ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΛΕΟΝ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας on line

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2018 15:26

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας» βρίσκεται σε διαδικασία συνεχούς αναβάθμισης. Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, η Βιβλιοθήκη, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.Π.Ε.Θ., πλέον χρησιμοποιεί το βραβευμένο ανοιχτού κώδικα λογισμικό διαχείρισης και αυτοματοποίησης βιβλιοθηκών Koha. Το Koha είναι το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης βιβλιοθηκών ανοιχτού κώδικα.

Πλέον οι φίλοι της βιβλιοθήκης θα μπορούν μέσω του συνδέσμου https://opac.larisalib.gr να περιηγηθούν στις 100.000 περίπου εγγραφές που αποτυπώνουν τη δυναμικά αναπτυσσόμενη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νος Κούμας». Ακόμη θα μπορούν να ενημερώνονται on-line για ό,τι αφορά τη Βιβλιοθήκη και τον λογαριασμό τους και σύντομα θα μπορούν να κάνουν και κρατήσεις αντιτύπων.

ΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ

Αναπτύχθηκε αρχικά από την Katipo Communications Ltd.στη Νέα Ζηλανδία και συντηρείται από εκατοντάδες προγραμματιστές από όλο τον κόσμο μέσω της ιστοσελίδας της κοινότητας http://koha-community.org/

Το Koha μπορεί να λειτουργήσει σε όλα σχεδόν τα λειτουργικά συστήματα (Linux, Unix, Windows, MacOS) και έχει σχεδιαστεί στηριζόμενο σε δύο ειδών βάσεων δεδομένων (απλού κειμένου και σχεσιακή). Μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να καλύψει το φορτίο οποιασδήποτε βιβλιοθήκης ανεξαρτήτως μεγέθους. Έχουν χρησιμοποιηθεί πρότυπα τέτοια που να επιτρέπουν τη συνεργασία με άλλο λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθηκών. Η διαχείρισή του γίνεται από περιβάλλον Web (μέσω απλού περιηγητή ιστοσελίδων), και φυσικά η άδεια χρήσης είναι η GPL.

Σήμερα το Koha θεωρείται το πιο προηγμένο ILS (Integrated Library System) ανοικτού κώδικα στην αγορά και έχει υιοθετηθεί από εκατοντάδες βιβλιοθήκες σε όλον τον κόσμο. Χρησιμοποιείται παγκόσμια και η ανάπτυξή του καθοδηγείται από μια αναπτυσσόμενη κοινότητα βιβλιοθηκών, που συνεργάζονται για να πετύχουν τον σκοπό τους. Το λογισμικό συμπληρώνεται συνεχώς με νέες λειτουργίες για να καλύψει τις ανάγκες των χρηστών.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κων/νοςΚούμας», μια πλέον on line βιβλιοθήκη powered by Koha, υποστηρίζει τους αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογογράφησης (Α.A.C.R.2), καθώς και το πρότυπo marc 21 για τα βιβλιογραφικά δεδομένα. Ό,τι δηλαδή πιο πρωτοποριακό και σύγχρονο υπάρχει σήμερα στον χώρο των ψηφιακών πλέον βιβλιοθηκών και ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα (και στην Κύπρο), όπως είναι αυτές των Πανεπιστημίων Καποδιστριακό και Αριστοτέλειο, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες στη διεύθυνση 28ης Οκτωβρίου 9 και στο τηλέφωνο 2410-531973, την ηλεκτρονική σελίδα: http://vivl-laris.lar.sch.gr/ και στη σελίδα στο facebook.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass