ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΟΑΕΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εκπαιδεύονται, δουλεύουν και επιδοτούνται 400 νέοι

* Επαναλειτουργεί τον Σεπτέμβριο το ΚΕΚ ΟΑΕΔ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2017 22:15
Με τη δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Δημ. Γουργιώτης Με τη δημοσιογράφο της «Ε» Λένα Κισσάβου ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας κ. Δημ. Γουργιώτης

Σε τροχιά ανάπτυξης στην εκπαίδευση και κατάρτιση πορεύεται ο ΟΑΕΔ στη Λάρισα, με κορυφαίο σταθμό της, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όταν ξεκινά η λειτουργία του θεσμού των αναπληρωτών εκπαιδευτών στην Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) Μαθητείας και παράλληλα επαναλειτουργεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), μετά από τρία χρόνια διακοπής του.

Ο βασικός φορέας στην επαγγελματική εκπαίδευση του ΟΑΕΔ, η ΕΠΑΣ Μαθητείας Λάρισας, καταγράφει μια πορεία εξέλιξης, που συμβαδίζει με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην αγορά εργασίας, διατηρώντας σήμερα ένα σημαντικό δυναμικό 400 μαθητών, ενώ παράλληλα επενδύει σε νέα σύγχρονα εργαστήρια και διευρύνει τις συνεργασίες της με ιδιώτες τοπικούς φορείς, ανοίγοντας νέους δρόμους επαγγελματικής εκπαίδευσης των νέων.

Αναλυτικότερα, μιλά στην «Ε» ο υποδιευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας, κ. Δημήτρης Γουργιώτης και αρμόδιος για την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση των μαθητών- εκπαιδευόμενων της Σχολής, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου εκπαιδευτών ΕΠΑΣ Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργιώτης υποστηρίζει ότι η ευελιξία της ΕΠΑΣ στις σύγχρονες απαιτήσεις στον επαγγελματικό χώρο, όσον αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα, έχει διατηρήσει τη σχολή στις πρώτες θέσεις επιλογών των νέων, αφού τους προσφέρει εκπαίδευση, πρακτική, δουλειά, μισθό και επιδότηση καθημερινά, με πολύ καλές προοπτικές άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης, με την ολοκλήρωσης του διετούς κύκλου εκπαίδευσής τους, με τη βοήθεια του γραφείου διασύνδεσης.

Τονίζει επίσης ότι: «Η αμοιβή των ασκούμενων μαθητών ανέρχεται στο 75% του κατώτατου ημερομισθίου που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και για τα τέσσερα εξάμηνα πρακτικής άσκησης, που αντιστοιχεί σε 17,12 ευρώ την ημέρα (καθαρά).

Η πρακτική άσκηση των μαθητών επιδοτείται με 11 ευρώ για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης. Τα χρήματα καταβάλλονται είτε στον εργοδότη είτε απευθείας στους μαθητές. Το έργο της «Πρακτικής Άσκησης των Μαθητών των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ» συγχρηματοδοτείται από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ.

Επίσης εκτός αυτών, οι μαθητές της ΕΠΑΣ Μαθητείας, επιδοτούνται με 6,30 ευρώ την ημέρα για σίτιση, και με 120 ευρώ το μήνα ως επίδομα ενοικίου, αν ο τόπος της μόνιμης κατοικίας τους απέχει 40 χιλιόμετρα από τη Σχολή. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια, λόγω δύσκολων οικονομικών συγκυριών, όσοι νέοι πληρούν τα απαραίτητα κοινωνικά κριτήρια, παρέχουμε την εν λόγω επιδότηση ενοικίου, ακόμη κι αν η μόνιμη κατοικία τους απέχει λιγότερο από 40 χλμ. από τη σχολή».

Όσον αφορά στην πρακτική άσκηση ο κ. Γουργιώτης επισημαίνει πως: «συνεργαζόμαστε με ιδιώτες αλλά και δήμους, για την πρακτική άσκηση των παιδιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό συνεργατών είναι ιδιώτες, όπως επιχειρήσεις με εξοπλισμό καταστημάτων εστίασης που στηρίζουν την ειδικότητα μαγειρικής τέχνης της σχολής, ενώ σημαντική είναι και η στήριξη που μας παρέχουν σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Λάρισας, όπως π.χ. ο Σύλλογος Φαρμακοποιών για την ειδικότητα που λειτουργεί στη σχολή, βοηθός φαρμακείου, αλλά και ο Συνεταιρισμός Υδραυλικών για την ειδικότητα του τεχνίτη αερίων καυσίμων (φυσικού αερίου). Μάλιστα να επισημάνω εδώ, ότι η ΕΠΑΣ Μαθητείας της Λάρισας έχει το πιο σύγχρονο εργαστήριο εκπαίδευσης μαθητών στο αντικείμενο του φυσικού αερίου, μεταξύ όλων των ΕΠΑΣ της χώρας μας.

Αντίστοιχα ο Δήμος Λάρισας, και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Πρασίνου, μας στηρίζει στην εκπαίδευση νέων, στην ειδικότητα φυτοτεχνικών επιχειρήσεων –αρχιτεκτονικής τοπίου.

Οι μαθητές το πρωί πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στις ίδιες ειδικότητες.

Αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Δικαιούνται σπουδαστική άδεια, µέχρι 30 ηµέρες µε αποδοχές, αναβολή στράτευσης, ενώ αποκτούν μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους πτυχίο Επιπέδου 4.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα on the job-training, που εφαρμόζει ο ΟΑΕΔ έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στην πράξη καθώς οι μαθητές σε σημαντικό ποσοστό μετά το τέλος των σπουδών τους συνεχίζουν να απασχολούνται στις θέσεις πρακτικής άσκησης».

Στην ΕΠΑΣ μπορούν να εγγραφούν νέοι από 16 έως και 23 χρονών, με προϋπόθεση να έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην Α΄ Λυκείου.

Εκτός του μόνιμου προσωπικού στην σχολή στη Λάρισα, κάθε χρόνο προσλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες από 40 με 50 άτομα εκπαιδευτές, ενώ σύμφωνα με τον κ. Γουργιώτη, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί και ο θεσμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών-εκπαιδευτών.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ

Στην ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ Λάρισας, από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν οι εξής δώδεκα ειδικότητες: Κομμωτικής τέχνης, μαγειρικής τέχνης, Βοηθών φαρμακείου, ξυλουργοί-επιπλοποιοί, τεχνιτών αερίων καυσίμων (φυσικού αερίου), τεχνιτών μεταλλικών κατασκευών, τεχνιτών ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, υπαλλήλων οικονομικών καθηκόντων, τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου, τεχνιτών θερμικών-υδραυλικών εγκαταστάσεων, φυτοτεχνικών επιχειρήσεων- αρχιτεκτονικής τοπίου και τεχνιτών ηλεκτρονικών συσκευών εγκαταστάσεων και υπ/κων μονάδων.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ λειτουργεί τις επαγγελματικές σχολές από το 1952. Στην πορεία των χρόνων μετονομάστηκαν, αλλά ουσιαστικά διατηρούν σταθερή τη φιλοσοφία τους. Συγκεκριμένα ξεκίνησαν ως Σχολές μαθητείας, ακολούθως μετονομάστηκαν σε ΤΕΕ, Α και Β κύκλου για να καταλήξουν μετά το 2004 σε ΕΠΑΣ Μαθητείας.

Μαθητεία είναι το εκπαιδευτικό σύστημα που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στην τάξη με την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ στη Λάρισα, βρίσκεται στην οδό Ερμογένους 10 (τηλ. 2410 - 564.650).

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass