ΕΝΩ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Κενά δασκάλων και νηπιαγωγών; 85 στον ν. Λάρισας…

* Προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών στα χωριά

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2017 22:07

Μέσα Οκτωβρίου και πολλά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Λάρισας περιμένουν ακόμη δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Συγκεκριμένα, στα 85 ανέρχονται τα κενά εκπαιδευτικών σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία στον νομό, δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας», κ. Δημήτρης Παπαποστόλου.

Υποστηρίζει επίσης πως «κανένα ολιγοθέσιο σχολείο δεν έγινε ολοήμερο στα χωριά, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας», ενώ καταγγέλλει προβλήματα στις μετακινήσεις μαθητών στα χωριά, που ταλαιπωρούν τα ίδια και τους εκπαιδευτικούς.

Τα θέματα που ταλανίζουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων,

συζητήθηκαν, χθες, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, σε αίθουσα του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, με …διάθεση προγραμματισμού κινητοποιήσεων για την επίλυσή τους.

Σκοπός της συνέλευσης, εκτός του να παρουσιαστούν τα προβλήματα του κλάδου και της εκπαίδευσης γενικότερα, ήταν η κατάθεση προτάσεων, μετά από κάλεσμα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), σχετικά με τις μορφές διαμαρτυρίας και διεκδίκησης των αιτημάτων τους, που θα οργανώσουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι προτάσεις των Λαρισαίων (συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας, στάσεις εργασίας, απεργιακές κινητοποιήσεις) θα κατατεθούν ακολούθως από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Παπαποστόλου, στην Ολομέλεια των Προέδρων που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Σάββατο 21 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

«Στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης τα προβλήματα αυξάνονται και οξύνονται», ανέφερε ο κ. Παπαποστόλου, τονίζοντας: «Οι διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να είναι μηδενικοί. Η αναπλήρωση αποτελεί τον διαρκώς αυξανόμενο τρόπο εργασίας στην εκπαίδευση σε συνθήκες ολοένα χειρότερες.

Οι μεταθέσεις είναι ελάχιστες, ο αριθμός των αποσπάσεων σε τραγική αναντιστοιχία με τις ανάγκες, τα κονδύλια για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων δεν επαρκούν και φτάνουν στα σχολεία με μεγάλη καθυστέρηση και με το σταγονόμετρο.

Κι όλα αυτά σε ένα κλίμα όπου κάθε αλλαγή στην εκπαίδευση είναι σε αρνητική κατεύθυνση, υποταγή στα κελεύσματα των εκθέσεων του ΟΟΣΑ, εφαρμογή της αξιολόγησης – χειραγώγησης στο δημόσιο και επέκτασή της στον χώρο της εκπαίδευσης, σε πρώτο χρόνο για τους εκπαιδευτικούς με θέση ευθύνης καθώς και για τους αποσπασμένους σε διοικητικές θέσεις, αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του μέρους του Π.Δ. 79/2017 που ενσωμάτωσε τις Υ.Α. Φίλη, με τρομερές δυσλειτουργίες στις σχολικές μονάδες από την απουσία πάρα πολλών εκπαιδευτικών)».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την έναρξη του σχολικού έτους και τα κενά παραμένουν στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας. Ειδικότερα καταγράφονται 49 κενά στη Γενική Αγωγή και 36 κενά στην Ειδική Αγωγή, στην παράλληλη στήριξη», δηλώνει στην «Ε», ο κ. Παπαποστόλου και παρουσιάζει αναλυτικά: Δάσκαλοι (ΠΕ 70) 11 κενά, Νηπιαγωγοί (ΠΕ 60) 2 κενά, Αγγλικών (ΠΕ 06) 2 κενά, Μουσικής (ΠΕ 16) 2 κενά, Θεατρικής Αγωγής (ΠΕ 32) 10  κενά, Πληροφορικής (ΠΕ 19) 4 κενά, Εικαστικών (ΠΕ 08)  18 κενά, Εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής ΠΕ 71, 31 κενά και ΠΕ61, 5 κενά».  

«Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων», καταλήγει.

ΑΠΟ ΤΑ ΧΑΡΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Από τα χαράματα πηγαίνουν μαθητές στα δημοτικά σχολεία χωριών του νομού Λάρισας, εξαιτίας των ωρών αναχώρησης των δρομολογίων μεταφοράς τους, με ταξί ή και λεωφορεία του ΚΤΕΛ.

Απ’ την άλλη, η επιστροφή στα σπίτια τους, γίνεται πολύ αργότερα από τη λήξη της διδακτικής σχολικής ώρας, στις περιπτώσεις που λειτουργεί και γυμνάσιο στο σχολείο που μεταβαίνουν καθημερινά, καθώς περιμένουν το δρομολόγιο που έχει προγραμματιστεί να μεταφέρει και τα γυμνασιόπαιδα.

Ενδεικτικά, ο κ. Παπαποστόλου, ανέφερε στην «Ε» ότι προβλήματα με την άφιξη μαθητών νωρίς στο σχολείο υπάρχουν στο δημοτικό σχολείο Ζαππείου, στα νηπιαγωγεία Ευϋδρίου, Αγίων Αναργύρων (όπου και οι εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να πηγαίνουν στο σχολείο από τις 7.45 π.μ., εκτός εργασιακού τους ωραρίου για την υποδοχή τους), ενώ αντίστοιχα προβλήματα με την αναχώρηση μαθητών υπάρχουν στο δημοτικό σχολείο Κοιλάδας κι αλλού.

 «Μαθητές ξυπνούν χαράματα για να πάρουν το δρομολόγιο που θα τους μεταφέρει στο σχολείο τους, στο οποίο καταλήγουν να βρεθούν πριν καν ανοίξει τις πόρτες τους, από τις 7.30 το πρωί!» δηλώνει ο κ. Παπαποστόλου.

* «Το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργού Παιδείας να γίνουν ολοήμερα όλα τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία δεν υλοποιήθηκε στο νομό Λάρισας», τονίζει ο κ. Παπαποστόλου και συμπληρώνει: «Αφού δεν έχουν προσληφθεί εκπαιδευτικοί για να συμπληρώσουν τις ώρες του ολοήμερου προγράμματος, πώς να γίνουν;».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass