ΣΤΟ 20% Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Συγκρούσεις εφήβων - ενηλίκων»…στην πρεμιέρα των πανελληνίων

* Αυλαία σήμερα με Έκθεση για τους υποψηφίους Γενικών Λυκείων

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2017 22:20

Με την αστυνομική ταυτότητα, το δελτίο συμμετοχής και το στυλό στο χέρι, ήρθαν χθες …αντιμέτωποι με τις «παραινέσεις του πατέρα», οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων, την πρώτη μέρα των πανελλήνιων εξετάσεων, στο μάθημα της έκθεσης (Νέα Ελληνική γλώσσα).

Σε κείμενο του Έλληνα λογοτέχνη Γιώργου Θεοτοκά και κορυφαίου διανοητή της γενιάς του ’30, από το βιβλίο του «Στοχασμοί και θέσεις», κλήθηκαν να εξεταστούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους, όσον αφορά στις συγκρούσεις μεταξύ εφήβων και ενηλίκων στο οικογενειακό περιβάλλον και στους τρόπους που θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι εντάσεις.

Το θέμα κρίνεται «βατό», αφού άλλωστε αποτελεί την καθημερινότητα στη ζωή των εφήβων και ως εκ τούτου μπορούν να απλώσουν τις σκέψεις τους και την άποψή τους …βιωματικά!

Χθες στα δύο εξεταστικά κέντρα της Λάρισας, στο 1ο και στο 7ο Επαγγελματικό Λύκειο, προσήλθαν 299 υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την αποχή να αγγίζει το 20%.

Αναλυτικότερα για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις είχαν δηλώσει συμμετοχή, 375 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων της Λάρισας, εκ των οποίων οι 192 στο 1ο εξεταστικό κέντρο και 183 στο 2ο εξεταστικό κέντρο, ενώ τελικά στα θρανία κάθισαν χθες 164 και 135 υποψήφιοι αντίστοιχα.

ΣΤΟ 1ο ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αμήχανα χαμόγελα και «πειράγματα», οι υποψήφιοι στο 1ο εξεταστικό κέντρο Λάρισας, περίμεναν τον χτύπο του κουδουνιού, στο προαύλειο του σχολείου.

Διακριτικά σε διάφορα σημεία της αυλής, στέκονταν με την ίδια αγωνία και κάποιοι γονείς, πολλοί εκ των οποίων είχαν μεταφέρει τα παιδιά τους στο εξεταστικό κέντρο από άλλες πόλεις του νομού.

Τα παιδιά καλωσόρισαν, λίγο πριν την έναρξη της εξέτασης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης και ο διευθυντής του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας κ. Μπουρουτζήκας, ενθαρρύνοντας την προσπάθειά τους.

«Είναι ένας μεγάλος σταθμός στη ζωή σας, αλλά όχι ο τελευταίος. Να τον αντιμετωπίσετε με σοβαρότητα και αισιοδοξία… Καλή τύχη στην επίτευξη των ονείρων σας…» ανάφερε μεταξύ άλλων σε χαιρετισμό της η κ. Αναστασοπούλου, ενώ και ο κ. Καψάλης επεσήμανε: «Να κάνετε ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορεί… Να θυμάστε ότι δεν είναι η τελευταία ευκαιρία, πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες…», σε μια προσπάθειά του να ηρεμήσει το άγχος τους.

Η «ΣΚΥΤΑΛΗ» ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Τη «σκυτάλη» παίρνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων, επίσης με το μάθημα της έκθεσης (Νέα ελληνική γλώσσα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στην πόλη της Λάρισας οι υποψήφιοι γενικών Λυκείων, είναι 2.443 άτομα. Εξ αυτών οι 1.923 είναι φετινοί απόφοιτοι λυκείου και οι 520 απόφοιτοι άλλων χρόνων. Θα διαγωνιστούν σε 25 εξεταστικά κέντρα.

Στους 5.751 ανέρχονται οι υποψήφιοι γενικών λυκείων σε όλη τη Θεσσαλία, εκ των οποίων οι 4.417 της φετινής σχολικής χρονιάς και οι 1.334 προηγούμενων ετών.

Ακολουθούν οι υποψήφιοι Επαγγελματικών Λυκείων, με το μάθημα των μαθηματικών (άλγεβρα), αύριο Πέμπτη 8 Ιουνίου.

Ο ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ο βουλευτής Λάρισας, του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νικ. Παπαδόπουλος, δηλώνει:

«Οι Πανελλήνιες Εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον στη ζωή των νέων, καθώς είναι μία από τις πρώτες ‘‘μάχες’’ που δίνουν στη ζωή τους. Αυτές τις μέρες απαραίτητα εφόδια είναι η υπομονή, η ψυχραιμία, η αφοσίωση στον στόχο τους και η ελπίδα.

Οι μαθητές/τριες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι αγώνες για τη διεκδίκηση κάθε αγαθού δεν σταματούν ποτέ, πόσο μάλλον ο αγώνας για την κατάκτηση της γνώσης, η οποία θέτει τα θεμέλια για την απόκτηση καινούργιων εμπειριών και τη διεύρυνση νέων οριζόντων στη ζωή τους και στο μέλλον του τόπου μας.

Για τον λόγο αυτό, βασική μέριμνα της Κυβέρνησης είναι ένα δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένο δημοκρατικό σχολείο με αναμόρφωση του Λυκείου ώστε να αποτελεί στήριγμα για τους μαθητές αλλά και για τους γονείς που επενδύουν τόσο ψυχολογικά όσο και οικονομικά στον αγώνα για τη μόρφωση. Θέλουμε να έχουν όλοι δικαίωμα πρόσβασης σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης.

Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία και καλή δύναμη σε όλους τους υποψηφίους που δίνουν τον δικό τους αγώνα, των Πανελληνίων εξετάσεων.»

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με αφορμή την έναρξη των Πανελληνίων Εξετάσεων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στους μαθητές και τις μαθήτριες όλης της χώρας, που ξεκινούν σήμερα τις Πανελλήνιες εξετάσεις, εύχομαι καλή επιτυχία.

Ο ανηφορικός δρόμος της σχολικής διαδρομής φτάνει στο τέλος του.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό για τη ζωή τους και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Με αισιοδοξία, ηρεμία και πίστη στις δυνατότητές τους, καλούνται να δώσουν μια μάχη γνωρίζοντας ότι θα τους περιμένουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες ακόμη.

Ας είναι αυτός ο σταθμός, η πρώτη πετυχημένη πρόβα στο έργο της ζωής. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η αυλαία τώρα ανοίγει.

Και πάλι καλή επιτυχία».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΛΕΛΕΡ

Με αφορμή την έναρξη των πανελληνίων εξετάσεων, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος, δηλώνει: «Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές. Με τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ολοκληρώνεται μια δύσκολη προσπάθεια χρόνων τόσο για σας, όσο και για τους εκπαιδευτικούς που κάτω από δύσκολες συνθήκες επιτελούν με ευσυνειδησία το έργο τους αλλά και για τους γονείς σας που στήριξαν όλο αυτό το διάστημα τον καθημερινό σας αγώνα.

Εγώ προσωπικά αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κιλελέρ σας ευχόμαστε καλή δύναμη και η επιτυχία που τόσο προσδοκάτε να έλθει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων. Ευχόμαστε όλες και όλοι να ανταμειφθείτε για τους κόπους σας και σας συγχαίρουμε, ούτως ή άλλως, για την προσήλωση στον στόχο σας.

Σε μια τόσο δύσκολη όσο και κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, η Παιδεία και η γνώση είναι η λύση. Είστε η προσδοκία για την πατρίδα μας. Εσείς που θα παλέψετε για ένα καλύτερο αύριο. Η ελπίδα μας για το μέλλον επαφίεται κυρίως στα δικά σας χέρια. Η χώρα μας, ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη νέους ανθρώπους με κατάρτιση, δημιουργικότητα και φρέσκια οπτική. Η εισαγωγή σας στα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς βέβαια να είναι η μόνη, αποτελεί μια καλή αφετηρία για να προικισθείτε με αυτά τα προσόντα.

Όσοι δεν κατορθώσετε να εισαχθείτε σε σχολές της αρεσκείας σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί να χάθηκε μια μάχη αλλά όχι ο πόλεμος. Στη ζωή σάς περιμένουν πολλές και σημαντικές ευκαιρίες. Αρκεί να συνεχίσετε να ονειρεύεστε και να στοχεύετε ψηλά».

O ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ

Με την ευκαιρία της έναρξης των Πανελλήνιων εξετάσεων ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Είναι και αυτή μία μεγάλη μάχη της ζωής σας την οποία καλείστε να δώσετε.

 Να γνωρίζετε ότι η προσπάθεια και ο κόπος σας θα ανταμειφθούν. Με δύναμη, θάρρος και αυτοπεποίθηση θα υπάρξουν σίγουρα καλά αποτελέσματα.

Ως Δήμαρχος η σκέψη μου θα είναι μαζί σας σε αυτήν την σημαντική στιγμή της ζωής σας που προσπαθείτε και αγωνίζεστε για το μέλλον σας.

Από καρδιάς καλή επιτυχία σε όλες και όλους σας και να δικαιωθούν οι κόποι και οι προσπάθειές σας».

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών Λάρισας (ΠΕΚ) σε μήνυμά της προς του μαθητές, αναφέρει: «Αγαπητοί μαθητές, αγαπητές μαθήτριες.

Σας ευχόμαστε «Καλή επιτυχία» στον δύσκολο αγώνα που δίνετε. Να γίνουν αυτές οι εξετάσεις η αφετηρία για δημιουργική επαγγελματική εξέλιξη, για προσωπική και κοινωνική ολοκλήρωση, για μια ισχυρή σχέση σας με την παιδεία και τη μόρφωση.

Να έχετε αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα. Οι πανελλαδικές είναι ένα πέρασμα για τη νέα φάση της ζωής σας, ένα παράθυρο που το επιλέγετε ελεύθερα και συνειδητά για να ανοίξουν οι ορίζοντές σας. Είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι αυτό που θα καθορίσει την όλη πορεία σας και γι’ αυτό δεν πρέπει να τις δραματοποιούμε. Δεν είναι μια έφοδος στην επιτυχία αλλά μια και μόνο μάχη από τις πολλές μάχες που θα δώσετε.

Η ισχυρή σχέση σας με τη γνώση και η διαρκής και συστηματική προσπάθεια που θα κάνετε σ’ όλη τη ζωή σας στην Επιστήμη και στην Τέχνη είναι τα ανοιχτά πεδία που θα σας χαρίσουν τις φιλοδοξίες σας και τα όνειρά σας. Να πιστέψετε στον κόσμο των Γραμμάτων, να λατρέψετε την Παιδεία και τη Μόρφωση, γιατί είναι ο μόνος στέρεος δρόμος για την αυτοπραγμάτωσή σας».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass