ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

«Διά βίου» εκπαίδευση της οικογένειας

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2018 22:30

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται από μεμονωμένους φορείς αλλά από συνεργαζόμενα δίκτυα», επισήμανε η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος, ψυχοθεραπεύτρια – σύμβουλος εξαρτήσεων Ιωάννα Κυρίτση κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις Σχολές Γονέων Λάρισας που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η υποστήριξη των γονέων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους. Ο Δήμος Λαρισαίων σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που μαθαίνει» ενημερώνει για τη λειτουργία Σχολών Γονέων για γονείς παιδιών από την προσχολική ηλικία μέχρι και την εφηβεία.

Συγκεκριμένα απευθύνεται σε γονείς παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία του Δήμου Λαρισαίων καθώς και σε γονείς εκπαιδευτικών δομών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Σε συνέχεια των δράσεων που πραγματοποιούμε είναι οι “Σχολές Γονέων”. Πρόκειται για τη συνεργασία των φορέων και δομών της πόλης και τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου κοινωνικής παρέμβασης, αποτελούμενο από ψυχολόγους, κοινωνικούς επιστήμονες και παιδαγωγούς», ανέφερε ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης συμπληρώνοντας ότι «η Λάρισα πρωτοπορεί και αποτελεί πρότυπο για τους άλλους δήμους της χώρας».

Οι βασικές θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στις Σχολές Γονέων είναι, όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Δεληγιάννης «η επικοινωνία στην οικογένεια, η συνεργασία σχολείου – οικογένειας, η συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (διαδίκτυο, εξαρτήσεις, θέματα παιδιών με αναπηρίες, διαχείριση πένθους, διαφυλικές σχέσεις), η εκπαίδευση σε πρακτικές αλληλοβοήθειας και αυτοδιαχείρισης». Παράλληλα, τόνισε ότι η ιδιαιτερότητα του προγράμματος είναι ότι συνεργάζονται όλοι αυτοί οι φορείς μεταξύ τους, αναδεικνύεται ο τρόπος συνεργασίας και η στήριξη της κοινωνίας ειδικά σε περιόδους κρίσης». 

Στη δράση συμμετέχουν ο Συμβουλευτικός Σταθμός, το Κέντρο Κοινότητας και ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Λάρισας- ΟΚΑΝΑ «Ορφέας», το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, το ΚΕΘΕΑ Έξοδος, το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και το Δίκτυο για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση των Φαινομένων Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, με τον συντονισμό και την ευθύνη της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Η επιστημονική υπεύθυνη του προγράμματος Ιωάννα Κυρίτση, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των Σχολών Γονέων θα είναι οριζόντια αλλά και κάθετη. Όπως εξήγησε «θα αναπτυχθούν οριζοντίως καλύπτοντας όλο τον Δήμο, και καθέτως καθώς θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες». Επίσης, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, εξέφρασε τη στήριξή της στην προσπάθεια του Δήμου Λαρισαίων και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα οι γονείς να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Το πρόγραμμα είναι δωδεκάωρης συνολικής διάρκειας (έξι δίωρες συναντήσεις). Τα τμήματα τίθενται σε λειτουργία, ανά εκπαιδευτική μονάδα, με την εγγραφή 15 έως 20 ατόμων και θα διεξάγονται το απόγευμα, ανά δεκαπενθήμερο, σε συγκεκριμένη σταθερή μέρα και ώρα. Στο πρόγραμμα των Σχολών Γονέων συμμετέχουν συνολικά 22 εκπαιδευτές.

Οι γονείς μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2410-680242, 2410-680243, 2410-680205, 2410-680223.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass