ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΑ ΧΘΕΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Μαθηματικά για «γερά μυαλά» και Αρχαία απαιτητικά

* Διαγωνίστηκαν σε Πλάτωνα και Ισοκράτη οι υποψήφιοι Ο.Π. ανθρωπιστικών σπουδών * ΕΜΕ: «Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν πολύ καλή γνώση της ύλης των μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων»

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 22:50

Δύσκολα τα Μαθηματικά, απαιτητικά τα Αρχαία, είναι οι γενικές εκτιμήσεις μαθηματικών και φιλολόγων, αντίστοιχα, για τα θέματα, στα οποία διαγωνίστηκαν χθες, στις πανελλήνιες εξετάσεις, οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων, των ομάδων προσανατολισμού θετικών σπουδών, σπουδών οικονομίας και πληροφορικής καθώς και ανθρωπιστικών σπουδών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά «χαρακτηρίζονται ποιοτικά και απαιτητικά, καλύπτουν ευρύ φάσμα της ύλης και απευθύνονται σε καλά προετοιμασμένους υποψηφίους. Το διδαγμένο κείμενο, συνδύαζε αποσπάσματα από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και πέραν της ερώτησης που ζητούσε τη μετάφραση, συνοδευόταν από τρεις ερμηνευτικές ερωτήσεις ενώ υπήρχε και ερώτηση τύπου σωστό-λάθος, από την Εισαγωγή, καθώς και λεξιλογικές ερωτήσεις. Το αδίδακτο κείμενο ήταν ένα απόσπασμα από τον Φίλιππο του Ισοκράτη και συνοδευόταν από τις κλασικές ερωτήσεις μετάφρασης, γραμματικής και συντακτικού».

Αντίστοιχα, για τα μαθηματικά η ΟΕΦΕ, σχολιάζει: «Τα θέματα των μαθηματικών προσανατολισμού είναι διατυπωμένα με σαφήνεια αλλά δεν έχουν μεγάλο εύρος στην εξεταστέα ύλη. Εστιάζονται σε περιορισμένο μέρος της ύλης με επανάληψη ομοίων ερωτημάτων.

Είναι ιδιαίτερα απαιτητικά ως προς το περιεχόμενο, πιεστικά ως προς τον χρόνο, και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους και ψύχραιμους μαθητές που έχουν εμπεδώσει σε βάθος την ύλη όλων των τάξεων, από το γυμνάσιο ως το λύκειο».

Την ίδια άποψη έχει και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ), η οποία σχολιάζοντας τα θέματα αναφέρει: «Καλύπτεται μεγάλο μέρος της ύλης όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις.

Ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή διαπραγμάτευση των θεμάτων, παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Η διάρθρωση των ερωτημάτων δεν είχε την απαιτούμενη κλιμάκωση στο θέμα Γ. Οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν πολύ καλή γνώση της ύλης των Μαθηματικών των προηγούμενων τάξεων. Τα θέματα ήταν σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά».

Επίσης, ο πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος της Ε.Μ.Ε. και επί σειρά ετών επόπτης των Μαθηματικών στο Βαθμολογικό Κέντρο του Ν. Λάρισας κ. Ανδρέας Μαργαρίτης, δηλώνει στην «Ε»: «Τα σημερινά θέματα επιβεβαιώνουν τον επίμονο ισχυρισμό της οργανωμένης επιστημονικής κοινότητας των Μαθηματικών. Ότι δηλαδή το γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών εκτείνεται και πέραν της " επακριβώς οριοθετημένης" ύλης της τελευταίας τάξης του Λυκείου.

Και αυτό βέβαια προξενεί συχνά αιφνιδιασμό στη μαθητική κοινότητα, που προφανώς δεν διαθέτει πάντα την αναγκαία υποδομή και τους κατάλληλους " μηχανισμούς υποδοχής και τεκμηρίωσης".

Το μάθημα απαιτεί λοιπόν συνέπεια και συνέχεια στη γνώση, εξάσκηση στην κρίση , στη λήψη αποφάσεων και  στη χάραξη στρατηγικής και ασφαλώς και ειδικές δεξιότητες που έχουν εγκαταστήσει τα Μαθηματικά στην κορυφή της πυραμίδας των θετικών επιστημών».

Σήμερα Σάββατο, εξετάζονται οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ, σε μαθήματα ειδικότητας, ανάλογα με τον τομέα σπουδών τους και συγκεκριμένα στα εξής: Τεχνολογία υλικών, Στοιχεία ανατομίας φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης (ΑΟΔ), Στοιχεία Μηχανών, Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.

Μεθαύριο Δευτέρα 12 Ιουνίου, οι υποψήφιοι Γενικών Λυκείων των ομάδων προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, θετικών σπουδών και σπουδών οικονομίας και πληροφορικής, εξετάζονται αντίστοιχα στα εξής: Ιστορία, Φυσική, Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΛΥΣΗ

Ενδεικτικές απαντήσεις των χθεσινών θεμάτων στα Μαθηματικά, από την ΟΕΦΕ:

MAUHMATIKA APANTHSEIS 1MAUHMATIKA APANTHSEIS 2

MAUHMATIKA APANTHSEIS 3

MAUHMATIKA APANTHSEIS 4

MAUHMATIKA APANTHSEIS 5

MAUHMATIKA APANTHSEIS 6

MAUHMATIKA APANTHSEIS 7

MAUHMATIKA APANTHSEIS 8

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass