ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2016-17

Χιλιάδες παιδιά δεν βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2017 20:10

«Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων, τα οποία δεν βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς», αναφέρει το Συντονιστικό Νηπιαγωγών Ελλάδας και επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία καταλήγει στο ακόλουθο –ρητορικό- ερώτημα: «Τελικά ποιοι καθορίζουν την εκπαιδευτική πολιτική» : «36.769 παιδιά αποκλείστηκαν από δομές Παιδικών Σταθμών. 84.800 παιδιά έχουν εγγραφεί με voucher (αξία τοποθέτησης – επιταγή εισόδου) σε Παιδικούς Σταθμούς(δημοτικούς και ιδιωτικούς). Οι αιτήσεις αφορούσαν 121.569 παιδιά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο το 2016-17 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 28.915 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Δεν πήραν voucher 8.180 παιδιά (3 χρόνων –έτος γέννησης 2013). Οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2013, ανήλθαν σε 94.134 παιδιά.

Συμπέρασμα; Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά 3-4 χρόνων τα οποία δεν βρίσκουν θέση στους Παιδικούς Σταθμούς, γιατί οι θέσεις καλύπτονται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στο Νηπιαγωγείο αν εφαρμοζόταν η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση .

Επισημαίνουμε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί είναι οι μοναδικές δομές αγωγής και φροντίδας στις οποίες μπορούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά 3-4 χρόνων.

Στα Νηπιαγωγεία της χώρας για το 2016-17 έχουν εγγραφεί 48.450 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012).

Στους Παιδικούς Σταθμούς έκαναν εγγραφή με voucher 18.424 παιδιά ηλικίας 4- 5 χρόνων (έτος γέννησης 2012). Δεν πήραν voucher 7.724.

Συμπέρασμα; Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών φοιτά στα δημόσια Νηπιαγωγεία της χώρας. Με την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης οι 18.424 θέσεις παιδιών 4-5 χρόνων σε Παιδικούς Σταθμούς θα μπορούσαν να έχουν δοθεί στα παιδιά 3-4 χρόνων που έχουν αποκλειστεί.

Αυτά τα 18.424 παιδιά θα μπορούσαν να έχουν εγγραφεί στα Νηπιαγωγεία της χώρας και να έχουν ίσες εκπαιδευτικές αφετηρίες με τα 48.450 παιδιά της ίδιας ηλικίας που φοιτούν τώρα στα Νηπιαγωγεία.

Απαραίτητο βέβαια, να υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για όλες τις δομές .

Ένα κράτος που έχει υπεύθυνη εκπαιδευτική πολιτική οφείλει να παρέχει εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας δεν μπορεί να συναινεί στον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς.

Η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (για τα παιδιά ηλικίας 4-6 χρόνων) για φοίτηση αποκλειστικά στα Νηπιαγωγεία, δημιουργεί σαφή πλαίσια λειτουργίας τόσο των Νηπιαγωγείων, τα οποία ανήκουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όσο και των Παιδικών Σταθμών οι οποίοι παρέχουν αγωγή, φιλοξενία και φροντίδα (για τα παιδιά ηλικίας 0-4 χρόνων).

Κάθε αναφορά (όπως αυτή της ΠΟΕ-ΟΤΑ) ότι «… θα μπει ταφόπλακα στους Παιδικούς Σταθμούς» γίνεται με δόλο και για τη δημιουργία ψεύτικων εντυπώσεων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία αποκλείονται χιλιάδες παιδιά από τους Παιδικούς Σταθμούς και υπάρχει η ανάγκη ίδρυσης και νέων Παιδικών Σταθμών.

 Δεν ξεχνάμε επίσης, τις δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη (Δεκέμβριος 2016) για την υπαγωγή αρχικά των Νηπιαγωγείων και μετέπειτα του συνόλου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Είναι προτεραιότητα τελικά για τους Δήμους η απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ!

Διεκδικούμε: Ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο)».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass