ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Βραβεία για την προαγωγή της Ευρωπαϊκής Ιδέας

Δημοσίευση: 20 Οκτ 2017 15:32
Η επιτροπή των εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη Η επιτροπή των εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη

Τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή συλλογικότητα κλυδωνίζεται από μια πληθώρα παραγόντων ικανών να συνθλίψουν τους κόπους ετών για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σημερινή της μορφή.

Το γενικευμένο πλέον ευρωσκεπτικιστικό κλίμα, οι φρικαλεότητες των τρομοκρατικών επιθέσεων, η ευρύτερη οικονομική ύφεση που μαίνεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών έχουν μοιραία εξοβελίσει από τη συνείδηση των πολιτών την πραγματική αξία της ευρωπαϊκής κοινότητας, τείνοντας δυστυχώς ο θεσμός πλέον να αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους πολίτες.

Εν μέσω των δυσχερών αυτών συνθηκών και κατανοώντας τις κοινωνικές επιταγές, τα Εκπαιδευτήρια Ν.Μπακογιάννη, στοχοθετώντας απαρέγκλιτα στην ορθή διαπαιδαγώγηση των μαθητών τους, συμμετείχαν σε μια πληθώρα διοργανώσεων και διαγωνισμών που προάγουν τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό πνεύμα. Ακολουθώντας την ανάλυση των θεσμικών οργάνων και την εις βάθος έρευνα των λειτουργιών του ευρωπαϊκού διοικητικού μηχανισμού, τα Εκπαιδευτήρια συμμετείχαν στην προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στην εν λόγω διοργάνωση οι μαθητές αναλαμβάνοντας τον ρόλο των ευρωβουλευτών διδάχθηκαν, κατανόησαν και εφήρμοσαν τις λειτουργίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Καθένα από τα 8 σχολεία που συμμετείχαν, συγκρότησαν κοινοβουλευτικές επιτροπές στο πλαίσιο των οποίων ανατέθηκαν στην κάθε επιτροπή θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν την ευρωπαϊκή συλλογικότητα. Οι μαθητές κλήθηκαν να δομήσουν ψηφίσματα, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία θα προσέφεραν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα ζητήματα τα οποία τους ανατέθηκαν. Ενώ, παράλληλα με τη διαδικασία αυτή, οι μαθητές απηύθυναν ομιλίες υπεράσπισης και αντίκρουσης έναντι των δικών τους και των άλλων ψηφισμάτων αντίστοιχα, καταθέτοντας και υπερασπίζοντας τροπολογίες βελτίωσης των ψηφισμάτων των άλλων επιτροπών. Μέσω αυτής της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και επικερδούς για τους μαθητές διαδικασίας, τα παιδιά κατανόησαν τις βαθύτατες λειτουργίες της δημοκρατίας, την αξία του ουσιαστικού διαλόγου, αλλά και την ευρύτερη υπόσταση του ατόμου όχι μονάχα ως μονάδα αλλά και βάση δόμησης ολόκληρου του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Η επιτροπή των Εκπαιδευτηρίων Μπακογιάννη υπό την άρτια προετοιμασία των μαθητών από τον οικονομολόγο και καθηγητή τους κ. Τζατζάκη Φώτιο, κατόρθωσαν να αποσπάσουν τα βραβεία της διοργάνωσης στο σύνολό τους. Το Βραβείο Καλύτερης Επιτροπής απονεμήθηκε στα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη, το βραβείο καλύτερου αγορητή αντίκρουσης έλαβε ο μαθητής Χονδρούλης Κωνσταντίνος και το βραβείο καλύτερου αγορητή υπεράσπισης έλαβε η μαθήτρια Καλπαδάκη Ασπασία. Παράλληλα η κάθε επιτροπή απένειμε το βραβείο του καλύτερου ευρωβουλευτή, σε ένα μαθητή της επιλογής της, το οποίο έλαβε η μαθήτρια Γκουργκούλια Άρτεμις. Τους μαθητές στη Θεσσαλονίκη συνόδευσαν οι καθηγήτριες Παπαδημητρίου Γεωργία και Κοκκινούλη Ελπινίκη. Βέβαια ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων η παρουσία και ανάμειξη των Εκπαιδευτηρίων στη διοργάνωση αλλά και κάθε σχολείου της επικράτειας που συμμετείχε, ωφέλησε ποικιλοτρόπως τους μαθητές γεμίζοντάς τους χαρά, όρεξη και γιατί όχι δημοκρατικό κι ευρωπαϊκό πνεύμα. Σε συνέχεια των δράσεων αυτών τα Εκπαιδευτήρια θα συμμετάσχουν στην Προσομοίωση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 2017-2018 αλλά και στο πρόγραμμα “Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου” το οποίο ως σκοπό του έχει την αναβάθμιση της γνώσης των νέων γύρω από τον ευρωπαϊκό κοινοβουλευτισμό, τις αξίες της πολιτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη, καθώς και για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο εκπροσωπεί τους Ευρωπαίους πολίτες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass