ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Erasmus+: Αλλη μία χρονιά ρεκόρ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2017 15:30

 Έκθεση σχετικά με τα επιτεύγματα του προγράμματος Erasmus+ το 2016 υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή τη συμπλήρωση των 30 χρόνων του προγράμματος. Η έκθεση για το πρόγραμμα Erasmus+ 2016 επιβεβαιώνει τον βασικό ρόλο που διαδραμάτισε το πρόγραμμα για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικότερης Ευρώπης, ενωμένης γύρω από κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

Η Ε.Ε. αυξάνοντας τον προϋπολογισμό του Erasmus+ κατά 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επένδυσε το ποσό ρεκόρ των 2,27 δισ. EUR για τη στήριξη 725.000 Ευρωπαίων με υποτροφία κινητικότητας για σπουδές, κατάρτιση, διδασκαλία, εργασία ή εθελοντισμό στο εξωτερικό. Έτσι, συνολικά επωφελήθηκαν πάνω από 2 εκατ. άτομα από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος το 2014. Το 2016, το πρόγραμμα επένδυσε επίσης σε 21.000 έργα στα οποία συμμετείχαν 79.000 οργανισμοί εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας -δηλαδή σημειώθηκε αύξηση 15% σε σύγκριση με το 2015.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι το Erasmus+ είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του για στήριξη του 3,7% των νέων της Ε.Ε. μεταξύ του 2014 και του 2020. Αποδεικνύουν, επίσης, ότι το πρόγραμμα έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σε μια ανοιχτή Ευρώπη στην οποία η μαθησιακή κινητικότητα θα είναι ο κανόνας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της εκπαίδευσης και του πολιτισμού», που συζητήθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ κατά το γεύμα εργασίας τους στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 17 Νοεμβρίου.

Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015/2016 το Erasmus+ έδωσε τη δυνατότητα στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να αποστείλουν και να υποδεχτούν 330.000 φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων 26.000 ανταλλαγών με χώρες-εταίρους. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία ήταν οι τρεις κύριες χώρες αποστολής, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν οι τρεις δημοφιλέστερες χώρες υποδοχής.

Η έκθεση δείχνει επίσης πώς το Erasmus+ συνέβαλε στην αντιμετώπιση ευρύτερων κοινωνικών προκλήσεων το 2016. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για δράσεις που στοχεύουν στην προαγωγή της κοινωνικής συμπερίληψης και εξασφαλίζουν ότι οι νέοι αποκτούν κοινωνικές, πολιτικές και διαπολιτισμικές ικανότητες και μαθαίνουν να σκέπτονται με κριτικό πνεύμα:

Το 2016, διατέθηκαν 200 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Erasmus+ για τη στήριξη 1.200 σχεδίων συνεργασίας που εστίαζαν στην προώθηση της ανοχής, στην αποφυγή διακρίσεων και στην κοινωνική συμπερίληψη.

Ο τομέας της νεολαίας, με έργα που απευθύνονται σε πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες, υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριος στα θέματα αυτά.

Δρομολογήθηκε ειδική πρόσκληση υποβολής προτάσεων (13 εκατ. ευρώ) σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών για την πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και την προώθηση της συμπερίληψης των μειονεκτούντων νέων που σπουδάζουν, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδότησε 35 έργα στα οποία συμμετείχαν 245 οργανισμοί.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το πρόγραμμα Erasmus+ όπως και τα προκάτοχά του είναι από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επί τρεις δεκαετίες, προσφέρουν, ιδίως στους νέους, ευκαιρίες για να αποκτήσουν νέες εμπειρίες και να διευρύνουν τους ορίζοντές τους πηγαίνοντας στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο ξεκίνησε το 1987 ως ένα μικρό πρόγραμμα κινητικότητας για φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τη συμμετοχή 3 200 φοιτητών κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, εξελίχθηκε σε εμβληματικό πρόγραμμα από το οποίο επωφελούνται σχεδόν 300.000 φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κάθε χρόνο.

Το τρέχον πρόγραμμα Erasmus+, που εφαρμόζεται από το 2014 έως το 2020, έχει προϋπολογισμό ύψους 14,7 δισ. ευρώ και θα προσφέρει ευκαιρίες στο 3,7% των νέων της ΕΕ να σπουδάσουν, να καταρτιστούν, να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία και να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό (δηλαδή περίπου σε 3,3 εκατομμύρια νέους σε όλη την περίοδο). Το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής του προγράμματος διευρύνθηκε από τις 11 χώρες που κάλυπτε το 1987 σε 33 σήμερα (τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Τουρκία, η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν). Επιπλέον, το πρόγραμμα είναι ανοικτό σε χώρες-εταίρους απ' όλο τον κόσμο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass