Διεθνής αξιολόγηση σε 5 σχολεία της Λάρισας

* Για να διαπιστωθεί το εύρος των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στο τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσής τους

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2017 22:18

Το βάρος της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού έργου που επιτελείται στις σχολικές τάξεις στη χώρα μας, καλούνται να «σηκώσουν» πέντε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα.

Στο πλαίσιο διεθνούς εκπαιδευτικής έρευνας, που θα διεξαχθεί σε δεκάδες σχολεία ανά τον κόσμο, Λαρισαίοι μαθητές -τα σχολεία των οποίων επιλέχθηκαν τυχαία- θα κληθούν να «δώσουν εξετάσεις» αξιολόγησης των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, όπου στην ουσία δεν θα κριθούν οι ίδιοι αλλά το επίπεδο της εκπαίδευσής τους στο σχολείο.

Ο λόγος για το Διεθνές Πρόγραμμα PISA για την αξιολόγηση των μαθητών (Programme for International Student Assessment), μία εκπαιδευτική έρευνα που διεξάγεται κάθε τρία χρόνια (από το 2000 έως σήμερα) και που υλοποιείται από διεθνή ερευνητικά ιδρύματα (PISA Consortium) υπό την οργάνωση της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του ΟΟΣΑ (Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη) και τη συνεργασία των συμμετεχουσών στην έρευνα χωρών.

Τα σχολεία της Λάρισας που επιλέχθηκαν να συμμετάσχουν είναι τα εξής: 4ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, 7ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Γιάννουλης, Ημερήσιο Γυμνάσιο Φαλάνης και Μουσικό Σχολείο Λάρισας.

Κύριος στόχος του Προγράμματος PISA είναι η αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης, βάσει των οποίων διαμορφώνεται, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στις σύγχρονα δομημένες κοινωνίες.

Τα γνωστικά πεδία που διερευνώνται είναι η κατανόηση κειμένου, τα Μαθηματικά, οι Φυσικές Επιστήμες και για τη φετινή διεξαγωγή, το πεδίο Γνώσεις και Ικανότητες του Πολίτη του Κόσμου.

Στη χώρα μας η έρευνα PISA 2018 θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 31 Μαρτίου 2018 και θα συμμετάσχουν συνολικά 268 δημόσια και ιδιωτικά Γυμνάσια, Γενικά Λύκεια και Επαγγελματικά Λύκεια, τα οποία έχουν επιλεγεί με στρωματοποιημένη τυχαία δειγματοληψία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να γίνει αντικατάσταση ενός σχολείου με κάποιο από τα 536 αναπληρωματικά που έχουν επίσης επιλεγεί.

Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στην έρευνα είναι υποχρεωτική.

Η έρευνα που αποτελείται από ένα γνωστικό τεστ και ένα ερωτηματολόγιο θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά στο Σχολικό Εργαστήριο Πληροφορικής και Εφαρμογών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (Σ.Ε.Π.Ε.Η.Υ.) των σχολικών μονάδων.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.) έχει αναλάβει την ευθύνη διεξαγωγής της Διεθνούς Έρευνας PISA (Programme for International Student Assessment).

Η έρευνα διεξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα η χώρα μας δεν κατάφερε να ανέλθει σε υψηλές θέσεις στην κατάταξη PISA, βάσει των στοιχείων των προηγούμενων συμμετοχών της.

Μάλιστα στην τελευταία έρευνα, του 2015, για ακόμη μια φορά, κρίθηκε ότι οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών είναι αρκετά χαμηλές σε σχέση με εκείνες των μαθητών των υπόλοιπων χωρών. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ανάμεσα στις 72 χώρες οι οποίες συμμετείχαν στη διεθνή αξιολόγηση κατατάχθηκε στις επιστήμες στην 43η θέση, στην κατανόηση κειμένου στην 41η θέση και στα μαθηματικά στην 43η θέση. Μάλιστα περιορίζοντας τα αποτελέσματα μεταξύ των 35 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 32η, 31η και 32η θέση αντιστοίχως στα τρία εξεταζόμενα αντικείμενα.

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass