ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΑΛ Αγιάς: Μια χρονιά γεμάτη δραστηριότητες

* Τι λέει ο διευθυντής Δημ. Καρακωστόπουλος για το πρόγραμμα «Μαθητείας» που υλοποιείται φέτος

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2017 22:05

Με έναν πλούτο δραστηριοτήτων κλείνει και φέτος τη χρονιά το Επαγγελματικό Λύκειο Αγιάς.

Η καθιερωμένη εδώ και χρόνια τώρα ανοιξιάτικη διαμόρφωση και φύτευση παρτεριών στην Κεντρική πλατεία της κωμόπολης από τους μαθητές του πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ημέρες του Μαΐου.

Οι μαθητές φύτεψαν με ιδιαίτερο μεράκι και ζήλο φυτά που οι ίδιοι παρήγαγαν στο θερμοκήπιο του σχολείου στο πλαίσιο των εργαστηριακών τους ασκήσεων, δίνοντας χρώμα και ομορφιά στην πλατεία. Έσπειραν περισσότερα από χίλια φυτά, ανθοκομικά, κηπευτικά και δενδροκομικά, τα μεγάλωσαν με φροντίδα και με το τέλος των μαθημάτων τα διέθεσαν, άλλα στον Δήμο, άλλα πρόσφεραν στους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου και του Λυκείου και τα υπόλοιπα τα μοιράστηκαν μεταξύ τους για να τα φροντίσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους αυτής ενημερώθηκαν, επίσης, από μία ομάδα της κίνησης «Πελίτι» που κλήθηκε στο σχολείο για τη διατήρηση παλιών ντόπιων ποικιλιών φυτών που τείνουν να εξαφανιστούν. Η ενημέρωση τόνιζε την αξία παραγωγής αυτών των φυτών και τη χρησιμότητά τους για τον τόπο μας.

Μέσα στη χρονιά, επίσης, είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με σπουδαστές της ΣΕΛΕΤΕ Βόλου που επέλεξαν το σχολείο τους να παρακολουθήσουν μαθήματα πραγματικής τάξης και να κάνουν τις υποδειγματικές μικροδιδασκαλίες τους που είναι στις υποχρεώσεις τους για τη λήψη των πτυχίων τους.

Ακόμη, επανέλαβαν και φέτος μια όμορφη δράση που ξεκίνησε πέρυσι. Με μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό αφομοίωσαν την τεχνική της διακόσμησης λαμπάδων του Πάσχα, που ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τούς δίδαξε, και διακόσμησαν πάνω από 100 πασχαλινές λαμπάδες με ωραία σχέδια, χρώματα και στολίδια και τις διέθεσαν στην πόλη και τα χωριά της περιοχής. Έτσι, εξοικονομήθηκαν χρήματα, που διατέθηκαν επικουρικά για τις σχολικές εκδρομές, τις σχολικές εκδηλώσεις, αλλά και πέραν τούτων ο σύλλογος δώρισε μία τηλεόραση για τις διδακτικές ανάγκες στο σχολείο και διέθεσε χρηματικό ποσό για την αγορά φορητού υπολογιστή.

Η σχολική σύμβουλος 11ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Άρτεμις Παπαδημητρίου, σε συνεργασία με τον Δημήτριο Αδάμο, εκπαιδευτικό του ΕΠΑΛ, διοργάνωσαν πρόγραμμα ενδοσχολικής επιμόρφωσης, με θέμα «Πρόσληψη σχολικής βίας και επίλυσης συγκρούσεων στο σχολείο μέσω της μεθόδου των 6 Σκεπτόμενων Καπέλων του Edward de Bono». Πραγματοποιήθηκε στον χώρο της σχολικής μονάδας και το παρακολούθησαν μαθητές της Β΄ και της Γ΄ Τάξης. Στόχος της επιμόρφωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση των μαθητών στην αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού μέσω της εν λόγω μεθόδου, η οποία είναι μέθοδος σφαιρικής προσέγγισης και επίλυσης ενός προβλήματος ή λήψης απόφασης από ένα άτομο ή μία ομάδα.

Για το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας που εκπονήθηκε την τρέχουσα σχολική χρονιά από μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στο σχολείο», αυτοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά τα διαλείμματα στο κυλικείο του σχολείου. Επίσης, ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς, υποπυραγός Αλέξιος Πάτσης, ενημέρωσε τους μαθητές για το έργο του πυροσβεστικού σώματος. Ακόμα, εκτενής αναφορά έγινε στους κινδύνους που διατρέχουν, καθώς και στους τρόπους πρόληψης, αποφυγής και αντιμετώπισης σχολικών και μη ατυχημάτων. Στο τέλος, ανάρτησαν τα συμπεράσματά τους σε ιδιοκατασκευασμένο πίνακα (stand) στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Στο εργαστηριακό μάθημα «Γεωργικές Εγκαταστάσεις», οι μαθητές έκαναν ξύλινες κατασκευές στον αύλειο χώρο του σχολείου (πέργκολα και δύο παγκάκια), το κόστος της προμήθειας των υλικών ανέλαβε να καλύψει ο Δήμος Αγιάς. Οι συγκεκριμένες κατασκευές σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από μαθητές του τομέα Γεωπονίας με την εποπτεία των καθηγητών τους.

Οι μαθητές της Α΄ τάξης, μετά από συζήτηση, διαπίστωσαν την άγνοιά τους σχετικά με τις προσωπικότητες των οποίων τα ονόματα έχουν δοθεί στις οδούς της Αγιάς. Αλλά και κατόπιν έρευνας, που ακολούθησε, με ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε γενικότερη άγνοια του πληθυσμού και ταυτόχρονα επιθυμία του να έχει μια τράπεζα σχετικών πληροφοριών. Από συζητήσεις μεταξύ τους, αλλά και με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα κατέληξαν στο θέμα της εργασίας τους στο πλαίσιο του μαθήματος Ζώνη Δημιουργικών Δραστηριοτήτων: «Σημαντικές προσωπικότητες της Αγιάς και της Θεσσαλίας, η ζωή και το έργο τους». Τα ιστορικά και βιογραφικά στοιχεία, που οι μαθητές μάζεψαν από ποικίλες πηγές, συγκεντρώθηκαν σε μια εργασία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του σχολείου, ώστε να είναι στη διάθεση του κάθε Αγιώτη, αλλά και του κάθε επισκέπτη της.

Για τα εργαστηριακά μαθήματα «Περιβάλλον και Γεωργία» του τομέα Γεωπονίας καλλιεργήθηκαν δειγματοληπτικά χειμερινά και ανοιξιάτικα ψυχανθή, χορτοδοτικά ψυχανθή, καθώς και σιτηρά. Τα συγκεκριμένα είδη φυτών ευδοκιμούν στον Ελλαδικό χώρο και, ειδικότερα, στην περιοχή της Θεσσαλίας, και η καλλιέργειά τους έγινε σε υπαίθρια δοκιμαστική επιφάνεια. Τους σπόρους προμηθεύτηκαν από ιδιώτες, γεωπονικά καταστήματα, ερευνητικά κέντρα, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, σε πειραματικό και δειγματοληπτικό επίπεδο καλλιεργήθηκε το σύνολο σχεδόν των ψυχανθών (κτηνοτροφικά και εδώδιμα φυτά), όπως ποικιλίες μπιζελιού, βίκου και φακής, κουκιά, λούπινο, λαθούρι, φασόλι, αρακάς, ρεβίθι, σόγια κ.α, χορτοδοτικά σιτηρά και ψυχανθή (σόργος, μηδική, τριφύλλι), χειμερινά σιτηρά (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, τριτικάλε, δίκοκκο σιτάρι, ελαιούχα φυτά (ηλίανθος, σουσάμι) κ.α. Οι επεμβάσεις και παρατηρήσεις στις πειραματικές επιφάνειες στόχευαν στην εξαγωγή συμπερασμάτων χρήσιμων στη γεωργική πράξη, διατηρώντας κάποιες παραμέτρους σταθερές (ελεγχόμενες μεταβλητές) και διαφοροποιώντας ανά διαστήματα κάποιες άλλες προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες επιπτώσεις στην εξελικτική πορεία των φυτών.

Οι παρατηρήσεις – συμπεράσματα αφορούν, αρχικά, στην πυκνότητα σποράς, όπου στα κτηνοτροφικά φυτά (μπιζέλι, βίκος) και στο σιτάρι διαπιστώθηκε ότι σε κανονική σπορά (16 σπόροι σε επιφάνεια 20χ20 cm) υπήρξε καλύτερη ανάπτυξη φυτών με μικρή διαφορά σε σχέση με την πυκνή σπορά (24 σπόροι σε επιφάνεια 20χ20 cm). Κατόπιν, στη χημική λίπανση, όπου η υπερβολική δόση λιπασμάτων (151515) σε ψυχανθή (μπιζέλι, λούπινο, τριφύλλι, φακή, μηδική, ρεβίθι) δεν βοήθησε στην ομαλή ανάπτυξή τους σε αντίθεση με το κουκί όπου υπήρξε κανονική εξέλιξη. Η οργανική και η οργανοχημική λίπανση (επεξεργασμένο προϊόν ελληνικής εταιρείας) σε συνδυασμό με υδατοδιαλυτή χημική λίπανση φαίνεται να επιδρά θετικά στην ανάπτυξη των φυτών. Τέλος, στην οξύτητα του εδάφους, όπου το όξινο έδαφος (χορήγηση S) δεν επηρέασε τη φυτρωτικότητα και την ανάπτυξη των φυτών σκληρού σιταριού σε σχέση με το έδαφος μάρτυρα όπου τα φυτά είχαν παρόμοια εξέλιξη. Αντίθετα, σε αλκαλικό έδαφος (χορήγηση ασβέστη) υπήρξε πολύ χαμηλό ποσοστό φυτρωτικότητας, αλλά και καχεκτική ανάπτυξη φυτών.

Επιπλέον, στόχοι του τομέα τα επόμενα χρόνια είναι η καλλιέργεια νέων ειδών – ποικιλιών φυτών και η εξέλιξή τους στο περιβάλλον της περιοχή Αγιάς, καθώς επίσης και διάφοροι πειραματισμοί στο πλαίσιο μιας πιο εμπεριστατωμένης έρευνας, ικανής να δώσει χρήσιμες συμβουλές και απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν στη γεωργική πράξη.

H «ΜΑΘΗΤΕΙΑ» ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΑΓΙΑΣ

Με την έναρξη του θεσμού της «Μαθητείας» από την Πολιτεία, το σχολείο ανταποκρίθηκε και δημιουργήθηκε ένα τμήμα αποφοίτων, προσφέροντας σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα για την πρώτη έμμισθη επαφή με την εργασία και το εργασιακό περιβάλλον του κάθε αντικειμένου που διδάχθηκαν στο σχολείο. Σημαντικά βοήθησε σ’ αυτό και ο Δήμος που αποδέχθηκε τις θέσεις εργασίας που ζητήθηκαν για τους μαθητευόμενους αποφοίτους του ΕΠΑΛ.

 Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον διευθυντή του σχολείου κ Δημήτρη. Καρακωστόπουλο τι είναι η «Μαθητεία» στα ΕΠΑΛ και μας απάντησε «Tο Επαγγελματικό Λύκειο προσφέρει πλέον δύο κύκλους σπουδών. Τον δευτεροβάθμιο, που ανήκει στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, και το “Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας”, που αποτελεί μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών, ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και είναι προαιρετικό. Ως “Μαθητεία” ορίζεται το εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο ο μαθησιακός χρόνος εναλλάσσεται μεταξύ χώρου εργασίας και εκπαιδευτικής δομής. Ο μαθητευόμενος συνδέεται µε συμφωνητικό “Μαθητείας” µε τον εργοδότη, λαμβάνει αμοιβή ή επίδομα, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, και έχει ασφαλιστική κάλυψη. Η “Μαθητεία” υλοποιείται με βάση πρόγραμμα μάθησης το οποίο επιμερίζεται στον χώρο εργασίας και στην εκπαιδευτική δομή. Ο εργοδότης αναλαμβάνει να παράσχει στον μαθητευόμενο εκπαίδευση, σύμφωνα με καθορισμένο πρόγραμμα, το οποίο, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα μάθησης στην εκπαιδευτική δομή, οδηγεί σε πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων που απέκτησε ο μαθητευόμενος και οδηγεί σε συγκεκριμένο επάγγελμα. Κατά την άμεση εφαρμογή του “Μεταλυκειακού έτους – τάξης Μαθητείας” στην Ελλάδα εφαρμόζεται το δυικό σύστημα εκπαίδευσης (μαθητείας) με διάρκεια 9 μηνών και περιλαμβάνει α) μαθητεία με εκπαίδευση στον χώρο εργασίας και β) μαθήματα ειδικότητας και προπαρασκευαστικά μαθήματα πιστοποίησης στη σχολική μονάδα, αντίστοιχα. Την ευθύνη υλοποίησης του “Μεταλυκειακού έτους  τάξης Μαθητείας”, έχει το ΕΠΑ.Λ. ή το Ε.Κ.».

Για το ποια είναι η προϋπόθεση εγγραφής στο «Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας» μας είπε πως «είναι το απολυτήριο και το πτυχίο του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών του ΕΠΑΛ, καθώς και παλαιότερων τύπων σχολείων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ισότιμων με το ΕΠΑΛ», ενώ στην απορία μας τι είδους εκπαίδευση παρέχεται μας εξήγησε πως «δίδεται ενισχυτική εργαστηριακή εκπαίδευση συνολικής διάρκειας 200 ωρών. Το πρόγραμμα αυτό διδάσκεται μία μέρα την εβδομάδα για 7 διδακτικές ώρες από εκπαιδευτικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και πρόγραμμα εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας διάρκειας 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο κατ’ ελάχιστον σε 4 ημέρες».

Για όλα αυτά, βέβαια, κι αυτό είναι ίσως το ωραίο για τον μαθητευόμενο, η αμοιβή ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης στον χώρο εργασίας. Σύμφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, αμείβονται µε ημερομίσθιο ίσο προς το 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ), δηλαδή µε 17,12 ευρώ.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass