία. Αποτελεί βασικό θέμα συζήτησης σε παρέες και social media. Η δυναμική, η ένταση, η αγωνία, το θέαμα, η επιβίωση είναι μερικοί από τους λόγους που το κοινό παρακολουθεί και ταυτίζεται».

Παράλληλα, αναφέρει τον ρόλο της οικογένειας και της εκπαίδευσης «το κοινό αποτελείται από παιδιά και εφήβους, οι οποίοι στη διεργασία διαμόρφωσης της ταυτότητάς τους, σαφώς επηρεάζονται από όλη την αδρεναλίνη, τη στρατηγική και τα ωραία σώματα. Η δημοσιότητα των παικτών και η εκρηκτικότητα των αγωνισμάτων σε συνδυασμό με την έλλειψη σωστών προτύπων σε μια κοινωνία που παραπαίει, δημιουργούν γόνιμες συνθήκες αναπαραγωγής του παιχνιδιού και ταύτισης με μαχητές και διάσημους. Ο ρόλος της οικογένειας και της εκπαίδευσης είναι κι εδώ κομβικός».

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass