ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Προχωρά η φοίτηση τετράχρονων στα νηπιαγωγεία

• «Υπάρχουν υποδομές και προσωπικό», δηλώνει η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης

Δημοσίευση: 03 Απρ 2018 21:29

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς η υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ανακοίνωσε τη συγκρότηση των επιτροπών γνωμοδότησης για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στο νηπιαγωγείο, από το σχολικό έτος 2018-2019. Επιτροπές συγκροτήθηκαν στους Δήμους Λάρισας, Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Τρικάλων, Φαρκαδόνας, Καλαμπάκας, Πύλης, Καρδίτσας, Σοφάδων, Παλαμά, Λίμνης Πλαστήρα, Μουζακίου, Αργιθέας, Βόλου, Αλμυρού, Σκιάθου, Ρήγα Φεραίου, Σκοπέλου, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νότιου Πηλίου, Αλοννήσου.
Οι επιτροπές αυτές θα εξετάσουν κατά πόσο η υποδομή μπορεί να στηρίξει το συγκεκριμένο μέτρο, αν και όπως σημειώνει και η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου, όλα δείχνουν ότι και η υποδομή υπάρχει και το προσωπικό. «Τα δεδομένα είναι θετικά. Μόλις οι επιτροπές που απαρτίζονται από τον δήμαρχο της πόλης, τον διευθυντή της Α'/βάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών εξετάσουν τα δεδομένα, περιμένω τις προτάσεις τους για να προχωρήσουμε. Εμείς ήδη από το περασμένο φθινόπωρο έχουμε κάνει προεργασία εξετάζοντας όλες τις σχολικές μονάδες. Την περασμένη χρονιά μόνο 250 προνήπια δεν φοίτησαν όχι όμως επειδή δεν μπορούσαν να απορροφηθούν, απλώς επειδή οι γονείς δεν το επέλεξαν. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε».
Όπως όλα δείχνουν, αμέσως μετά το Πάσχα οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα, αφού οι αιτήσεις για τους Παιδικούς Σταθμούς ξεκινούν κάπου στα μέσα Μαΐου, οπότε και οι γονείς των 4χρονων παιδιών θα πρέπει να γνωρίζουν πώς θα κινηθούν.
Σε δηλώσεις του προ ημερών ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου είχε πει για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση: «Οι διαδικασίες ως προς την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης θα ολοκληρωθούν σε τρία χρόνια. Ήδη, από τον Σεπτέμβριο σε 200 δήμους έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή τη ρύθμιση και σιγά-σιγά θα πηγαίνουμε και στους υπόλοιπους δήμους. Και βεβαίως, αυτό σημαίνει μια πολύ έντονη προετοιμασία των δήμων για τους παιδικούς σταθμούς και μία προτροπή στους δήμους και στις οικογένειες να στέλνουν τα μικρά παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Η κοινωνικοποίηση των παιδιών από μικρή ηλικία είναι ένας τρόπος να χτυπηθούν οι ανισότητες και ξέρουμε ότι αυτά είναι πολύ θετικά στοιχεία σε μία δημοκρατία».
ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΛΑΡΙΣΑΣ
Για τον Δήμο Λαρισαίων: Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
Για τον Δήμο Αγιάς: Δήμαρχος Αγιάς Αντώνιος Γκουντάρας, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
 Για τον Δήμο Ελασσόνας: Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Ευαγγελία Παπαδοπούλου
 Για τον Δήμο Κιλελέρ: Δήμαρχος Αθανάσιος Νασιακόπουλος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
 Για τον Δήμο Τεμπών: Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κολλάτος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
 Για τον Δήμο Τυρνάβου: Δήμαρχος Παναγιώτης Σαρχώσης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
 Για τον Δήμο Φαρσάλων: Δήμαρχος Άρης Καραχάλιος, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σωτήριος Βούλγαρης, πρόεδρος Εκπαιδευτικών Δημήτριος Παπαποστόλου.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης των νηπίων και η ένταξη των παιδιών στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 4 ετών, εκτός από τις αντιδράσεις φαίνεται ότι επιφέρει αλλαγές- θετικές και αρνητικές- και στον προγραμματισμό των οικογενειών. Η δωρεάν φοίτηση για παράδειγμα και η ελάφρυνση από το μηνιαίο έξοδο των τροφείων είναι ένα από τα σημεία που βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους γονείς ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για τις σχολικές αργίες και το γεγονός ότι θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικές για τη φύλαξη των παιδιών για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, όπως για παράδειγμα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Η «Ε» κατέγραψε ενδεικτικά δύο διαφορετικές απόψεις, της κ. Νίκης που τάσσεται υπέρ του μέτρου και της κ. Ιωάννας που δεν συμφωνεί με την εφαρμογή του.
«Η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής καθιερώνει το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, αφού θα μπορεί να παρέχεται στα νηπιαγωγεία. Απελευθερώνει θέσεις για παιδιά ως 4 ετών για τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, και συντελεί στην ομαλότερη μετάβαση των παιδιών στο δημοτικό. Τέλος απαλλάσσει τους γονείς από το κόστος των ιδιωτικών σταθμών (που υπήρξαν μονόδρομος για πολλούς), αλλά και από το κόστος των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Απαλλάσσει τέλος τους γονείς από το κυνήγι των κουπονιών (voucher), που μετέτρεπε σε ιδιωτικό και επί πληρωμή κάτι που έπρεπε να είναι δημόσιο και δωρεάν» λέει η κ. Νίκη.
Από την άλλη πλευρά η κ. Ιωάννα γονέας ενός παιδιού που συμπληρώνει τα 4 έτη του τον Ιούλιο, διαφωνεί καθώς η ίδια θα ήθελε να έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ακόμη για ένα χρόνο το παιδί της στον παιδικό σταθμό». Θεωρώ ότι είναι πολύ μικρό για να ξυπνά τόσο νωρίς. Στον παιδικό σταθμό έχουμε τη δυνατότητα να πηγαίνουμε τα παιδιά μας μέχρι τις 9 το πρωί. Επίσης μας παρέχουν τα γεύματα ενώ στο δημόσιο θα πρέπει να τα αναλάβουμε εμείς. Ήταν και αυτό μια βοήθεια. Επίσης το διάστημα που κλείνουν οι παιδικοί σταθμοί είναι πολύ μικρότερο από αυτό των νηπιαγωγείων, οπότε θα βρεθώ αντιμέτωπη με το πρόβλημα πού να πάω το παιδί μου για δύο μήνες. Ο παιδικός κλείνει στις 31 Ιουλίου ενώ έχει και πρόγραμμα και για τον Αύγουστο για όσους γονείς δεν έχουν κάπου να αφήσουν τα παιδιά τους. Επίσης οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου(ορισμένοι) σου δίνουν τη δυνατότητα να στείλεις τα παιδιά σου και στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια. Πολλοί έχουμε σπαστό ωράριο εργασίας και αυτό εξυπηρετεί. Τι να γίνει όμως θα πρέπει να βρούμε μια λύση. Εξάλλου, απλά ελπίζαμε να κερδίσουμε ένα χρόνο ακόμη ή να είναι στην ευχέρειά μας αν θέλουμε να το κάνουμε».

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass