ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Θυσιάζονται για εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών τους

*Πληθώρα επιλογών στη Λάρισα με τιμές διδάκτρων που όλο και μειώνονται

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:15

Ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν είναι ένας καθοριστικός μήνας για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ξεκινά και ο οικονομικός «γολγοθάς» των γονιών, καθώς μαζί με το σχολείο ξεκινούν και τα φροντιστήρια (ξένων γλωσσών και μαθημάτων του σχολείο) αλλά και όλες οι υπόλοιπες εξωσχολικές δραστηριότητες μουσική, χορός, αθλητισμός, εικαστικά. Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες οι Σύλλογοι της Λάρισας, Ακαδημίες, Σχολές Χορών, Εργαστήρια (θέατρου, εικαστικών κ.λπ.) έχουν ανακοινώσει την έναρξη των εγγραφών τους. Η προσφορά μεγάλη όπως και η ανταπόκριση του κόσμου. Παρά την οικονομική κρίση οι οικογένειες της Λάρισας αντιστέκονται σθεναρά και προτιμούν να στερηθούν οι ίδιοι παρά να περικόψουν τα έξοδα του παιδιού τους. Εξάλλου, αυτή είναι η γενική αρχή που διέπει τη νοοτροπία των Ελλήνων γονέων στην πλειονότητά τους. Παρά τους δύσκολους καιρούς, οι γονείς φροντίζουν να παρέχουν στα παιδιά τους όλα εκείνα που θεωρούν απαραίτητα και συμβάλλουν στην πρόοδο και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού.

Βέβαια, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό αν όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους στα παιδιά, εξακολουθούσαν να έχουν τις τιμές των διδάκτρων στα επίπεδα προ κρίσης. Οι επιλογές για ένα παιδί είναι αμέτρητες και για όλα τα βαλάντια. Ο Δήμος Λαρισαίων αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της σημερινής οικογένειας προσφέρει δεκάδες επιλογές εξωσχολικής ενασχόλησης με τιμές πραγματικά συμβολικές. Μέσα από τις Λέσχες Πολιτισμού του, το Δημοτικό Ωδείο, τη Θεσσαλική Σχολή Μπαλέτου, τα εργαστήρια της Δημοτικής Πινακοθήκης, με τον θεσμό των κοινωνικών φροντιστηρίων δίνει τη δυνατότητα σε κάθε οικογένεια να προσφέρει στο παιδί της το καλύτερο με τιμές διδάκτρων που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Στην ίδια κατεύθυνση όμως κινούνται και οι Σύλλογοι και πολλά φροντιστήρια της Λάρισας που φροντίζουν να κάνουν γενναίες εκπτώσεις σε οικογένειες ανέργων, σε οικογένειες με περισσότερα από ένα παιδί, σε μονογονείς. Τις τελευταίες ημέρες είδαμε διαφημίσεις για φροντιστήρια που χαρίζουν τα δίδακτρα μιας χρονιάς για το 3ο παιδί της οικογένειας, για δίδακτρα 15 ευρώ το μήνα για ρυθμική, ενόργανη και μπαλέτο, για δωρεάν κύκλους εκμάθησης ξένων γλωσσών, που αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί.

Η Λαρισαία Νίκη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γονιού, που «ματώνει» καθημερινά, αλλά την ίδια ώρα δεν προτίθεται να περικόψει τίποτα από τη μόρφωση και την ψυχαγωγία των παιδιών της. Λογίστρια, 49 ετών σήμερα, που έμεινε άνεργη πριν από 3 χρόνια. Η μεγάλη της κόρη σπουδάζει στη Θεσσαλονίκη από πέρυσι και η μικρή φέτος πηγαίνει Α’ Λυκείου. «Τα τελευταία χρόνια τα έξοδά μας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα έσοδά μας έχουν μειωθεί όσο ποτέ άλλοτε. Μοναδικός εργαζόμενος ο σύζυγός μου και πρέπει να τα φέρνουμε βόλτα με το μισθό των 960 ευρώ μηνιαίως, όταν τα πάγια έξοδά μας είναι πολλά περισσότερα. Ό,τι είχαμε στην άκρη το φάγαμε από τη στιγμή που έμεινα άνεργη. Είναι και οι σπουδές του παιδιού, δεν περισσεύει τίποτα. Πολλές φορές ξεμένουμε. Η μητέρα μου που δεν ζει μαζί μας με τη πενιχρή σύνταξη που παίρνει ούτε καν 300 ευρώ, βοηθάει με τα φροντιστήρια της μικρής. Ευτυχώς έχουμε το δικό μας σπίτι και δεν είμαστε στα ενοίκια. Όμως και πάλι δεν φτάνουν. Πέρυσι αντί για θέρμανση ανάβαμε τα αιρκοντίσιον. Είμαστε δύσκολα, όμως ακόμη και αν χρειαστεί να μείνω νηστική θα κάνω αυτό που πρέπει για τα παιδιά μου. Όχι με υπερβολές τα απαραίτητα, αλλά δεν θέλω να τους λείψει κάτι. Η μικρή μου κόρη φέτος ήθελε να ξεκινήσει δεύτερη ξένη γλώσσα και πηγαίνει και τένις. Δεν πρόκειται να της πω όχι. Θα θυσιάσουμε κάτι άλλο αρκεί να τις βλέπω ευτυχισμένες. Κάτι θα μείνει πίσω για να προχωρήσουν εκείνες» λέει χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι γονείς σήμερα. Επιθυμούν να προσφέρουν στο παιδί τους όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν και ευκαιρίες που δεν είχαν οι ίδιοι ως παιδιά. Η ενασχόληση του παιδιού με τη μουσική, την τέχνη και τον αθλητισμό είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντική για την πολύπλευρη ανάπτυξή του και βοηθούν στον μέγιστο βαθμό την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του. Όμως όπως συμβαίνει με τα πάντα στη ζωή, έτσι και εδώ το μέτρο είναι απαραίτητο. Και αν κάποιοι γονείς το είχαν χάσει, η κρίση παρά τα κακά της, βοήθησε να μπουν και όρια. Εξάλλου, οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη όταν δεν θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική ηρεμία του παιδιού και δεν του προκαλούν στρες.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass