ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ: ΘΑ «ΑΝΟΙΞΟΥΝ» 2.500 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Επιδότηση για τη λειτουργία 360 νέων δημοτικών σταθμών

* Απ. Καλογιάννης: Θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία, υπάρχουν όμως και προβλήματα * Δημ. Δεληγιάννης: Υπάρχουν ζητήματα υποδομών αλλά και σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας τους

Δημοσίευση: 05 Ιαν 2018 22:14

Οι τοπικές ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου θα ληφθούν υπόψη προκειμένου να επιδοτηθεί η λειτουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανούς Φωτίου, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 200 δημάρχων από όλη τη χώρα.

Στη συνάντηση που είχε με δημάρχους και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν αποκλίσεις μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες. «Για τον λόγο αυτό και με δεδομένο ότι η φροντίδα των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι βασική υποχρέωση της Πολιτείας», η κα Φωτίου ανέφερε ότι το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επέλεξε συγκεκριμένους δήμους να επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών και νηπίων.

Σύμφωνα με την υπουργό, το σκεπτικό αυτό θα βοηθήσει ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία των δομών από την επόμενη περίοδο. Όσον αφορά στην επιχορήγηση η κα Φωτίου σημείωσε ότι θα διατεθούν έως 50.000 ευρώ για μία μονάδα και έως 75.000 ευρώ για δύο μονάδες ανά δήμο, με την πρώτη δόση των χρημάτων να υπολογίζεται να δοθεί τον Μάιο.

Φορέας διαχείρισης είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ακολούθως απαιτείται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στα τέλη Μαΐου θα υπάρξει ο πλήρης φάκελος και η δημοπράτηση.

Όπως τόνισε η κα Φωτίου, μέσω του προγράμματος αυτού θα ανοίξουν περίπου 2.562 νέες θέσεις εργασίας, επτά άτομα ανά μονάδα, οι οποίες θα επιχορηγηθούν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή».

«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον της χώρας.

Εκτίμησε δε ότι, ένα από τα βασικά προβλήματα της υπογεννητικότητας είναι η έλλειψη υπηρεσιών για το παιδί, «δεν είναι τόσο το επίδομα του παιδιού», διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλούς δείκτες υπογεννητικότητας. Κάνοντας αναφορά στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας, στην οποία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν και άλλες δράσεις που επεξεργάζεται το υπουργείο για το παιδί, αναφέροντας το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή για την αναδοχή και υιοθεσία, καθώς και το δεύτερο μητρώο στα Κέντρα Κοινότητας που αφορά όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με το παιδί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Τέλος, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τις κοινωνικές δαπάνες και τα προνοιακά επιδόματα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Για τα οικογενειακά επιδόματα, είπε ότι συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, 40%.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ημερήσια σχολικά γεύματα, το 2018 και 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών εντός του 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως τόνισε, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές.

ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρη Δεληγιάννη.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν την παρουσίαση της υπουργού, όσοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πήραν τον λόγο πέρα από το ότι επισήμαναν τη θετική τους διάθεση απέναντι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, στην ουσία προχώρησαν σε γενικότερες τοποθετήσεις στο θέμα των παιδικών σταθμών, με επίκεντρο τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί να υπάρχουν με τις προϋποθέσεις λειτουργίας, τις ελλείψεις προσωπικού καθώς επίσης και με το πώς θα πρέπει να είναι στο μέλλον οι υποδομές. Όσοι τοποθετήθηκαν επέλεξαν να τονίσουν τα προβλήματα και τις παθογένειες που αντιμετωπίζει ο θεσμός των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα, τις ελλείψεις που παρουσιάζονται και την άμεση ανάγκη για εξεύρεση λύσεων σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα που αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού, νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, οι οποίοι χρειάζονται την πολιτεία προκειμένου να εξασφαλίσουν τη φροντίδα των παιδιών τους. Η συνάντηση ανέδειξε και την ανάγκη να γίνει μία ευρύτερη συζήτηση προκειμένου να βελτιωθούν οι υποδομές των δήμων και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες των δημοτών.

Το πρόγραμμα παρότι είναι μία θετική παρέμβαση δεν λύνει βασικά ζητήματα, αφού επί της ουσίας επιτρέπει να δημιουργηθούν αυτά, τα ένα ή δύο επιπλέον τμήματα, νηπίων ή βρεφών σε παιδικούς σταθμούς.

Ο κ. Καλογιάννης από την πλευρά του τονίζει ότι είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα και μία ευκαιρία χρηματοδότησης που θα αξιοποιήσει ο Δήμος Λαρισαίων με θετικό πρόσημο. Ωστόσο επισημαίνει ότι θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει ένας διάλογος, με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, για όλα αυτά τα προβλήματα, γιατί πραγματικά το θέμα των παιδικών σταθμών αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και μία πολύ ευαίσθητη παρέμβαση.

* Ο Δ. Δεληγιάννης από την πλευρά του υπογράμμισε στην «Ε» ότι τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών απαιτούν λύση και αφορούν τόσο ζητήματα προσωπικού και χρηματοδότησης για τις όσο το δυνατόν καλύτερες υποδομές, όσο και ενός σύγχρονου πλαισίου που πρέπει να έχουν. Σημείωσε δε ότι η πρόσκληση ήταν θετική, αλλά η μεγάλη συμμετοχή προκλήθηκε από την ανάγκη διαλόγου που υπάρχει.

Η ΚΕΔΕ

Ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων βρεφονηπιακών σταθμών σ΄όλη τη χώρα και όχι ημίμετρα, ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα όσα σχετικά εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, σε συνάντηση που είχε χθες με εκπροσώπους 200 και πλέον δήμων, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι αναδείχθηκε "για μια ακόμη φορά η αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας".

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, στην υλοποίηση αυτού του εθνικού σχεδίου, σημαντικό ρόλο θα πρέπει να έχουν οι Περιφέρειες δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών. Σχετικά με όσα ανάφερε η κυρία Φωτίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι "αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση, όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν". Και επισημαίνει ότι η υπουργός "δεν μας είπε από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε δήμο για τη δημιουργία των νέων τμημάτων". Επίσης, δεν ανάφερε "τι προβλέπει το σχέδιό της για τους δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν" σημειώνει.

ΑΘΗΝΑ, Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass