ΕΞΗΝΤΑ ΜΙΚΡΟΙ ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ 3ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΤΕΙ

Λάρισα – Κατάρ: Ενα ρομπότ δρόμος…

*Τι λέει στην «Ε» ο συντονιστής της Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπαράς για το επίπεδο των μαθητών και για τον μεγάλο στόχο που είναι η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα

Δημοσίευση: 13 Ιουν 2015 7:48

Του Κ. Γκιάστα

Και δώστου με βιδάκια. Πάρε και μπαταρίες. Κόλλα το με σιλικόνη. Κόψε το καλώδιο. Μπα, δεν δουλεύει. Πάλι από την αρχή…

Κάπως έτσι 18 σχολικές ομάδες έχουν σαν στόχο να βαδίσουν στον δρόμο που χάραξαν δύο σύνολα από τη Λάρισα τα οποία έφτασαν μέχρι το Σότσι της Ρωσίας. Τότε, τα «Robots Kids» των Γ. Καραπηδάκη, Αργ. Ζαγγανά, Απ. Αγνάντη, παρέα με τα «Χαλασμένα Κουμπιά» των Βαγ. Μπλάνα, Νικ. Καλύβα και Κώστα Βαρνά ταξίδεψαν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Τώρα όμως ο στόχος είναι άλλος. «Η Ντόχα του Κατάρ» μας λέει με ενθουσιασμό ο συντονιστής Θεσσαλίας κ. Γιάννης Μπαράς που μαζί με την κ. Τζένη Κουτσίκου ήταν οι προπονητές των δύο ομάδων που ταξίδεψαν πριν λίγους μήνες στη Ρωσία.

«Φέτος το επίπεδο είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Βλέπουμε πως τα παιδιά από μόνα τους ανεβάζουν τον πήχυ της δυσκολίας και αυτό κάνει το πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό» συνεχίζει ο κ. Μπαράς που εξηγεί τη φετινή διαδικασία η οποία θα λάβει χώρα το ερχόμενο Σάββατο 20 Ιουνίου 2015 στο κλειστό γυμναστήριο του Τ.Ε.Ι. Λάρισας στις 9.30 το πρωί.

«Ο 3ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής χωρίζεται σε κανονικές και open κατηγορίες. Από την κανονική κατηγορία θα περάσουν στην πανελλήνια φάση οι δύο καλύτερες ομάδες ή όσες καταφέρουν να φτάσουν τη βάση. Από την open θα περάσουν όλες όσες θα λάβουν μέρος». Φέτος αναμένεται να διαγωνιστούν περίπου 60 παιδιά τα οποία σύμφωνα με τον κ. Μπαρά «θα εξηγούν παράλληλα στους θεατές που θα ενδιαφέρονται να δούνε τα ρομπότ από κοντά ό,τι απορίες έχουν. Αυτό θα είναι σημαντικό να καταλάβουμε τόσο εμείς όσο και οι θεατές τον τρόπο σκέψης των μαθητών».

Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο αρκετοί είναι οι μαθητές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τη ρομποτική «80 παιδιά παρακολούθησαν στα ΤΕΙ την εκπαιδευτική ρομποτική, ενώ σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και οι καθηγητές των σχολείων που έδειξαν ιδιαίτερη ευαισθησία για τον συγκεκριμένο τομέα».

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και διοργανώνεται από την Εκπαιδευτική Περιφέρεια Θεσσαλίας με την επιστημονική εποπτεία του ΤΕΙ Λάρισας και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. «Ψάχνουμε τους νέους Ρομποτικούς Εξερευνητές» υπογραμμίζει ο κ. Μπαράς καθώς τονίζει πως αυτό είναι και το θέμα του φετινού 7ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ως τελικό στόχο μάλιστα θέτει τον «ευφάνταστο σχεδιασμό και τη δημιουργική συναρμολόγηση των δικών τους ρομπότ, τα οποία θα βοηθήσουν τον άνθρωπο στη συλλογή φυσικών πόρων, σε πιθανά επικίνδυνο περιβάλλον».

Οι κατηγορίες αλλάζουν όσον αφορά στην εκπαιδευτική βαθμίδα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές λοιπόν οι μαθητές των Δημοτικών που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν έναν συλλέκτη μαργαριταριών «η αποστολή του ρομπότ που καλούνται να συναρμολογήσουν και να προγραμματίσουν οι λιλιπούτειοι διαγωνιζόμενοι στην κατηγορία του Δημοτικού, είναι να κατασκευάσουν ένα ρομπότ το οποίο θα βουτάει στη θάλασσα, και θα ψάχνει για μαργαριτάρια. Προσοχή όμως: το ρομπότ έχει ανάσα μόνο για 30 δευτερόλεπτα».

Αυτοί του γυμνασίου θα έχουν ως θέμα το κυνήγι του θησαυρού όπου το ρομπότ θα προσπαθεί «να ανακαλύψει και συγκεντρώσει όσους περισσότερους φυσικούς πόρους μπορεί, αφού τους έχει ξεχωρίσει από τους τοξικούς – επιβλαβείς πόρους».

Όσον αφορά σ’ αυτούς του Λυκείου θα πάνε για… ορειβασία καθώς «το ρομπότ ξεκινάει από την περιοχή βάσης και θα πρέπει να συλλέξει φυσικούς πόρους και να τους τοποθετήσει πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις στην κορυφή τεσσάρων βουνών. Προσοχή όμως γιατί τα βουνά είναι πολύ απότομα».

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΤΕΙ Λάρισας, τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστημών (WROHellas), με την υποστήριξη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (E.E.Π.Ε.Κ.), και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας.

«Περιμένουμε πολύ κόσμο να έρθει να θαυμάσει τα επιτεύγματα των παιδιών» αισιοδοξεί από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος Θεσσαλίας κ. Γιώργος Σούλτης ενθυμούμενος το ζωηρό ενδιαφέρον των Λαρισαίων ακόμα και για τον Διαγωνισμό που έγινε μόνο για τα Δημοτικά στον ίδιο χώρο πρόσφατα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass