ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Απλήρωτοι 400 Λαρισαίοι μαθητές της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ

• «Είναι χρήματα που τα έχουμε μεγάλη ανάγκη» λένε στην «Ε» οι μαθητές • «Έχουμε κάνει την προετοιμασία και περιμένουμε τα κεντρικά» απαντά η διευθύντρια

Δημοσίευση: 25 Ιουν 2017 22:15

Απλήρωτοι από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα παραμένουν εκατοντάδες νεαροί Λαρισαίοι που επέλεξαν να φοιτήσουν στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για εφήβους και ενήλικες από 17-23 ετών που επέλεξαν να συνδυάσουν τη θεωρητική εκπαίδευση με οικονομικές απολαβές αλλά όσον αφορά στο δεύτερο φαίνεται πως δοκιμάζεται η υπομονή τους το τελευταίο διάστημα.
Για κάθε ημέρα εργασίας λαμβάνουν 17 ευρώ. Τα 6 ευρώ από τους εκάστοτε εργοδότες, κάτι που συμβαίνει χωρίς προβλήματα, όμως τα υπόλοιπα 11 ευρώ από τον ΟΑΕΔ δεν έχουν φτάσει στις τσέπες τους.
Οι μαθητές εξέφρασαν την αγωνία τους στην «Ε» λέγοντας πως είναι ένα ζήτημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο (σ.σ.: η καθυστέρηση) και πως είναι χρήματα που δικαιούνται και έχουν μεγάλη ανάγκη. Από την πλευρά της η διεύθυνση των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ απάντησε πως είναι θέμα που αφορά στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, αλλά εξέφρασε την πίστη της πως θα λυθεί σύντομα.
Μαθητεία είναι το σύστημα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση και παράλληλη πρακτική άσκηση. Παράλληλα με την εκπαίδευση στο Σχολείο οι μαθητές εντάσσονται σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για το οποίο οι μαθητές αμείβονται, ασφαλίζονται από τον εργοδότη τους και τυγχάνουν άλλων παροχών, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ.
Κατά την έναρξη της πρακτικής άσκησης μεταξύ εργοδότη, μαθητή και Σχολείου υπογράφεται Συμφωνητικό Μαθητείας. Οι πρακτικά ασκούμενοι μαθητές αμείβονται, σε όλα τα εξάμηνα σπουδών, με ποσοστό 75% επί του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (22,83 ευρώ), ήτοι 17,12 ευρώ ανά ημέρα πρακτικής άσκησης (6 από εργοδότη και τα υπόλοιπα από ΟΑΕΔ).
«Είναι ένα ζήτημα που για κάποιους μπορεί να μην φαίνεται σοβαρό αλλά για εμάς είναι», σημειώνουν κάποιοι από τους μαθητές που μίλησαν στην «Ε» για το θέμα.
«Τα 11 ευρώ που περιμένουμε για κάθε μέρα εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό ποσό για κάποιες οικογένειες. Να θεωρείται επίσης δεδομένο το γεγονός πως το ότι επιλέξαμε να πάμε στις συγκεκριμένες σχολές έγινε για οικονομικούς λόγους παράλληλα με την εκμάθηση της τέχνης».
Για την απάντηση που παίρνουν από τη διοίκηση αντιτείνουν: «Όλο μας το αναβάλλουν. Μας λένε την άλλη εβδομάδα και την άλλη εβδομάδα. Μας απαντάνε πως είναι θέμα των κεντρικών της διοίκησης του ΟΑΕΔ και πως περιμένουν την έγκριση των χρημάτων».
Όμως σημειώνουν, αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει και σε άλλες αποφάσεις κάποια παιδιά. «Κάποιοι διέκοψαν το συμφωνητικό με τον εργοδότη τους γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο» και εν κατακλείδι αναφέρουν: «Είναι κάτι που δεν έτυχε απλά φέτος αλλά επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Θα πρέπει να δοθεί μια λύση ουσιαστική».
ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Η «Ε» επικοινώνησε με τη διευθύντρια του ΕΠΑΣ ΟΑEΔ κ. Ευαγγελία Αντωνίου η οποία παραδέχθηκε ως γεγονός πως τα παιδιά έχουν να λαμβάνουν κάποιο ποσό από την αρχή του χρόνου. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως είναι θέμα των κεντρικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ ενώ τόνισε πως το πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δικές της εκτιμήσεις.
«Τα παιδιά μέχρι στιγμής έχουν πάρει χρήματα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, αυτό είναι αλήθεια» και έγινε πιο αναλυτική: «Πληρώνονται ανά τρίμηνο και μάλιστα η διαδικασία μπορεί να εξαρτηθεί από τα ένσημα που μπορεί να «κολληθούν» ακόμα και δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του τριμήνου. Έχουμε κάνει ήδη την προετοιμασία για να ολοκληρωθεί η πληρωμή και ελπίζουμε να είναι θέμα ημερών. Αυτά είναι επιδοτούμενα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάντα περιμένουμε την εγκύκλιο από τη διοίκηση των κεντρικών του ΟΑΕΔ» υπογραμμίζει η κ. Αντωνίου.
Όσον αφορά στα χρήματα ανέφερε πως «δεν δίνουμε μόνο τα 11 ευρώ. Δίνουμε ανά περιπτώσεις και σίτιση αλλά και στέγαση. Δηλαδή δίνουμε 120 ευρώ για το ενοίκιο, 6 ευρώ για τη σίτιση και άλλα 4 ευρώ όταν δεν νοικιάζουν αλλά αναγκάζονται να μετακινούνται για την εργασία τους μακριά από το σπίτι τους».
400 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Σύμφωνα με την κ. Αντωνίου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 400 παιδιά A’ και Β΄ τάξης που βρίσκονται σε σχολές Τεχν. Ηλ/Κων Εργασιών, Τεχν. Ηλ/κων Συσκ. Εγκ. & Υπολ. Μονάδων, Τεχν. Θερμ. & Υδρ. Εγκ/σεων, Κομμωτικής Τέχνης, Μαγειρικής Τέχνης, Τεχν. Μεταλλικών Κατασκευών, Τεχν. Μηχ. & Συστ. Αυτ/του, Ξυλουργών – Επιπλοποιών, Τεχν. Αερίων Καυσίμων, Υπαλ. Οικονομικών Καθηκόντων, Βοηθ. Φαρμακείου και Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων - Αρχ. Τοπίου.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass