ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Το σχολείο που θα γίνει Μουσείο

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2018 22:20

Ο Δήμος Φαρσάλων από το 2011 στις διεκδικήσεις του συμπεριέλαβε τη διάσωση και αποκατάσταση του παλαιού διδακτηρίου του Α' Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων στην οδό Καναδά.

Ενός κτιρίου που για ενενήντα χρόνια δεσπόζει στην καρδιά της πόλης και πορεύθηκε μαζί της σ' όλη τη νεότερη ιστορία της. Επιπλέον, ο Δήμος Φαρσάλων θεώρησε ότι το κτίριο αυτό αποτελεί ιδανική στέγη για την Αρχαιολογική Συλλογή των Φαρσάλων, που αποτελεί χρόνια διεκδίκηση της πόλης, που όμως μέχρι τώρα δεν έχει εκπληρωθεί.

Το διπλό αυτό εγχείρημα υπήρξε, ασφαλώς, ιδιαίτερα απαιτητικό και ως ένα βαθμό φάνταζε μη πραγματοποιήσιμο, δεδομένου ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεγε να δημιουργεί μόνο μεγάλα μουσεία στα κέντρα ευρύτερων γεωγραφικών περιφερειών και όχι μικρά, τοπικού χαρακτήρα.

Ο Δήμος Φαρσάλων με μεθοδικότητα, γνώση και αποτελεσματικότητα αποφάσισε να προχωρήσει στη διεκδίκησή του, και το πρώτο βήμα στην πορεία υλοποίησης υπήρξε η έκδοση της υπουργικής απόφασης βάσει της οποίας το κτίριο χαρακτηρίστηκε Μνημείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/19081/282/14-4-2012)/ΦΕΚ ΑΑΠΘ145/30-4-2012).

Κατόπιν με την απόφαση υπ' αριθμ. 61/2012 του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης του εν λόγω κτιρίου για 99 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού με αποκλειστικό και απαρέγκλιτο όρο να στεγαστεί εκεί η Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων. Η παραχώρηση έγινε δεκτή από το ΥΠΠΟΤ, με την ΥΠΠΟΤ/ΔΑΑΠ/Φ 04Α-330/26843/573/2012, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση του ΥΠΠΟΤ να στεγάσει εκεί την Αρχαιολογική Συλλογή Φαρσάλων.

Ο Δήμος Φαρσάλων στη συνέχεια προχώρησε στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική), οι οποίες εγκρίθηκαν με την υπουργική απόφαση υπ' αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/54245/4728/777/23-2-2016.

Τώρα ο Δήμος Φαρσάλων προχωρά στο τελευταίο βήμα του σχεδιασμού του υποβάλλοντας στις 16 Ιανουαρίου 2018 πρόταση χρηματοδότησης από πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου με τίτλο "Αποκατάσταση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Φαρσάλων και επανάχρησή του ως χώρου Αρχαιολογικής Συλλογής" στο Ε.Π. "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός για την αποκατάσταση του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανέρχεται στα 1.092.816 ευρώ και αποτελείται από δύο υποέργα, ενώ ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου προβλέπεται σε 18 μήνες. Η επίβλεψη εκτέλεσης του έργου θα γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Φαρσάλων.

Μόλις εξασφαλιστεί η ένταξη του έργου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα χρηματοδότησης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, ως αποκλειστικά αρμόδια και υπεύθυνη θα εκπονήσει τη μουσειολογική και τη μουσειογραφική μελέτη ώστε να εκπληρωθεί ο κορυφαίος στόχος της πόλης, που είναι η απόκτηση ενός αρχαιολογικού μουσείου.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass