ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διαφύλαξη της χωροταξικής του ισορροπίας

* «Στόχος να γίνει πόλος έλξης και ξένων φοιτητών», δηλώνει πηγή του Υπουργείου στην «Ε»

Δημοσίευση: 04 Απρ 2018 22:04

Αντιδράσεις και κυρίως έντονη ανησυχία προκάλεσε στη Θεσσαλία η συζήτηση για τη συνένωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, καθώς η είδηση συνοδεύτηκε από ψιθύρους για κατάργηση τμημάτων που θα είχαν σαν αποτέλεσμα απώλεια θέσεων εργασίας, διδακτικού προσωπικού και όχι μόνο, αλλά και θέσεων φοιτητών.

Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, εμφανίζεται μάλλον καθησυχαστικό αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις τόσο για τον αριθμό των φοιτητών και τη διασφάλιση του προσωπικού όσο και για το επίπεδο του ιδρύματος. Μάλιστα το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε προχθές, όπως λένε αξιωματούχοι του Υπουργείου προγραμματιζόταν να δημοσιοποιηθεί στα τέλη Απριλίου, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις, ωστόσο όπως φάνηκε όξυνε τις ανησυχίες, καθώς ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των Τμημάτων του νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος και οι «ψίθυροι» έγιναν ακόμα πιο δυνατοί.

Πιο συγκεκριμένα όπως αναφερόταν στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία στις εξής βασικές αρχές:

«Να μην ιδρυθούν νέα Τμήματα που ήδη υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-Να συγκροτηθούν ισχυρά και βιώσιμα Τμήματα που θεραπεύουν διακριτά και αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά πεδία με προοπτικές να καλλιεργήσουν τις επιστήμες, τις τέχνες και τα γράμματα και να μορφώνουν και να καταρτίζουν όσο γίνεται αρτιότερα τους φοιτητές τους.

-Να αξιοποιηθεί το υφιστάμενο προσωπικό όλων των κατηγοριών (διδακτικό, ερευνητικό, διοικητικό) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το προσωπικό παραμένει στο Τμήμα και την πόλη που βρίσκεται, εκτός αν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο Τμήμα ή πόλη.

-Να συγκροτηθούν δομές και ερευνητικά κέντρα που θα συμβάλουν στην προαγωγή της έρευνας, της διδασκαλίας και της μάθησης και θα προσδώσουν νέο δυναμισμό στο Πανεπιστήμιο (Ενδεικτικά: αξιοποίηση Δελφών, Ινστιτούτο Αγροτικών Μελετών στη Λάρισα, Κέντρο Αποκατάστασης στη Λαμία, αξιοποίηση οικοτουριστικού δυναμικού Λίμνης Πλαστήρα/Περτουλίου).

-Να αξιοποιηθεί η μέχρι τώρα προετοιμασία από τους Πρυτάνεις των Ιδρυμάτων στην κατεύθυνση προγραμμάτων διετούς κατάρτισης από το νέο Ίδρυμα σε τομείς που προάγουν την προσωπική ανάπτυξη των αποφοίτων των ΕΠΑΛ, τους ανοίγουν νέες προοπτικές προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντελούν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

-Στην κατεύθυνση αυτή, και μετά από σχετικές διεργασίες, το Πανεπιστήμιο μπορεί να έχει 8 Σχολές (εκ των οποίων 2 νέες) με 34 Τμήματα.

-Τα τμήματα και οι Σχολές κατανέμονται ως εξής: Τρεις Σχολές στο Βόλο, τρεις στη Λάρισα, και από μία σε Τρίκαλα και Λαμία.

Όσον αφορά στα Τμήματα, προτείνεται να υπάρχουν:

-14 Τμήματα στο Βόλο (σήμερα 12), 10 στη Λάρισα (σήμερα 2), 1 στα Τρίκαλα (σήμερα 1), 4 στην Καρδίτσα (σήμερα 1), και 5 στη Λαμία (σήμερα 2)».

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ…

Αξιωματούχος του Υπουργείου, μιλώντας στην «Ε», σημειώνει ότι τα τρία ιδρύματα και το Υπουργείο είναι ήδη σε τροχιά συνεννόησης και υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ τους, ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις από όλες τις πλευρές.

Ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού και όπως υπογραμμίζεται και στο δελτίο Τύπου, μόνο όσοι θέλουν και αιτηθούν θα μετακινηθούν σε άλλη πόλη. Σημειώνεται ότι όλοι οι φοιτητές που έχουν περάσει στα υφιστάμενα τμήματα σε συγκεκριμένη πόλη τελειώνουν τις σπουδές τους και αποφοιτούν από την πόλη που ξεκίνησαν και από το συγκεκριμένο τμήμα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» από το Υπουργείο Παιδείας, το νέο ίδρυμα κρατά το όνομα «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας», λόγω και της κατάταξής του στις λίστες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και αναβαθμίζεται σημαντικά, καθώς τα τμήματα συγχωνεύονται μεν, αλλά με στόχο την ανώτερη βαθμίδα. Στόχος είναι φυσικά η εξάλειψη όμοιων τμημάτων, καθώς και η κατάργηση των κατώτερων όσων κρίνονται ομοειδή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μειωθούν οι θέσεις των φοιτητών. Ωστόσο επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ίδια τμήματα, εκ των οποίων το ένα να δίνει κατώτερο πτυχίο και σε αυτή τη βάση θα γίνουν οι αλλαγές. Επίσης θα δημιουργηθούν νέα τμήματα προσαρμοσμένα στις σύγχρονες απαιτήσεις και συνδεδεμένα τόσο με την αγορά εργασίας, όσο και με τη ζήτηση από το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, στόχος του Υπουργείου, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές της «Ε», είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αποκτήσει διεθνή αίγλη και να προσελκύσει φοιτητές από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις αραβικές χώρες, αλλά και την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που ήδη εκφράζουν ενδιαφέρον για σπουδές στον τομέα του πολιτισμού στην Ελλάδα και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η φιλοδοξία είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με το σχέδιο αναβάθμισής του – σύμφωνα πάντα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας – να γίνει ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, πόλος έλξης φοιτητές από διάφορες χώρες, που θα το επιλέγουν για τις υψηλές δυνατότητες που θα προσφέρει, ανοίγοντας ένα νέο δρόμο στον τομέα των Υπηρεσιών Παιδείας ανώτατου επιπέδου στην Ελλάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος του Υπουργείου είναι να διατηρηθεί η ισορροπία όσον αφορά στη χωροταξική κατανομή των σχολών και των τμημάτων τους, προκειμένου καμία περιοχή να μην χάσει από τη συγχώνευση, αλλά να είναι όλοι κερδισμένοι».

 ΑΘΗΝΑ, Της Αλεξάνδρας Φωτάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass