ΖΗΤΑ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ:

Επιστροφή των βιβλίων από τους μαθητές

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2017 16:17

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών αναφέρει σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επιστροφή των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές στα σχολεία τους: «Απόλυτα θετική είναι η ενέργεια του Υπουργείου Παιδείας για να επιστρέφουν οι μαθητές τα σχολικά βιβλία. Αλλά απαιτείται – όπως σε κάθε ενέργεια στην εκπαίδευση – ένα συγκεκριμένο σχέδιο με συστηματικότητα και μεθοδικότητα και να μην αποτελεί μια πρωτοβουλία του «φαίνεσθαι» και της προχειρότητας, μόνιμα χαρακτηριστικά στοιχεία της άσκησης της εκπαιδευτικής πολιτικής από τη σημερινή ηγεσία.

Η επιστροφή των σχολικών βιβλίων έπρεπε να είναι βασικό μέλημα της πολιτείας εδώ και δεκαετίες πολλές. Δεν μπορεί να νοηθεί η μια και έξω χρήση των σχολικών εγχειριδίων για πολλούς λόγους.

Καμιά χώρα της Ευρώπης δεν έχει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς. Αντίθετα, οι μαθητές επιστρέφουν τα βιβλία - και αν θέλουν να τα κρατήσουν πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο – και τα επαναχρησιμοποιούν περίπου 4 – 5 χρόνια ή τα ανακυκλώνουν συστηματικά ανάλογα με την κατάστασή τους. Σε άλλες χώρες υπάρχει το καθεστώς των «πολλαπλών βιβλίων» και η αγορά τους από το εμπόριο - και είναι η επιλογή υπόθεση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και φυσικά τα βιβλία αυτά ανήκουν στους μαθητές.

Η μη επιστροφή και η καταστροφή και το πέταμα – κατά κανόνα – των σχολικών βιβλίων καταδεικνύουν συγκεκριμένα αρνητικά στοιχεία, που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως παρακμιακά. Σε όχι και πολύ παλιούς καιρούς είχαμε και το κάψιμο των βιβλίων. Άραγε είχαν αναρωτηθεί οι μαθητές μας ποιοι έχουν συνδεθεί με το κάψιμο των βιβλίων και τι εξέφραζε;

Πρέπει να τελειώνουμε με ένα πρόβλημα που αντιδιαπαιδαγωγεί και τις επόμενες γενιές των μαθητών. Είναι πρόβλημα απόλυτα εκπαιδευτικό και κοινωνικό και ενδιαφέρει όλους μας.

Η εν λόγω απαξιωτική στάση των μαθητών μας στα σχολικά βιβλία έχει τις εξής όψεις:

Εκφράζει μια μορφή αποδοκιμασίας ίσως και ένα μίσος για το βασικό εργαλείο του σχολείου και αυτό διαμορφώνει στη συνέχεια μια υποκουλτούρα που απλώνεται και ως δείγμα «μαγκιάς».

Υπονομεύει ευθέως τη σχολική λειτουργία και απαξιώνει τον παιδαγωγικό ρόλο των εκπαιδευτικών.

Μεταφέρει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η σχέση των μαθητών, των νέων και των αυριανών πολιτών με το βιβλίο είναι σχέση στενά χρησιμοθηρική και σε κάθε περίπτωση δεν είναι σχέση γνώσης και μόρφωσης, γιατί πολύ απλά η σχέση μας με τη γνώση ή είναι σχέση ζωής ή απλά δεν υπάρχει».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass