ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

Ένας «σύμμαχος» στη δοκιμασία των εξετάσεων

Δημοσίευση: 03 Ιουν 2017 21:50
Από αύριο Κυριακή, έως και τις 25 Ιουνίου, θα λειτουργεί η γραμμή ψυχολογικής στήριξης των υποψηφίων. Πρόκειται για μια ιδέα της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης που υλοποιούν τα Νοσοκομεία της Λάρισας (φωτ. αρχείου) Από αύριο Κυριακή, έως και τις 25 Ιουνίου, θα λειτουργεί η γραμμή ψυχολογικής στήριξης των υποψηφίων. Πρόκειται για μια ιδέα της περιφερειακής διευθύντριας Εκπαίδευσης που υλοποιούν τα Νοσοκομεία της Λάρισας (φωτ. αρχείου)

Άγχος, μια λέξη που περιγράφει τα συναισθήματα ανησυχίας, νευρικότητας, φόβου που συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα. Μέχρι ένα βαθμό το άγχος είναι παραγωγικό και λειτουργικό μιας και κινητοποιεί το άτομο, το κάνει να είναι δημιουργικό και σε εγρήγορση. Όταν όμως τα όρια ξεπεραστούν τότε αποτελεί εχθρό.

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Όσο πλησιάζει εκείνη η μέρα το άγχος των εφήβων κορυφώνεται. Αποτελεί εχθρό των μαθητών και έχει να κάνει κυρίως από αρνητικές σκέψεις που σχετίζονται με τον φόβο της αποτυχίας. «Το πιο συνηθισμένο είναι οι καλοί μαθητές παραμονές της εξέτασης από το άγχος τους να νομίζουν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα, ότι δεν θυμούνται τίποτα παρά την καλή προετοιμασία τους», σχολιάζει ο αναπληρωτής διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Δημήτρης Λιόλιος με αφορμή την έναρξη της γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων.

Παράλληλα, οι έφηβοι ανησυχούν για τη διαδικασία της εξέτασης και σκέφτονται πως αν αποτύχουν θα απογοητεύσουν τους γονείς «αντιμετωπίζουν την αποτυχία ως πένθος, και χρειάζονται υποστήριξη. Για τον λόγο αυτό σκεφτήκαμε ότι η γραμμή υποστήριξης θα πρέπει να λειτουργεί και μετά την ολοκλήρωση των γραπτών εξετάσεων δηλαδή μέχρι και τις 25 Ιουνίου», προσθέτει.

Εξάλλου στην ελληνική κοινωνία τα παιδιά μεγαλώνουν με την αντίληψη ότι πρέπει να εισέλθουν οπωσδήποτε σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, για να τους θεωρεί το κοινωνικό σύνολο επιτυχημένους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν την αποτυχία.

Η πρόταση για τη γραμμή υποστήριξης είχε γίνει από την περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας, ανάλογες ήταν οι σκέψεις και από τη Διοίκηση του ΓΝΛ και η λειτουργία της ξεκινά από αύριο Κυριακή. «Θα λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 8 το απόγευμα από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που την επιστημονική υποστήριξη έχει η παιδοψυχίατρος Χριστίνα Βακάλη και τις υπόλοιπες ώρες, όπως και τα Σαββατοκύριακα, γονείς και μαθητές θα απευθύνονται στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, διευθυντής της οποίας είναι ο επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Κωνσταντίνος Μπονώτης». Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι εν λόγω υπηρεσίες θα είναι διαθέσιμες για τηλεφωνική και δια ζώσης υποστήριξη, εφόσον χρειαστεί. «Όλο το 24ωρο οι γονείς θα έχουν τη δυνατότητα, αν κρίνεται αναγκαίο να αναζητήσουν τη συνδρομή των ειδικών».

Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια ενδυνάμωσης των υποψηφίων ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων και δεδομένου του ιδιαίτερου άγχους που βιώνουν οι μαθητές. Το έντονο και μη ελεγχόμενο άγχος που μπορεί να συνοδεύεται από σωματικές ενοχλήσεις και ψυχολογικές διαταραχές.

ΒΑΘΙΕΣ ΕΙΣΠΝΟΕΣ…

Οι γιατροί συστήνουν για τους αγχωμένους μαθητές να ρυθμίζουν την αναπνοή τους. «Πάρτε δέκα βαθιές αργές εισπνοές φέρτε στο μυαλό σας μια γαλήνια εικόνα, μια ανάμνηση ή εικόνα ενός μέρους που σας φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Οραματιστείτε αυτή την εικόνα κάθε φορά που αγχώνεστε και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το χιούμορ βοηθάει στις αρνητικές σκέψεις, βρείτε την ευκαιρία να γελάσετε, να δείτε αστεία βίντεο, να διαβάσετε κόμικς», αναφέρουν για να προσθέσουν ότι «οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένα εισιτήριο, χαρίζουν εφόδια αλλά δεν καθορίζουν σε αποκλειστικότητα τη ζωή, το μέλλον και την επαγγελματική εξέλιξη του ανθρώπου».

Ειδικότερα, οι μαθητές της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα μπορούν να απευθύνονται από τις 4 Ιουνίου έως και τις 25 Ιουνίου στις εξής Υπηρεσίες: Κέντρο Ψυχικής Υγείας για τις καθημερινές (6, 7, 8, 9 και 12, 13, 14, 15, 16 και 19, 20, 21, 22, 23 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2410-669221.

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας για τις αργίες (4, 5 και 10,11 και 17,18 και 24, 25 Ιουνίου) στο τηλέφωνο 2413-501041.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass