ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΔΕΚΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ:

Αποδομούν την ορθόδοξη πίστη τα νέα Θρησκευτικά

* Τα χαρακτήρισαν επιζήμια για τους μαθητές, κατήγγειλαν το Υπ. Παιδείας και απαίτησαν ορθόδοξη αγωγή και παιδεία…

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2017 22:31
Από την εκδήλωση για τα νέα βιβλία των θρησκευτικών χθες στη ΓΕΧΑ Από την εκδήλωση για τα νέα βιβλία των θρησκευτικών χθες στη ΓΕΧΑ

 Την ομόθυμη, σθεναρή και σφοδρή αντίδραση γονέων και εκπαιδευτικών της Λάρισας συναντά το περιεχόμενο των νέων βιβλίων θρησκευτικών.

Χαρακτηρίζοντας αντισυνταγματικό, αντιπαιδαγωγικό και ανορθόδοξο» το «συνονθύλευμα" που περιλαμβάνεται στους "Φακέλους του μαθητή" γονείς και διδάσκοντες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στην αίθουσα της ΓΕΧΑ ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και εννέα συνεργαζόμενα ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία της πόλης, κατήγγειλαν τις ασύμβατες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και ολέθριες για την ορθόδοξη πίστη μεθοδεύσεις και ενέργειες του Υπ. Παιδείας, απαίτησαν να αποσυρθεί το καταστροφικό πολυθρησκειακό πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά, επικρότησαν την επιστροφή των βιβλίων και απηύθυναν έκκληση στην Ιεραρχία της Εκκλησίας να μην συναινέσουν στην αλλοίωση της ορθοδοξίας.

Κατ’ αρχήν να σημειώσουμε πως οι χριστιανικοί σύλλογοι της Λάρισας που διοργάνωσαν την εκδήλωση ήταν η Ένωση Θεολόγων, η ΓΕΧΑ, η Χριστιανική Εστία, η Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων, η Ενωμένη Ρωμηοσύνη, ο Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος», ο Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο Απόστολος Βαρνάβας», ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης» και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος».

Ομιλητές ήταν οι δύο διακεκριμένοι επιστήμονες ο δρ. Ιωάννης Φύκαρης, επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Οι νέοι «Φάκελοι Μαθητή» για το μάθημα των Θρησκευτικών - τα όρια του μύθου και της πλάνης" και ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Δήμος Θανασούλας, που μίλησε για την «ομολογιακή διδασκαλία ως συνταγματικό δικαίωμα».

Ο κ. Φύκαρης συγκεκριμένα τόνισε πως τα νέα βιβλία Θρησκευτικών ή οι «Φάκελοι μαθήματος», όπως ονομάζονται, είναι απόρροια διεργασιών που δεν αφορούν απλά και μόνο ένα σχολικό μάθημα, αλλά ενέχουν βαθύτερες και απρόβλεπτες κοινωνικές εξελίξεις. Οι «Φάκελοι μαθήματος», εντασσόμενοι στο νέο πρόγραμμα, επιχειρούν να δομήσουν ένα μάθημα με κατεύθυνση στην αντίληψη πως «όποιον Θεό και να πιστεύεις είναι το ίδιο» και προωθούν ένα θρησκευτικό συνονθύλευμα, χωρίς ουσιαστική ανάδειξη της ορθόδοξης χριστιανικής αλήθειας.

Από την πλευρά του ο κ. Θανασούλας παρουσιάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ελλάδα τόνισε πως το να διδάσκονται οι μαθητές τα δόγματα της Πίστεώς τους, δηλαδή το μάθημα των Θρησκευτικών, είναι δικαίωμα που προστατεύεται από το Ελληνικό Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ν. 1566/85. Συνεπώς η ελληνική Πολιτεία οφείλει να παρέχει παιδεία σύμφωνη με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των Ελλήνων πολιτών. Ο κ. Θανασούλας επικεντρώθηκε και στην άνιση μεταχείριση των ορθοδόξων χριστιανών σε σχέση με άλλες θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα, όπως των Μουσουλμάνων, Καθολικών και Ιουδαίων Ελλήνων Πολιτών, που έχουν την ευχέρεια να επιλέγουν τους διδάσκοντες και τα διδακτικά εγχειρίδια για την ομολογιακή διδασκαλία της θρησκείας τους στα Ελληνικά Δημόσια Σχολεία, ενώ οι Ορθόδοξοι που αποτελούν τη συντριπτική θρησκευτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού στερούνται του δικαιώματος αυτού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει και σχετική προσφυγή στο ΣτΕ. Σύμφωνα με τον ομιλητή, που συμμετείχε στη δίκη αυτή, η ανταπόκριση του δικαστηρίου ήταν θετική στο να ακυρωθούν τα νέα Θρησκευτικά. Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε αποκαλεί τα βιβλία "προσωρινό έντυπο υλικό" και επομένως οι γονείς μπορούν άφοβα να το επιστρέφουν, αφού καταπατά βασικά συνταγματικά δικαιώματά τους και είναι επιζήμια για τα παιδιά τους και την ιδιοπροσωπία τους ως Ελλήνων Ορθοδόξων".

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Να σημειωθεί πως χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Αχίλλιος Τσούτσουρας, ο γραμματέας του συλλόγου Πολυτέκνων Κων. Παπανικολάου και ο πρόεδρος της Ένωσης Θεολόγων ν. Λάρισας Δημ. Οικονόμου, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο μεταξύ αναφέρονται τα εξής:

"* Καταγγέλλουμε τις αντισυνταγματικές, παράνομες, ασύμβατες προς το ευρωπαϊκό δίκαιο και ολέθριες για την ορθόδοξη πίστη μεθοδεύσεις και ενέργειες του Υπ. Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο μάθημα των Θρησκευτικών των ορθοδόξων μαθητών μας.

* Απαιτούμε να αποσυρθεί το παράνομο και καταστροφικό πολυθρησκειακό πρόγραμμα σπουδών στα Θρησκευτικά, το οποίο αποδομεί την ορθόδοξη πίστη και συμπαραθέτει το απαράμιλλο και άφθαστο φως του Ευαγγελίου με τις διάφορες ετεροδιδασκαλίες των αιρετικών, του Κορανίου και των λοιπών ανατολικών θρησκειών. Το πολυθρησκειακό αυτό Πρόγραμμα είναι παιδαγωγικά απαράδεκτο, διότι επιφέρει σύγχυση στους μικρούς μαθητές, που δεν γνωρίζουν ακόμη επαρκώς την ορθόδοξη πίστη, και γίνεται εργαλείο προπαγάνδας στις διάφορες θρησκευτικές δοξασίες και αιρέσεις και οδηγεί στον μηδενισμό και στην αθεΐα.

* Αξιώνουμε την ανάκληση του Οδηγού Εκπαιδευτικού γιατί θέλει τους εκπαιδευτικούς ουδετερόθρησκους .

* Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για την κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας.

* Αποκρούουμε ως απαράδεκτο το πολιτικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης να ανατεθεί η διδασκαλία του μαθήματος των ορθοδόξων μαθητών και σε εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. Κοινωνιολόγους και Νομικούς).

* Απαιτούμε να σταματήσει η παράνομη περικοπή μιας διδακτικής ώρας στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου και να επανέλθει η δίωρη διδασκαλία του μαθήματος.

* Συντασσόμαστε με τις αντιδράσεις των γονέων, οι οποίοι επιστρέφουν ως απαράδεκτα τα νέα βιβλία Θρησκευτικών («φάκελοι μαθητών»).

* Απαιτούμε να συνταχθούν νέα βιβλία με βάση τον ισχύοντα Ν. 1566/85, που ορίζει μεταξύ άλλων πως η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνείδησης είναι απαραβίαστη».

* Απευθύνουμε ευσεβάστως έκκληση προς τον μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τη σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας να μην συναινέσουν στην αλλοίωση του ορθόδοξου χαρακτήρα του ΜτΘ, αλλά να εμμείνουν στην απαίτηση του λαού μας για μια ακραιφνώς ορθόδοξη αγωγή και παιδεία. Να ορθώσουν φραγμό και τείχος ενάντια στα σχέδια παράδοσης των ορθοδόξων παιδιών μας στην Πανθρησκεία. Να μην αφήσουν να χαθεί αυτή η μάχη του λαού μας".

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι αντιπεριφερειάρχες Δημ. Παπαδημόπουλος και Απ. Μπέμπης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass